تاریخ: ۱۳۹۵/۱/۲۵
گفتگوی اختصاصی هاژه با رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مهاباد

تهیه کننده: پژمان اسماعیل نژاد

 

هاژه: لطفا به طور مختصر خودتان را برای خوانندگان ما معرفی بفرمایید.

سلام و عرض ادب خدمت شما و همه خوانندگان و دست اندرکاران پایگاه خبری تحلیلی هاژه. بنده قادر مرادی متولد 1342 در شهرستان بوکان هستم و بنده بیش از ده سال است در پست مدیریت فرهنگی و رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستانهای بوکان، پیرانشهر و مهاباد انجام وظیفه می کنم. تحصیلات دانشگاهی ام فوق لیسانس مدیریت آموزشی بوده و از سال 1380 در رشته های مربوط به علوم تربیتی گرایش مدیریت و برنامه ریزی آموزشی، در دانشگاههای پیام نور و آزاد اسلامی مشغول به تدریس بوده‌ام و البته بنا به مقتضیات رشته های روانشناسی عمومی، روانشناسی اجتماعی، کلیات علم اقتصاد و... را نیز تدریس نموده ام.

هاژه: در خصوص سوابق شغلی و فعالیتهای صورت گرفته در دوره ریاست شما در شهرستان های مختلف توضیح دهید.

بنده سال 1384 به عنوان اولین رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی بوکان معرفی شدم. طی مدتی که در شهرستان بوکان توفیق خدمت داشتم چندین جشنواره منطقه ای و هفته های فرهنگ و هنر و مراسماتی دیگر برگزار نمودیم که با استقبال خوبی روبرو بودند. همیشه سعی ما بر این بوده که هنرمندان را به صحنه بیاوریم و در راه توسعه‌ی فرهنگ و هنر از پتانسیل هایی که موجود است استفاده کنیم. بنده حدود 4 الی 5 سال مسئول کتابخانه های استاد حقیقی شهرستان بوکان و صلاح الدین ایوبی که بعدا کتابخانه‌ی مجتمع فرهنگی هنری نام گرفت، بوده‌ام و این از افتخارات بنده است که زمان زیادی صرف کار با جوانان کرده ام هم در دانشگاه، هم در کتابخانه های عمومی و فرهنگ و ارشاد اسلامی.

چندی از کارهای شاخصی که در اداره بوکان در زمان بنده صورت گرفت عبارتند از: سه دوره جشنواره کاریکاتور در سطح غرب کشور که به دلیل استقبال کم نظیر در این سه دوره پیشنهاد شد که جشنواره در سطح ملی برگزار شود. نمایشگاههای فولکلور و ادب و رسوم کردی که با استقبال کم نظیر علی الخصوص در فروردین 1385 روبه رو گردید. برنامه و مراسمات زیادی در بوکان صورت گرفته که در این مقوله نمی گنجد.

بنده در سال 86 به عنوان اولین رئیس اداره‌ی فرهنگ و ارشاد شهرستان پیرانشهر منصوب شدم چون قبل از ورود من اداره‌ی فرهنگ و ارشاد اسلامی چارت تشکیلاتی نداشت همانند خیلی از شهرستانها و به صورت مجتمع فرهنگی هنری اداره می شد. عمده فعالیت هایی که در شهرستان پیرانشهر داشتم جشنواره ی شعر منطقه ای کردی بود که در دو دوره با استقبال خوب شعرا و ادبای استانهای آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه و ایلام برگزار شد و همچنین جشنواره‌ی فرهنگی هنری "هه‌وارگه‌ی سۆز"که در حوزه موسیقی فولکلور کردی بود و سه دوره با حضور هنرمندان پنج استان برگزار شد، جشنواره‌ی دف و نی هم دو دوره به صورت استانی در شهرستان پیرانشهر برگزار شد. سه مورد هفته‌ی فرهنگ و هنر پیرانشهر هم در فصل پاییز برگزار گردید که یک دوره از هنرمندان سرشناس دعوت به عمل آمد از جمله زنده یاد قادر عبدالله زاده "قاله مه‌ڕه" که این هنرمند برجسته در هفته‌ی فرهنگ و هنر پیرانشهر از تاریخ دهم تا چهاردهم آذرماه 86 شرکت نمودند و مردم به حدی از حضور این هنرمند شهیر و نامدار استقبال کردند که اشک شوق از چشمانشان جاری شد. این یکی از بهترین خاطرات بنده است و ایشان دو سه روزی در پیرانشهر حضور داشتند و این توفیق را داشتیم که در خدمت ایشان باشیم و نمایشگاه صنایع دستی و آداب رسوم پیرانشهربا دستان هنرمند بزرگ "مامه قادر" افتتاح شد.

هاژه: مراسم معارفه شما در مهاباد بدون حضور هنرمندان و در سکوت کامل برگزار شد، علت چه بود؟

واقعیت امر این است که تغییر و تحولاتی که در چند سال اخیر در ادارات فرهنگ و ارشاد استان صورت گرفته به همین منوال بوده است و معمولا معارفه ها فقط در فرمانداری و بدون تشریفات بوده است. البته این سوال را باید مسئولین استانی پاسخ دهند.

هاژه: دیدگاه شما نسبت به کارهای صورت گرفته در دوره قبل و مدیریت ارشاد مهاباد چیست؟

جواب این سوال را مدیران پیشین باید پاسخگو باشند بالاخره بزرگوارانی که قبل از بنده این اداره را مدیریت می کردند نهایت تلاش را مبذول نموده اند و من به جد از همه آنها که در راستای توسعه فرهنگ و هنر شهرستان تلاش نموده و خدمت کرده اند نهایت تقدیر و تشکر را دارم. همچنان که مستحضرید هر شخصی دیدگاه خاصی راجع به میزان فعالیت، حجم فعالیت و کار فرهنگی و هنری دارد بنده متعهد می شوم که با همکاری هنرمندان و اصحاب فرهنگ و هنر شهرستان مهاباد بتوانیم فعالیت های خوبی داشته باشیم و انشاءالله اگر کاستی هایی باشد با همکاری و همیاری هنرمندان آنها را برطرف کنیم. و این مهم با هماهنگی و همکاری تمامی دستگاههای فرهنگی شهرستان میسر خواهد شد.

هاژه: اداره فرهنگ و ارشاد مهاباد را در چه وضعیتی تحویل گرفتید؟

واقعیت این است که ساختمان مجتمع فرهنگی هنری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مهاباد هم کوچک است هم فرسوده و این مهم بر همگان عیان است و این مسئله را هم مسئولین شهرستانی و مسئولین استانی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی می دانند و ما انتظار داریم در شورای برنامه ریزی شهرستانی فعلا بودجه ای برای اصلاح و تعمییرات ساختمان علی الخصوص سالن آمفی تئاتر تصویب شود و در آینده نزدیک پروژه فرهنگ سرایی شایسته برای شهرستان تعریف گردد.

در حال حاضر به منظور برگزاری برنامه ها و مراسمات و جشنواره های منطقه ای و کشوری این اداره با مشکل مواجه است. در حال حاضر از اردیبهشت سال 94 تاکنون به طور مرتب 3 گروه هنری مشغول تمرین و اجرای عمومی نمایش هستند به به تازگی این مجموعه به 4 گروه رسیده است که در سطح استان در حوزه نمایش این فعالیت بی نظیر است، در جریان سال 94 در شهرستان 3 اجرای عمومی به طور متوسط هر کدام از گروهها به مدتیک هفته اجرا نمایش داشته اندو در جریان سال 95 تاکنون چهار اجرای عمومی در دست اقدام است و از اردیبهشت به اجرا در خواهند آمد، مضآفا با همکاری انجمن ادبی مهاباد (موسسه فرهنگی هنری ادبی مکریان مهاباد) و سایر انجمن ها برنامه های متنوع فرهنگی هنری در در جریان سال 94 بیست و پنج برنامه فرهنگی هنری برگزار نموده ایم که برشمردن تک تک آنها خارج از حوصله این گفتگو است.

هاژه: اداره ارشاد مهاباد در 15 سال اخیر جذب نیرو داشته است؟

به تازگی یک نیرو جذب شده و چند ماهی است که مشغول فعالیت می باشد.

هاژه: انجمن ها (انجمن ادبی، خوشنویسان، هنرهای نمایشی، سینمای جوان و...) تا چه حد مورد اعتماد شما هستند؟

بنده از روز اول سعی کرده ام که حداکثر بهره مندی را از انجمن های فرهنگی و هنری داشته باشم. اکنون هم بیشتر وظایف ما بر دوش انجمن هاست، در سنوات گذشته هم در هر شهرستانی که بوده ایم انجمن ها وظایف اصلی را انجام داده و کار ما به شیوه نظارتی بوده است و همیار و همکار انجمن ها بوده ایم.

هاژه: کمبود فضای انجمن ها یکی از دغدغه های اصلی اعضا و هنرمندان است چاره ای برای آن اندیشیده شده؟

همچنان که قبلا هم خدمتتان عرض کردم واقعیت این است که امکانات اداره محدود است و ما بر اساس همین مسئله تصمیم گرفته ایم با توجه به اینکه توزیع کتابخانه های عمومی در شهرستان به شیوه‌ مناسب صورت نگرفته و دو کتابخانه عمومی شیخ شلتوت و مجتمع فرهنگی هنری در فاصله 100 متری از هم قرار دارند، این در حالی است که در منطقه مکریان، آزادگان و... اصلا کتابخانه وجود ندارد ولی شورای اسلامی شهر و شهرداری قرائت خانه‌ای در باغ شایگان و در مکریان در دست احداث دارند، ما با شورا و شهرداری جلسات داشتیم که کتابخانه‌ی مجتمع به یکی از این قرائت خانه ها انتقال پیدا کند و فضای کافی برای انجمن های فرهنگی و هنری فراهم شود، ولی متاسفانه در جزئیات شهرداری و کتابخانه های عمومی شهر تاکنون به توافق نرسیده اند.

