مدرس دانشگاه و کارشناس ارشد گیاهان دارویی گفت: بیماریهای سرطانی اغلب بر اثر سبک زندگی نادرست بروز میکنند که با رعایت کردن موارد بهداشتی و سالم از قبیل نکشیدن سیگار، نخوردن مشروبات الکلی، انجام تمرینات ورزشی و داشتن رژیم غذایی سالم و مناسب میتوان خطر بروز سلولهای سرطانی و پیشرفت آنها را کاهش داد.
کیوان بهرامی، اظهار کرد: یکی از بهترین راهکارها برای کاهش ابتلا به سرطان، استفاده از مواد غذایی ضدسرطان در رژیم غذایی روزانه افراد است.
وی افزود: برخی مواد غذایی وجود دارند که سبب ایجاد سلولهای سرطانی میشوند، لذا باید آنها را از عادات غذایی روزانه خود حذف کرد و با انتخاب هوشمندانه مواد غذایی مناسب و سالم، سیستم ایمنی بدن را تقویت و در نتیجه از بروز بیماریهای سرطانی پیشگیری کرد.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: مواد غذایی با منشاء گیاهی که شامل سبزیجات و میوهجات، غلات کامل (سبوسدار) و انواع مغزها هستند یکی از مهمترین رژیمها در کاهش ابتلا به سرطان است و این مواد غذایی سرشار از فیبر و آنتیاکسیدان بوده و میتوانند اثرات منفی رادیکالهای آزاد را در بدن خنثی کنند.
وی تاکید کرد: تا جایی که امکان دارد از مواد غذایی کامل و غیرفرآوری شده که به فرم طبیعی خود نزدیکترند استفاده کنید چرا که مواد غذایی فرآوری شده فاقد مواد مغذی بوده و در نتیجه نمیتوانند از بدن در برابر سرطان محافظت کنند.
بهرامی روشهای استفاده از مواد غذایی با منشاء گیاهی را نیز چنین ذکر کرد: به هنگام صرف صبحانه از میوهجات، انواع مغزها و همچنین جو پرک شده استفاده کنید و برای نهار اگر از ساندویچ استفاده میکنید آنرا پر از کاهو و گوجهفرنگی کنید و در سالاد خود از انواع لوبیا، نخود و سایر سبزیجات استفاده کنید و همچنین هویج و میوهها را به بشقاب خود اضافه کنید.
وی توصیه کرد: برای شام نیز در پاستای خود از سبزیجات تازه و برنج قهوهای، سیبزمینی تنوری (پخته شده در فر) همراه با کلم بروکلی، ماست و سس گوجهفرنگی استفاده کنید. به جای درست کردن سسهای پرچرب و خامهای برای پاستا، از سسهای گوجهفرنگی که با روغن زیتون نیز همراه شدهاند استفاده کنید. به جای استفاده از دسرهای پرچرب از میوهجات استفاده کرده و یا تکهای شکلات تیره میل کنید.
این استاد دانشگاه ادامه داد: استفاده از مواد غذایی ارگانیک (اگر در دسترس باشند) بهتر از مواد غذایی غیر ارگانیک بوده، زیرا عاری از هرگونه مواد آفتکش، شیمیایی و سرطانزا میباشند.
وی مواد غذایی حاوی فیبر را از دیگر رژیمهای ضد سرطان دانست و افزود: مواد غذایی ارگانیک سرشار از فیبر میباشند، این قسمت از گیاهان که هضم نشده باقی میمانند به پاکسازی دستگاه گوارش کمک کرده و سبب حرکت مواد غذایی در روده میشوند و در نتیجه به دفع مواد سرطانزا از سیستم گوارش کمک میکنند.
بهرامی چند نکته را برای وارد کردن فیبر در رژیم غذایی روزانه یادآور شد و توصیه کرد: به جای استفاده از برنج سفید از برنج قهوهای، به جای استفاده از چیپس سیبزمینی از پاپ کورن (بدون کره و نمک)، از سسهای مایونز و پرچرب در سالاد استفاده نکنید و به جای آن از هویج، کرفس و فلفل دلمهای، از نانهای تهیه شده از آرد سبوسدار استفاده کنید و سیب زمینی تنوری شده همراه با پوست را جایگزین پوره سیبزمینی کنید.
وی بر کاهش مصرف گوشت تاکید کرد و گفت: تحقیقات نشان میدهند خطر ابتلا به سرطان در افراد گیاهخوار نسبت به افرادی که گوشتخوار میباشند 50 درصد کمتر است، زیرا گوشت فاقد فیبر و یا ترکیبات مفید ضدسرطان است از طرفی گوشت حاوی چربیهای اشباع مضر برای سلامتی است.
این استاد دانشگاه در خصوص مصرف پروتئین نیز اظهار کرد: بهتر است مصرف گوشت قرمز را کمتر و در عوض سایر مواد غذایی حاوی پروتئین را بیشتر مصرف کنید، بهتر است مصرف مواد غذایی گیاهی و سبزیجاتی که حاوی پروتئین میباشند را افزایش دهید تا پروتئین کافی را به بدن خود برسانید. حبوبات حاوی پروتئین بوده و جایگزین مناسبی برای گوشت هستند.
وی تاکید کرد: انواع ماهی، بوقلمون و مرغ از گوشتهای کم چربی بوده و میتوان از آنها بیشتر استفاده کرد تا جایی که امکان دارد از خوردن گوشتهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس خودداری کنید، زیرا این مواد غذایی حاوی چربیهای ناسالم و مضر برای بدن بوده و ممکن است زمینهساز بیماریهای سرطانی شوند.
بهرامی بر لزوم کاهش مصرف چربیها تاکید کرد و گفت: همه چربیها، سرطانزا نیستند، چربیهایی نیز وجود دارند که میتوانند از بروز سرطان جلوگیری کنند و چربیهای ناسالم و مضر همان چربیهای ترانس و چربیهای اشباع میباشند که در تخممرغ، گوشت قرمز و لبنیات پرچرب وجود دارند.
وی در خصوص استفاده از چربیها نیز اعلام کرد: مصرف تخممرغ، گوشت قرمز، کره و لبنیات پرچرب را کاهش دهید، زیرا این مواد غذایی حاوی چربیهای ناسالم اشباع میباشند، تا جایی که امکان دارد به هنگام پخت و پز از روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون و یا روغن کانولا استفاده کنید، اگر گوشت مصرف میکنید تا جایی که امکان دارد از خوردن چربیهای همراه گوشت اجتناب کنید.
عضو انجمن پزشکان ورزشی ایران خاطرنشان کرد: مواد غذایی مانند دانههای کنجد، بادام، فندق، گردو و تخم کدو منابع خوبی از چربیهای سالم بوده و میتوانید از آنها در سوپ و یا سالاد خود استفاده کنید و همچنین از روغن تخم کتان که حاوی چربیهای سالم میباشد استفاده کنید البته نه برای پخت و پز، زیرا حرارت دیدن روغن کتان، خواص مفید آنرا از بین میبرد.
منبع: ایسنا