تاریخ: ۱۳۹۶/۳/۱۲
آيا چرخ توسعه شهری مهاباد به حرکت در می آيد؟
منصور صداقت 


اگرچه تاکنون تلاش فعالان مدنی و علاقمندان به سرنوشت شهر برای ایجاد گفتمانی در باب برنامه و عملكرد شورا و شهرداري دوره چهارم به دلیل جاه طلبیهاي بعضی از افراد طرف مقابل بی ثمر مانده است. اما عملکرد نامناسب و بی برنامگی شورا و شهرداری مهاباد در این دوره راقم این سطور را مصمم کرد تا با آسیب شناسی وضع فعلی، موارد کلیدی را برای شهروندان و منتخبین شوراي جديد برجسته نماید.
الف- ضرورت تغییر ساختار شورای شهر فعلی : 
سنگ بنای این دوره با اشتباه فاحش تشکیل ۱۱ کمیسیون  برای ۱۱ عضو شورا رقم خورد.
البته قابل ذکر است که این پیشنهاد در شورا  با نیت جلب رضایت اعضاء شورا ( بیش از ۹ نفر از اعضاء اولین بار بود کرسی شورا را کسب کرده بودند ) بر سر واگذاری کرسی رئیس شورای شهر مهاباد رقم خورد . 
فارغ از میزان توفیق  یا عدم توفیق پیشنهاد کننده در کسب کرسی ریاست شورا ولی این پیشنهاد منفعت طلبانه نظربه کم تجربگی بیشتر اعضاء  با استقبال اعضاء مواجه شد و منجر به ایجاد ۱۱حیاط خلوت  در شورا گرديد.
این امر رشته کار جمعی را پنبه کرد، بطوريكه هرکس به تناسب عنوان نام کمیسیون در امورات اجرایی ریز و درشت شهرداری دخالت  نمود و این کار موجب شد تا افراد شورا از وظیفه ذاتی خود که همانا تشریک مساعی با نخبگان و کار تیمی بود فاصله بگیرند و نقش مدیر اجرایی را در حیطه کمیسیون مربوطه به عهده داشته باشند.
 لذ اترجیح منافع فردی بر منافع جمعی با بهره گیری از خشونت پنهان ( تکریم بیش از حد اعضاء و در معذوریت انداختن آنها ) فرصت طلایی خدمت از بعضی از اعضاء جوانتر و فعال شورا را گرفت.
در ارتباط با موضوع فوق پیشنهاد می شود همانند سایر شهرهای کشور، بالاخص شهرهای هم تراز، مهاباد نيز تعداد کمیسون ها به ۴ کمیسیون اصلی کاهش دهد و با باز تعریف فرآیند مصوبات شورا و تشکیل منظم کمیسیون ها با بهره گیری از نظرات کارشناسان زمینه دخالت های بی جا و تصمیمات غیر علمی را بگیرد .
ب- تشکیل جلسات علنی شورای شهر : آنچه مسلم است تجارب چند دوره نشان داده است اگر اعضای شورا شهر نسبت به شفاف سازی نحوه تصویب مصوبات درجلسات اقدام نکنند، بعلت وجود " قدرت و منابع مالی"  در ساختار، بیشتر در معرض اتهام افکار عمومی قرار خواهند گرفت و تنها راه مقابله و یا حفظ آبرو اعضاء علنی کردن جلسات است.
لازم به ذکر است این دوره در بیشتر شهرهای کشور تاکید بر علنی نمودن جلسات شورای شهر شده است که خود دلیلی بر این واقعیت است. لذا ضروری است  که منتخبین شورا ی شهرمان نیز بر این مهم همت گماردند.
ج- افزایش کنترل های داخلی در شهرداری و جذب سرمایه گذار : در اين دوره شهردار با جای خالی دادن های مکرر به اعضای شورا برای حفظ کرسی شهرداري، رشته کار از دستش خارج شد.
دخالت شورا در انتصابات سلیقه ای در واحدهای مختلف شهرداری الي ساخت پل های غیر ضرور و ناهمگون که موجبات تعریف روند نامتعارف ترافیک شهر گرديد و نيز عدم توجه کافی به واحدهای شهرداری چون آتش نشانی و حمل و نقل عمومی و عدم تمرکز بر درآمد زایی  و در مقابل فروش املاک و مستغلات برای پرداخت هزینه های جاری شهرداري موجب مانده بدهی های سرسام آور،در پايان دوره برای آن سازمان شد.
در خاطرات یکی از اعضای شورا درجریان انتخابات گوشه ای از واقعیت درون ساختاری شهرداری به شهروندان را نشان داد و مغایرت شیوه عمل شهردار با ادبیات فرار به جلو ایشان که مبتنی بر رفتارهای نامناسب با جایگاه حقوقی شهردار در پاسخگویی به عملکرد و انتقاد شهروندان بود، خود نیز دلیل دیگری بر تنزل جایگاه شهرداری در دوره مذکور بود.
 لذا شایسته است منتخبین  شورا ی شهر نسبت به شناسایی و جذب افراد دارای رزومه کاری موفق، جلوگیری از اجرای طرح های خام اندیشانه، استفاده از افراد توانمند در راستای جذب سرمایه و فراهم کردن شرایط جذب سرمایه گذار، بالاخص در شرایط فعلی که شهرداری مهاباد در پرداخت حقوق و مزایای کارکنان بل مشکل جدی مداجه است،  همت مضاعف نمایند تا چرخ توسعه شهری مهاباد به حرکت درآید.