طبیعت کوردستان به سبب داشتن مراتع غنی، گیاهان خوراکی و دارویی یکی از منابع درآمدی در این استان محسوب می شود و سالیانه صدها نفر از مردم برای جمع آوری این گیاهان راهی مناطق کوهستانی، عرصه های ملی و طبیعی می شوند.
امسال و بدلیل بارش های خوب بهمن ماه و افزایش دما در اوایل اسفند، گل ها، گیاهان بهاری و درختان کمی زودتر از سال های قبل از خواب زمستانی بیدار شده و رشده کرده اند و زیبایی خاصی به مراتع و جنگل های کوردستان بخشیده اند.
**زنبق وحشی
یکی از این گونه ها، گل های زنبق وحشی (گوڵالە گەزیزە) است که هر سال در این فصل جوانه آن از پیازه رشد کرده و برگ های سوزنی آن از لای خاک بیرون می آیند و بدنبال آن گل های بنفش و آبی با راه راه های زرد رنگ از وسط بوته بیرون می زنند.
هر چند این زنبق های وحشی خاصیت خوراکی و دارویی ندارند اما به سبب اینکه نخستین گل های طبیعت پس از خواب زمستانی هستند، جلوه زیبایی به طبیعت می بخشند و برخی از شهروندان آن را با پیازه (ریشه) می کنند و تا چند روزی در محیط های خانگی نگه می دارند.
**گل نوروزی
یکی دیگر از گل های زیبای طبیعت کوردستان، گل نوروزی (گوڵە نەورۆزە) است که کمی با تاخیر و گاهی همراه با زنبق وحشی می روید و برگ های آن کمی پهن تر و رنگ آن زرد طلایی است.
این گونه نیز دارای پیازه است و خاصیت درمانی ندارد و در این فصل به محل تجمع برخی حشرات و پروانه ها تبدیل می شود از قدیم رشد این گونه در مراتع یکی از نشانه های پایان زمستان بود و به همین خاطر از آن به گل نوروزی یاد می کنند.
در بین درختان نیز درخت بادام بویژه بادام وحشی در این فصل (اواخر اسفند) شکوفا شده و زیبایی خاصی به طبیعت استان بخشیده است.
شکوفا شدن گل درختچه های بادام وحشی که هنوز برگ های آن رشد نکرده اند، سخاوتمندی طبیعت را نشان می دهد، در این روزها تمام سرشاخه های درختچه پوشیده از گل شده است.
علاوه بر این امسال سایر گونه های خوراکی و دارویی از جمله گل آقا، کنگر، پونه، کولزه، جاتره و شنگ نیز کمی زودتر از سال های قبل سر از خاک بیرون اورده اند تا بهانه ای برای شروع طبیعت گردی در کوردستان باشند.
معاون بهره برداری منابع طبیعی کوردستان گفت: با توجه به مرغوبیت خاک و شرایط آب و هوایی مراتع این استان یکی از غنی ترین مراتع کشور است و در مجموع یک هزار و 830 گونه گیاهی در آن رشد می کند.
پیام شریفی اظهار کرد: در استان کردستان حدود یک میلیون و 788 هزار هکتار منابع طبیعی شامل 373 هزار هکتار جنگل و یک میلیون و 414 هزار هکتار مرتع وجود دارد که معادل 61درصد سطح استان را شامل می شود.
وی افزود: 20 درصد از مراتع استان کردستان از مراتع درجه یک (متراکم) است که در هر هکتار از مراتع درجه یک سالانه بیش از 450 کیلوگرم علوفه خشک تولید می شود و مابقی مراتع را مراتع درجه 2 (نیمه متراکم) تشکیل می دهد.
شریفی با اشاره به مشکلاتی که مراتع کردستان را تهدید می کند، تاکید کرد: چرای زودرس و دیر رس دام، جنگل تراشی، بهره برداری بی رویه از گیاهان خوراکی، دارویی و صنعتی، آتش سوزی های عمدی یا سهوی، ذغال گیری و سایر عوامل طبیعی از قبیل آفات و امراض، خشکسالی ها، بهمن، سرما و یخبندان های شدید، تغییرات اقلیمی و گرد و غبار از تهدیدات این حوزه است.
وی با اشاره به اهمیت جنگل های کوردستان یادآور شد: جنگل های عموما بلوط این استان که جز جنگل های زاگرس شمالی هستند در طول بیش از 50 هزار سال گذشته تشکیل شده اند که برای رشد و احیای هر اصله درخت بلوط در حدود 50 سال زمان لازم است.
طبق اعلام هواشناسی کردستان امسال 325 میلی متر بارش در استان ثبت شد که در مقایسه با 234 میلی متر سال قبل41 درصد در مقایسه با دوره بلند مدت (25 ساله) 4.5 درصد افزایش یافته است.
گیاهان و گل های طبیعت کردستان یادگار زیبای طبیعت استان استس و می تواند بعنوان یکی از جاذبه های گردشگری به مهمانان و مسافران نوروزی معرفی شود و منبع درآمدی برای استان محسوب شود.
گردشگران و مهمانان طبیعت استان نیز به این موضوع توجه داشته باشند که از تخریب یا کندن گونه های گیاهی که یادگار زیبای طبیعت هستند، خودداری کرده و اجازه دهند همگان این زیبایی و شاهکار خلقت را به تماشا بنشینند.
منبع: ایرنا