هاژه: همکاری دیگر ارگانها با اداره فرهنگ و ارشاد چگونه است؟

فعلا قضاوت کردن زوده، ولی تا به حال خوب بوده، در شهرستانهای دیگر اداره‌ی فرهنگ و ارشاد بهترین و بزرگترین سالن را در اختیار دارند و هر کدام از ادارات که برنامه داشته باشند بایستی با اداره ارشاد هماهنگی و همکاری داشته باشند ولی در شهرستان مهاباد در سطح شهرستان چندین سالن به مراتب بهتر از اداره ارشاد موجود است و بحضا مشاهده شده ادارات برنامه های فرهنگی برگزار می کنند بدون هماهنگی با اداره ارشاد برنامه اجرا می کنند، در صورتی که برنامه های فرهنگی هنری نیاز به مجوز از اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی دارند مگر اینکه مراسم داخلی و سازمانی باشد.

هاژه: صدور مجوز سینما در مهاباد به اداره ارشاد هم مربوط می شود؟

صدور مجوز فعالیتهای سینما با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و هر فرد یا نهاد حقیقی و حقوقی می تواند در صورت درخواست و صدور مجوز ارشاد سینما دایر نماید.

هاژه: از سینمای دیجیتال که در جشن فارغ التحصیلی هنرجویان سینمای جوان وعده اش را دادید چه خبر؟

این اداره وسایل و ملزومات سینمای دیجیتال را از تهران تحویل گرفته ایم ولی همچنانکه برای تایید مکان سینما طبق کمیسیون ماده 5 سینماهای کشور که اعضا آن عبارتند از شهردار، آتش نشانی، اداره کار، فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان، کارشناسی امور سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص مهیا بودن مکان نظر مساعد بدهند که به دلیل مستهلاک بودن سالن آمنفی تئاتر اداره مهاباد کمیسیون دستور به اصلاح سالن داده است و این امر مستلزم هزینه گزاف است. اداره کل با وجود وعده ایجاد تغییرات در سالن به دلیل بالا بودن هزینه ها تاکنون از انجام تعمییرات خودداری نموده و شورای برنامه ریزی شهرستان هم در این راستا با این اداره همکاری نکرده است.

هاژه: امکان ساخت سالن دیگر وجود ندارد؟

این به بخش خصوصی مربوط می شود و ما اعتبار نداریم، دولت و وزارت ارشاد سینما تاسیس نمی کنند چون بهره وری ندارد. وضعیت سینما در کشور در حال رکود است و استقبال از سینما به دلیل رسانه های سهل و آسان کم شده است.

هاژه: احداث سینمای دیجیتال مشکلی برای تئاتر و صحنه به وجود نخواهد آورد؟

اگر برنامه ریزی مناسب داشته باشیم مشکلی پیش نی آید و در صورت بروز مشکلات باید سینما به مکانی دیگر انتقال داده شود.

هاژه: چرا اداره فرهنگ و ارشاد در خصوص افتتاح و رونق سینما و خروج آن از حالت رکود با افراد متخصص در این زمینه به خصوص در شهرستان مشورت نمی کند؟

اداره خواهان توسعه صنعت سینما در شهرستان است و هر متخصصی و غیر متخصصی اگر برای تاسیس سینما در شهرستان پا پیش بگذارد این اداره در خصوص صدور مجوز با ایشان همکاری می نماید و در راستای بهره مندی از تسهیلات صنعت سینما همانند صنعت گردشگری متاثر از یک سری عوامل زیر ساخت است و تا این شاخصها بهبود پیدا نکنند این صنعت درآمدی ندارد و کسی طرف آن نمی رود و در صورتی صنعت سینما ارتقاء پیدا می کند که سود دهی داشته باشد.

هاژه: در خصوص بیمه هنرمندان وضعیت تا کی بدین منوال خواهد بود؟

امورات بیمه هنرمندان با صندوق حمایت از هنرمندان و نویسندگان است.

هاژه: فرمانداری مهاباد به عنوان فرمانداری ویژه و معاونت استاندار فعالیت می کند، آیا ارشاد مهاباد جهت ارتقای جایگاه خود تلاشی داشته؟

ارتقاء مدیریت ادارات به معاونت مدیر کل خارج از اراده اداره شهرستان بوده و از اختیارات وزارتخانه و ادارات کل استان می باشد.

هاژه: سخن آخر؟

سخن زیاده ولی بنده در خصوص پتانسیل فرهنگی و هنری شهرستان مهاباد می توانم به جد بگویم این شهرستان جزو شاخص ترین شهرستاهای استان است، که لازم است این پتانسیل های بالقوه را به صورت بالفعل در آورد، این مهم همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، فرمانداری و تمامی دستگاههای فرهنگی سطح شهرستان را می طلبد.

هاژه: سپاس از همراهی شما.