شهرستان پیرانشهر با دارا بودن طبیعت سرسبز و جاذبه های توریستی و تجاری مثل نگینی بر انگشتر در مکریان می درخشد.
پیرانشهر (به کوردی آن را خانه نیز مینامند) از شهرهای استان آذربایجان غربی و مرکز شهرستان پیرانشهر است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی هاژه، پیرانشهر یکی از شهرهای مهم و تاریخی ایران است که به دلیل داشتن سنگهای گرانیت دارای شهرت جهانی است. ذخایر شناخته شده سنگهای گرانیت این شهر چهار میلیون تن برآورد میشود که به لحاظ تنوع رنگ و طرح استحکام در ایران و جهان منحصر بفرد است.
موقعیت جغرافیایی این شهر در ناحیه کوهپایهای قرار دارد که تپهماهورهای آن را بوتههای همیشه سبز در ردیفکاریهای منظم هندسی پوشاندهاست.
همچنین معماری بسیار زیبا و خانههای ویلایی با سقفها و رنگآمیزی متنوع، جلوه زیبایی به سیمای شهر بخشیدهاند. به عبارت دیگر در پیرانشهر زیباییهای طبیعت و شهرسازی یکدیگر را تکمیل کردهاند.
شهر پیرانشهر در جنوب غربی استان آذربایجان غربی و در کنار مرزهای جمهوری اسلامی با عراق واقع شده و به دلیل داشتن ۶۰۰میلی متر بارندگی در سال از زیباترین و سرسبزترین شهرهای کشور بشمار میرود.
این شهر بدلیل قرار گرفتن در مسیر جاده ترانزیت جمهوری اسلامی با کشور عراق و دیگر کشورهای حوزه دریای مدیترانه، یکی از بزرگترین مراکز تجارت خارجی در جمهوری اسلامی است.
پیرانشهر آب وهوای نسبتاً معتدل و فصولی منظم دارد. ناحیه پیرانشهر از زمانهای قدیم دارای اهمیت و اعتبار بوده و نام آن در الواح عیلامی مکشوف در تخت جمشید ذکر شده است.
شهرستان پیرانشهر با دارا بودن طبیعت سرسبز، رودخانه های دایمی و پر آب ، جنگلهای كوهستانی، كوههای مرتفع و پر برف، بازارچه های مرزی ، روستا های پر جاذبه و آثار تاریخی دیدنی از نقاط پر جاذبه استان برای ایرانگردان و جها نگر د ا ن می باشد .
معرفی جاذبه های گردشگری :
شهرستان پیرانشهر، واقع دراستان آذربایجانغربی و در فاصله 129 كلیومتری جنوب شهرستان ارومیه مانند سایر شهرهای كشورعزیزمان سرزنده تر از سالهای قبل چهره خود را برای استقبال از جشن باستانی نوروز و مسافران نوروزی آذین بندی كرده است.
این شهرستان با دارا بودن جاذبه های فراوان گردشگری یكی از قطبهای گردشگری استان محسوب شده و همه ساله با آغاز فصل بهار شاهد مسافرت جمع كثیری از هموطنان ایرانی به این شهرستان می باشیم .
شهرستان پیرانشهر با دارا بودن طبیعت سرسبز، رودخانه های دایمی و پر آب ، جنگلهای كوهستانی، كوههای مرتفع و پر برف ، بازارچه های تجاری متعدد، مرز رسمی و مهم حاج عمران، روستا های پرجاذبه و آثار تاریخی دیدنی از نقاط پر جاذبه استان برای ایرانگردان و جهانگردان است . این خطه از سرزمین پهناور ایران با داشتن مردمانی خون گرم و میهمان نواز و مناطق خوش آب و هوا و بازارچه مرزی مانند نگینی بر انگشتر استان می درخشد . از اهم جاذبه های گردشگری این شهرستان می توان به موارد زیر اشاره كرد :
آبشار خرپاپ:
كوهها و جنگلها و دره ها و رودهای منطقه پیرانشهر دست در دست هم داده اند تا با به نقش كشیدن تابلوهایی زیبا و بی بدیل از طبیعت ، تحسین هر بیننده ای را از این نقاش توانا برانگیزند . یكی از این مناظرزیبا و بی نظیر آبشار خروشان و پر آب خرپاپ است كه در میان جنگلهای سر سبز پردانان جاری می باشد .
