هاژه ـ همچنان که می دانیم مصرف دخانیات عامل اصلی سرطان و بسیاری از بیماری های منجر به مرگ انسان است. طوریکه مصرف دخانیات به عنوان یکی از عوامل مهم تهدید کننده جامعه در حال طی کردن روند نگران کننده ای است. مصرف آن هر سال جان بیش از 6 میلیون نفر را در دنیا می گیرد که از این تعداد بیش از 5 میلیون نفر مصرف کنندگان دائمی و بیش از 600 هزار نفر غیر دایمی اند، که در معرض دود دخانیات قرار دارند. به عبارتی دیگر می توان گفت که بر اثر مصرف دخانیات در هر ثانیه یک نفر در دنیا جان خود را از دست می دهد و سالانه 1740 میلیارد تومان در اثر مصرف دخانیات دود می شود و 3480 تا 5220 میلیارد تومان در سال صرف درمان بیماری های ناشی از مصرف دخانیات می شود.
امروزه مصرف قلیان به عنوان یکی از نمودهای اصلی مصرف دخانیات مطرح شده است به گونه ای که افزایش سرسام آور قلیان سراها در سطح شهرهای کشور به معضل بزرگ اجتماعی تبدیل شده است و هزینه های جبران ناپذیر بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی بسیاری را به جامعه وارد کرده است؛ طوری که علاوه بر تحمیل هزینه های مادی و بهداشتی، هزینه هایی انسانی از جمله: اتلاف وقت، کاهش روابط اجتماعی، فراهم شدن زمینه های اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکلی، شرارت و جرم، پرخاشگری و رفتارهای ناهنجار اجتماعی و... را برای افراد در بر خواهد داشت.
متاسفانه مدتی است که باب شدن قلیان سراها علاوه بر شهر مهاباد، مهمان روستاهای آن نیز شده است. به گونه ای که علاوه بر جوانان روستاها، نوجوانان نیز به این محیط وارد شده و به جای انجام فعالیت های سالم، اغلب وقت خود را در این مکان سپری و به کشیدن قلیان اعتیاد پیدا کرده اند. همزمان به علت عدم وجود بازرسی های مناسب در سطح روستاها ممکن است زمینه برای به وجود آمدن مشکلات دیگری(مصرف مواد مخدر و...) نیز در کنار کشیدن قلیان فراهم شود.
امینی مسئول بهداشت محیط شبکه بهداشت و درمان مهاباد با انتقاد از سازمان صنعت، معدن و تجارت از عدم اجرای قانون و مصوبه دیوان عدالت اداری؛ "مبنی بر ممنوعیت عرضه قلیان در اماکن عمومی"، اعلام نارضایتی کرد و از این سازمان خواست که هر چه زودتر اقدامات لازم را جهت جمع آوری و پلمپ این اماکن غیرمجاز انجام دهند. وی همچنین هشدار داد؛ «که در صورت عدم اقدام مناسب این سازمان، شبکهی بهداشت و درمان خود دست به کار شده و علیه صاحبان قلیان سراها به دادگاه اعلام جرم می کند، که در صورت محکومیت با جریمه ای معادل 8 میلیون و 300 هزار تومان روبه رو خواهند شد».
مصرف هر وعده قلیان معادل مصرف 100 نخ سیگار است و مونوکسید کربن موجود در دود قلیان در مقایسه با سیگار به مراتب بیشتر و اثرات آن هم برای مصرف کننده و هم برای افراد در معرض دود آن، فراتر از سیگار است.
مهم ترین عوارض مصرف قلیان عبارت اند از:
- انتقال بیماری های عفونی به علت استفاده مشارکتی
- ساخته های شکمی (عامل و تشدید کننده ی بسیاری از بیماری های چون دیابت، فشار خون بالا و ناراحتی های قلبی و...).
- سرطان ها و به خصوص سرطان ریه
- آسم و ناراحتی های تنفسی.
در آخر می بایست مسئولین عزیز شهرستان با درک شرایط و ابعاد مخرب اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مصرف دخانیات(بخصوص قلیان) اقدامات مناسب و جدی را در جهت کاهش مصرف آن به عمل آورند.
یادمان باشد؛ در جامعه ای که افراد آن سالم نباشند، پیشرفت و ترقی وجود نخواهد داشت و آن جامعه محکوم به نابودیست.