به گزارش پایگاه خبری تحلیلی هاژه شامگاه روز یکشنبه 5 فروردین ماه، روز پایانی و مراسم اختتامیه اولین فستیوال بومی محلی با محوریت هەڵپەڕکێ با حضور مسئولان، علاقه مندان به فرهنگ و هنر کورد در تالار وحدت شهرداری مهاباد برگزار و گروه های هەڵپەڕکێ برگزیده انتخاب شدند.
شریفی به نمایندگی از لیژنه اجتماعی زاگرس اظهار کرد: سال ها بود که خلاء برگزاری چنین مراسم و فستیوالی در مهاباد احساس می شد، بنابراین اعضای لیژنه زاگرس و گروه ههوارگه در راستای حفظ فرهنگ و تاریخ و همچنین انتقال آن به نسل های آینده تصمیم به برگزاری این فستیوال نمودند.
وی افزود: میراث فرهنگی و تاریخی که امروز به دست ما رسیده در سایه فعالیت بی وقفه و جانفشانی های بزرگمردانی بوده که روزگاری بدون هیچ گونه امکاناتی این حماسه و میراث را برای ما به یادگار گذاشته اند و این وظیفه ماست که آن را با جان و دل حفظ نماییم.
فرماندار مهاباد در این مراسم گفت: نگاه کنونی دولت به امر فرهنگ و هنر رویکرد مبنی بر تعامل و حمایت است، اگرچه رویکردهای دیگری نیز در گذشته وجود داشته و فرهنگ و هنر را شرعی و امری پسندیده نمی دانستند، اما هر جایی که فرهنگ و هنر اقوام مختلف وجود داشته باشد، انسجام ملی و منافع نظام بیشتر است.
قادر مرادی رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مهاباد ضمن تقدیر از برگزار کنندگان فستیوال، اظهار کرد: مسئولان و سازمان های مردم نهاد باید در راستای برگزاری مراسماتی از این دست با یکدیگر همکاری نمایند، زیرا در سایه همدلی و همکاری است که ما به موفقیت های چشمگیری دست می یابیم.
خالند محمودیان به نمایندگی از نماینده مهاباد در مجلس شورای اسلامی، ضمن تشکر از برگزار کنندگان این مراسم، خواستار توجه بیشتر خانواده ها به فرهنگ بومی و زبان مادری شد و این دو را ستون ماندگاری هر قوم و ملتی دانست.
در ادامه موسیقی زنده با نوازندگی جواد گلینانی با ساز دیوان، پیمان رسولپور با ساز ارگ و خوانندگی علی گلینانی چند قطعه موسیقی فولکلور اجرا کردند.
سوران محمدی دبیر جشنواره خلاصه ای از فعالیت های چند روز برگزاری فستیوال را قرائت و ویژگی های خاص هەڵپەڕکێ کوردی را برای حاضرین برشمرد.
دکتر قطب الدین صادقی به نمایندگی از هیئت داوران گفت: هەڵپەڕکێ کوردی سابقه 7 هزار ساله دارد و اجرا کنندگان آن باید به شناخت کافی و از روی معلومات آن را به صورت حرفه ای اجرا کنند، زیرا یکی از مصیبت های امروز ما آماتوریسم است که به فرهنگ و تاریخ ما لطمه زده است.
وی افزود: در هەڵپەڕکێ سورانی 48 نظم و در کرمانجی 67 نظم برای اجرا داریم که متاسفانه در این جشنواره تنها 5 الی 6 نظم اجرا شد که جای بسی نگرانی است و می طلبد که راهروان این عرصه مطالعات بیشتری در جهت شناخت این نظم ها انجام داده و آن ها را احیا کنند.
در ادامه دو گروه نیشتمان بانه و سابلاغ مهاباد چند نظم هەڵپەڕکێ کوردی را برای حاضران اجرا نمودند.
عطا روشن زاده به نمایندگی از هیئت داوران، نتایج و گروه های برگزیده این فستیوال را اعلام کرد:
در بخش لباس، گروه گۆڤەند ارومیه مقام سوم، 12 سوار قلای مریوان مقام دوم و گروه نیشتیمان بانه مقام اول را کسب کردند.
در بخش موسیقی، از عثمان سور از بوکان و بهمن مولودی از مهاباد تقدیر شد و گروه سیلوانای ارومیه، مقام سوم، آگرین بانه مقام دوم و گروه 12 سوار قلای مریوان مقام اول را کسب نمودند.
در بخش رهبری گروه (چۆپی کێشان) کودکان، آلان حسن زاده از گروه 12 سوار قلای مریوان مقام سوم، چیا خسروی از گروه لاوان مهاباد و دیاکو سلیمی از گروه نیشتمانی بانه مشترکاً مقام دوم و امین عبدی از گروه تاڤگەی سردشت مقام اول را کسب کردند.
در بخش رهبری (چۆپی کێشان) بزرگسالان، علی جهانی از گروه دیلان بوکان و رحیم صداقت از گروه تاڤگەی سردشت مشترکاً مقام سوم، سید جلال حق پرست از گروه 12 سوار قلای مریوان مقام دوم و سیوان میرزایی از گروه دیواندره مقام اول را کسب نمودند.
جایزه انتخاب ویژه داوران فستیوال به گروهه سیوانای ارومیه رسید.
سرانجام بر اساس نظر داوران جایزه سوم مسابقات به گروه گۆڤەند ارومیه، جایزه دوم مشترکاً به گروه سابلاغ از مهاباد و نیشتمان از بانه و بالاخره جایزه گروه اول و بهترین گروه هەڵپەڕکێ به 12 سوار قلای مریوان رسید.
شایان ذکر است در هر بخش به افراد و گروه های برگزیده وجه نقدی، تندیس و لوح تقدیر اهدا شد و گروه های اول تا سوم نهایی (3 گروه برگزیده نهایی فستیوال) نیز به ترتیب سه، دو و یک میلیون تومان اهدا گردید.
در پایان این مراسم از تمامی گروه ها و کسانی که در برگزاری این مراسم نقش داشتند، تقدیر و تجلیل شد.
اولین فستیوال هەڵپەڕکێ مهاباد از 2 لغایت 5 فروردین ماه با شرکت گروه های مختلفی از کوردستان ایران در تالار وحدت شهرداری مهاباد برگزار و با استقبال گرم مردم و مهمانان روبرو گشت.
عکس: پولا آغاز