جنگلهای سرسبز و خوش آب و هوای پردانان:
این جنگلها در 22 كیلومتری جنوب پیرانشهر و بر سر راه جاده پیرانشهر به سردشت واقع گردیده است كه جاری بودن رودخانه دایمی و خروشان پردانان كه یكی از سرچشمه های اصلی رود زاب كوچك است بر زیبایی آن دوچندان افزوده است. این جنگلها كه تا برفهای دایمی كوههای مرزی ایران و عراق امتداد دارند توجه هر طبیعت گردی را به سوی خود جلب میكند.
طبیعت سرسبز و زیبای پیرانشهر:
کوه مرتفع قندیل علاقه به ورزشهای كوهنوردی و صخره نوردی و اكوتوریسم هر ساله در فصول بهار و تابستان تعداد زیادی از علاقمندان به این ورزشها و تفریحات را به كوههای مرتفع و دره های سرسبز پیرانشهر می كشاند . مناطقی مانند: دوله نی، بادین آوی، حاجی برایم، آوخوارده، دالاوان، قلات شای، كانی زرد، زیوكه و . . . همه ساله مورد هجوم علاقمندان به طبیعت و كوهنوردان قرار میگیرد.
میدان ورودی شهر:
احداث میدان پیامبر اعظم این میدان جهت ساماندهی ورودی شهردر سال 1386 طراحی و احداث شد. شعاع این میدان 12 متر است و طرح المان میدان شامل سردر ورودی مسجد النبی به ارتفاع 9 متر و عرض5 متر با نورپردازی زیبا در قسمت زیرین، و قرآن کریم بر روی رحل می باشد .
توریسم روستایی:
شهرستان پیرانشهر با داشتن طبیعت فرحبخش و كم نظیر خود دارای روستا های زیبایی می باشد كه در صورت معرفی و برنامه ریزی می تواند به تنهایی سهم عمده ای در جذب گردشگران داخلی و خارجی داشته باشد.
از جمله این روستاها می توان به روستاهای كهنه لاجان ، پردانان ، خورنج، آوخوارده ، زیوكه و دهها روستای دیگر اشاره كرد . سرزمین سنگهای افسانه ای روستای خورنج روستای خورنج در 20 كیلومتری شمال شرقی پیرانشهر و بر سر راه پیرانشهر به مهاباد واقع گردیده است. در مجاور این روستا، منطقه ای پوشیده از سنگهای عظیم الجثه قرار دارد كه به طور شگفت انگیزی بر روی هم انباشته شده اند. تو گویی دست معماری توانا این سنگها را این چنین با ظرافت تراش داده تا باغ وحشی سنگی درست كند.
تپه های تاریخی پیرانشهر:
در حوزه شهرستان پیرانشهر تعداد 113 تپه تاریخی تو سط كارشناسان نمایندگی میراث فرهنگی این شهرستان شناسایی و به ثبت سازمان رسیده است كه این امر حاكی از تاریخی بودن منطقه و شكل گیری و وجود تمدنهای نیرومند ودرخشان قبل از اسلام مانند تمدن ماننا، پارسوا، اورارتو، مادها، زاموا و تمدن اسلامی می باشد. در این میان تپه هایی وجود دارند كه با داشتن جاذبه های خاص تاریخی بسیار مورد بازدید علاقمندان به تاریخ و فرهنگ این مرز و بوم واقع می گردند كه می توان به موارد زیر اشاره كرد- قلعه شین آوا ( هزاره اول ق.م ) قلعه موت آوا ( 2500 ق.م ) قلعه شای ( 1500 تا 2500 ق.م ) قلعه جلدیان ( 5000 تا 5500 ق.م ) قلعه پسوه ( پیش از تاریخ ) كتیبه برده مافوره ( روستای لیك بن )داشان قلعه ( 2000 تا 3500 ق.م (
سنگهای گرانیت:
با توجه به نزدیکی پیرانشهر به بازار کشورهای حوزه خلیج فارس و دریای مدیترانه، این شهر برای تامین سنگهای تزیینی مورد نیاز کشورهای منطقه از اهمیت زیادی برخوردار خواهد شد.
