تاریخ: ۱۳۹۷/۱/۸
سونامی بیماریهای خطرناک با مصرف بی رویه کودهای شیمیایی

دکتر اسمعیل نبی زاده ـ عضو هیات علمی دانشگاه

 

آیا برایتان این سئوال پیش نیامده چرا با این همه بهداشت و امکانات امروزی، مبتلایان به سرطان، سکته، ام اس و آلزایمر رو به فزونی است؟

افزایش جمعیت و ترس از گرسنگی فشار زیادی را بر تولید در اکوسیستم های کشاورزی وارد کرده است. امروز تقریبا کشاورزی را نمی توان یافت که برای تولید انبوه متکی به مصرف نهاده ها در کشاورزی نباشد! نهاده هایی که عوارض آنها کم نیست.

امروزه دانشمندان با برگزاری کنگره ها و ارایه مقالات زیادی درصدد ایجاد راهکارهای مناسب برای کاهش مصرف سموم و کاهش ورود آلاینده ها به محیط زیست هستند؛ تاسیس کلینیک های سم شناسی و اندازه گیری باقیمانده سموم شیمیایی در محصولات زراعی، دامی و محیط زیست و استاندارد سازی رو به افزایش است، چرا که اثر و عوارض نهاده های کشاورزی بر سلامت جامعه رو به تزاید می باشد. کودهای شیمیایی (خاک مصرف، برگ مصرف)، علف کش ها، آفت کش ها هریک به نوعی سبب ایجاد بیماریها شده و سلامت بشر را هدف گرفته اند . انسان سودجو و منفعت طلب امروزی با اتکا به مصرف انواع نهاده ها حاضر است به قیمت از بین رفتن جان هزاران نفر، جیب خود را پر نماید. افزایش مصرف کودهای شیمیایی، تنظیم کنندگان رشد گیاهی و دامی و... حتی استفاده از وایتکس (برای خوشرنگی نان) در برخی از نانوایی ها خود دلیلی بر نگارش این سطور است.

کود اوره، کود شکری یا کود سفید: دارای 46 درصد نیترات است. نیترات (3NO) است که سمی نیست. نیترات موجود در محصولات و میوه ها وارد بدن شده و به نیتریت(2NO) تبدیل می شود. نیتریت سبب بیماری کم خونی مت هموگلوبین (Methmoglobinemia)  در کودکان و نیتروزآمین (ماده سرطان زا ) می شود. سرطان های ناشی از مصرف زیاد کود اوره عبارتند از تومورهای بدخیم، سرطان روده بزرگ، رکتوم (راست روده ) و معده می باشد.

همچنین نیترات با ورود به آب آشامیدنی (بیش از 5 میلی گرم در لیتر) منجر به کاهش زاد و ولد، افزایش مرد‌ه زایی، وزن کم هنگام تولد، دیر وزن گرفتن یا حتی مرگ می شود.

تحقیقات نشان داده است کشاورزانی که برای افزایش تولید محصولات زراعی از نیترات زیادی استفاده کرده اند دارای نرخ های بالاتری از لوسمی، لنفوم غیر هودکین، مولتیپل میلوما و سارکوم بافت نرم، و همچنین سرطان های پوست، لب، معده، مغز و پروستات هستند.

علف کش ها: تحقیقات نشان داده افرادی که در معرض برخی از علفکش ها بوده اند یا به عبارتی در جهت بهبود تولید محصولات کشاورزی از علف کش ها استفاده کرده اند، به سرطان های مثانه و روده بزرگ مبتلا شده اند. شواهد اپیدمیولوژیک زیادی وجود دارد که علف کش تریازین سبب ایجاد سرطان تخمدان در خانم ها شده است. مصرف آترازین و توفوردی سبب بیماری ام اس، آلزایمر و سرطان می شود. محققان در مجله اپیدمیولوژی و بهداشت جامعه در آمریکا اظهار داشتند که گلیفوزیت شیمیایی که در سراسر جهان به عنوان Roundup توسط شرکت مونسانتو فروخته می شود،  احتمالا عامل ایجاد سرطان است که این بحث توسط آژانس حفاظت از محیط زیست (EPA) از سال 2015 در آمریکا و اروپا توسط قاضی فدرال به شدت دنبال می شود.

آفت کش ها: تحقیقات نشان داده است که استفاده از آفت کش ها در گلخانه سبب افزایش سرطان مثانه می شود (بلانگر و همکاران، 2017). کودکان حساسیت بیشتری نسبت به باقیمانده آفت کش ها دارند و سریعتر به سرطان مبتلا می شوند. هر چه مصرف سبزیهای آلوده بیشتر باشد، حساسیت در بزرگسالان بالاتر می رود.  محققان معتقدند کسانی که در دوران کودکی در معرض آفت کشها واقع می شوند، در دوران بزرگسالی اثرات آفت کش ها را از طریق اسپرم و یا تخمدان داخل رحمی منتقل می کنند. مطالعات متعددی وجود دارد که نشان می دهد  کودکان در خانه هایی که از آفت کش ها بیشتر استفاده می کنند (از جمله حشره کش ها و علف کش ها) دارای میزان بالاتری از سرطان - به ویژه لوسمی و لنفوم هستند. این دو سرطان نادر هستند، مگر در کودکان که به طور مکرر در معرض این مواد شیمیایی در خانه قرار دارند. اخیرا تحقیقی بنام برندا اسکنازی در تز دوره دکتری خود مطالعاتی را در مورد اثر آفت کش ها بر جنین و کودکان انجام داده و ویدئویی از آن منتشر کرده که دل هر انسان آزاده ای را به درد می آورد، در این ویدیو اثبات می شود که آفت کش ها سبب کاهش هوش کودک و بیماری وییزینگ(Wheezing با صدا نفس کشیدن) می شود!

پیشنهادات

1-قوه قضائیه نسبت به ورود کودهای شیمیایی، آفت کش ها، علف کش ها حساس شده و با ایجاد یک زیرمجموعه پویا در راستای استاندارد سازی، جریمه های سنگین را برای متخلفان لحاظ نماید.

2-کمسیون کشاورزی مجلس با بکارگیری یک تیم تخصصی مجرب برای استاندارد سازی مصرف نهاده های کشاورزی و کاهش مواد افزودنی دولت را در طی یک برنامه 5 ساله مکلف نماید.

3-وزارت کشاورزی و دانشگاه ها هرچه سریعتر به کشاورزی ارگانیک به عنوان راهکار الهام بخش توجه ویژه داشته و برای نجات جامعه از آلودگی های شیمیایی تلاش نمایند.

البته از همه بیشتر امید به سمن ها یا همان سازمان های مردم نهاد است که ایده زنجیره سبز تولید را از مزرعه تا سفره اشاعه دهند. قبل از خوردن میوه ها و سبزیجات تازه را به طور كامل بشویید تا مواد شیمیایی موجود در آنها به حداقل برسد. نیم لیوان سرکه را به ظرفی که سبریجات در آن قرار است شستشو داده شود، اضافه کنید و سپس آن را به طور کامل شستشو دهید. پوست سیب زمینی و میوه ها را قبل از مصرف حذف نمایید زیرا دارای باقی مانده سموم می باشند.


1.      Koutros S, Alavanja MC, Lubin JH, et al. An update of cancer incidence in the Agricultural Health Study.Journal of Occupational and Environmental Medicine 2010; 52(11):1098–1105.

 [PubMed Abstract]

2.      Koutros S, Lynch CF, Ma X, et al. Heterocyclic aromatic amine pesticide use and human cancer risk: results from the U.S. Agricultural Health Study. International Journal of Cancer 2009; 24(5):1206–1212. 

 [PubMed Abstract]

3.      Landgren O, Kyle RA, Hoppin JA, et al. Pesticide exposure and risk of monoclonal gammopathy of undetermined significance in the Agricultural Health Study. Blood 2009; 113(25):6386–6391. 
 

 [PubMed Abstract]

4.      Beane Freeman LE, Rusiecki JA, Hoppin JA, et al. Atrazine and cancer incidence among pesticide applicators in the Agricultural Health Study (1994–2007). Environmental Health Perspectives 2011; online May 27, doi:10.1289/ehp.1103561. 

 [PubMed Abstract]

5.      Boulanger M, Tual S, Lemarchand C, Guizard AV, et al. 2017. Int Arch Occup Environ Health. 90(2):169-178.

6.      https://thetruthaboutcancer.com/pesticides-and-cancer/.

7.      https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/pesticides/index.cfm.

8.      http://time.com/4711846/roundup-weed-killer-cancer/.