تاریخ: ۱۳۹۶/۵/۳۱
مهم ترین راهکارهای ساده جهت صرفه جویی در مصرف آب

چالاک عظیمی
مدرس دانشگاه و برنده مدال و تندیس نقره تحقیقات علمی کشوری در شبکه پژوهشگران ایرانی

آب ماده ای فراوان در کره زمین است. به شکل های مختلفی هم چون دریا، باران، رودخانه و... دیده می‌شود. آب در چرخه خود، به طور مرتب از حالتی به حالت دیگر تبدیل می‌شود، اما از بین نمی‌رود. هر گونه حیات محتاج آب می‌باشد. انسان ها از آب آشامیدنی استفاده می‌کنند، یعنی آبی که کیفیت آن مناسب سوخت و ساز بدن باشد.

با رشد جمعیت، منابع آب طبیعی در حال تمام شدن هستند و این مسئله، سبب نگرانی بسیاری از دولت‌ها در سراسر دنیا شده است. گاهی به دلیل مشکلات کمبود آب، این ماده را جیره بندی می‌کنند تا مصرف آن را تعدیل نمایند. وجود هر گونه حیات، متکی به وجود آب است. آب در بیشتر فرآیندهای متابولیسمی بدن، نقش حیاتی دارد. هنگام گوارش غذا، مقادیر قابل توجهی آب مورد استفاده قرار می‌گیرد. به طور تقریبی 70 درصد وزن بدن را آب تشکیل می‌دهد. برای عملکرد درست، بدن، روزانه به 1 تا 7 لیتر آب نیاز دارد البته این میزان آب به مقدار فعالیت بدن، دمای هوا، رطوبت و دیگر عوامل بستگی دارد. آب از طریق ادرار، مدفوع، تعریق و هم چنین از طریق بازدم به شکل بخار آب دفع می‌شود.

بدن انسان به آبی نیاز دارد که نمک یا ناخالصی های دیگر (مثل باکتری یا دیگر عوامل بیماری‌زا و یا مواد شیمیایی) نداشته باشد. البته برخی مواد محلول در آب طعم و مزه آن را بهتر هم می‌کند. امروزه، با توجه به رشد روز افزون جمعیت، میزان سرانه آب آشامیدنی کاهش یافته است. راه حل های تحت بررسی، تولید بیشتر آب، بهبود توزیع و جلوگیری از هدر رفتن آن می‌باشد. در بیشتر ادیان از جمله اسلام، مسیحیت و یهودیت، آب ماده پاک‌کننده محسوب می‌شود. برای مثال، در مسیحیت غسل تعمید را در کلیسا با آب انجام می‌دهند. در بسیاری ادیان هم چون اسلام نوعی مراسم عبادی وجود دارد که در آن، مرده را با آب پاک شستشو می‌دهند (غسل). در دین اسلام هم تنها پس از وضو گرفتن (شستن بخش‌هایی از بدن با آب پاک) می توان فریضه نماز را بجا آورد. در مذهب شینتو (مذهب ژاپنی) در تمام مراسم عبادی از آب برای پاکیزه ساختن بدن فرد یا مکان خاصی استفاده می‌شود.

مهم ترین راهکارهای ساده جهت صرفه جویی در مصرف آب به شرح زیر هستند:

1-    ظرف های کثیف را با ماشین ظرف شویی بشورید چون کمتر آب مصرف می شود.

2-    قابلمه های کثیف را زیر آب نشورید و اجازه دهید کمی خیس شوند.

3-    همیشه سعی کنید میوه ها را در یک کاسه بزرگ بشورید، نه زیر شیر آب.

4-    هر دقیقه دوش گرفتن 20 الی 40 لیتر آب مصرف می کند و  باید سعی کنید سریع تر دوش بگیرید. 

5-    حین مسواک زدن، وضو گرفتن و در فاصله شستن اعضای بدن در حمام، شیر آب را ببندید.

6-    ماشین های ظرفشویی و لباس شویی را فقط زمانی که پر شده اند، روشن کنید.

7-    مطمئن شوید شناور کولر آبی سالم است.

8-    به جای این که شیر را باز بگذارید تا آب خنک شود، یک پارچ آب را در یخچال بگذارید.

9-    شیری را که چکه می کند زود تعمیر کنید.

10-آب برای جارو کردن نیست،

11-آشغال یا برگ های خشک را با جارو جمع کنید.