مکان یابی برای ایجاد شهر سنگ پیرانشهر به پایان رسیده و برای ایجاد آن ۵۰هکتار زمین مشخص شده که تا ۱۵۰هکتار قابل توسعهاست.
باتوجه به آنکه بیش از ۸۰درصد معادن سنگهای گرانیت آذربایجان غربی در شهرستان مرزی پیرانشهر واقع شدهاند و در شهرهای همجوار آن نیز شمار زیادی معادن سنگهای تزیینی از نوع گرانیت وجود دارد، این شهرستان برای ایجاد شهر سنگ مناسب تشخیص داده شدهاست.
این شهر با داشتن ۶۵معدن گرانیت و تولید سالانه ۳۰۰هزار تن سنگ گرانیت یکی از قطبهای مهم کشور در تولید سنگ گرانیت به شمار میرود.
سنگهای گرانیت پیرانشهر هم اکنون یکی از بزرگترین اقلام صادرات استان را تشکیل میدهد.
سالانه ۱۷۳ هزار تن سنگهای تزئینی از معادن شهرستان پیرانشهر برداشت میشود.
سنگهای تزئینی معادن پیرانشهر بطور عمده از نوع گرانیت رنگی با کیفیت بی نظیر در ایران است. در این معادن بیش از ۵۰۰ نفر بطور مستقیم و بیش از ۲۰۰ نفر دیگر بطور غیر مستقیم مشغول بکار هستند.
بازارچه های تجاری:
اين شهرستان نزديكترين شهر به مرز عراق بوده و داراي مبادلات گسترده اقتصادي، فرهنگي و غيره با شمال عراق مي باشد كه اين امر منجر به ايجاد بازارچه مرزي تمرچين و بازارچه كالاهاي خارجي با پاساژهاي بسيار در قلب بافت شهري شده است كه در آن انواع و اقسام كالاهاي خارجي از جمله لوازم خانگي، بهداشتي و صنعتي و ... با قيمت و كيفيت مناسب به مصرف كنندگان عرضه مي شود. (که در حال حاضر یکی از فعالترین مرزهای کشور و همچنین دارای ده ها مجتمع تجاری
سرزمين سنگهاي افسانه اي روستاي خورنج:
روستاي خورنج در 20 كيلومتري شمال شرقي پيرانشهر و بر سر راه پيرانشهر به مهاباد واقع گرديده است. در مجاور اين روستا، منطقه اي پوشيده از سنگهاي عظيم الجثه قرار دارد كه به طور شگفت انگيزي بر روي هم انباشته شده اند. تو گويي دست معماري توانا اين سنگها را اين چنين با ظرافت تراش داده تا باغ وحشي سنگي درست كند.
منطقه عملیاتی حاجی عمران شهرستان پیرانشهر در طول هشت سال دفاع مقدس، در خط مقدم جبهه حق علیه باطل شاهد رشادتها و جان فشانیهای جوانان سلحشور این مرز و بوم بوده و یاد و خاطره آنها را برای همیشه گرامی خواهد داشت. در رابطه با این مورد هر ساله كاروانهای زیادی از بسیجیان و عاشفان انقلاب در قالب كاروان راهیان نور از مناطق عملیاتی این شهرستان دیدن كرده و یاد وخاطره شهدا را زنده می كنند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان