تاریخ: ۱۴۰۴/۷/۱۵
رونق کتاب‌خوانی در مهاباد| جایی که ورق‌ها هنوز می‌رقصند

آمارهای افزایش عضویت و امانت کتاب در کتابخانه‌های مهاباد نشان می‌دهد که علاقه مردم به مطالعه، جایگاه فرهنگی کتاب و سنت دیرینه کتاب‌خوانی در این شهرستان همچنان زنده و پررنگ است.

به گزارش هاژه، به نقل از ایرنا؛ مهاباد شهری با سابقه فرهنگی و ادبی غنی در شمال‌غرب ایران، همواره جایگاه ویژه‌ای برای مطالعه و کتابخوانی داشته است.

سابقه طولانی کتابخانه‌ها و مراکز فرهنگی در مهاباد، حضور فعال نویسندگان، شاعران و پژوهشگران منطقه و همچنین رشد علاقه به مطالعه در میان اقشار مختلف جامعه، نشان‌دهنده اهمیت ویژه فرهنگ و کتابخوانی در این شهر است.

شخصیت‌های ادبی برجسته، شاعران، نویسندگان و تلاش‌های شهروندان فرهنگ‌دوست، نقش مهمی در حفظ این هویت فرهنگی داشته‌اند و مهاباد را به شهری خلاق و اهل مطالعه تبدیل کرده است.

امسال هم افزایش اعضای فعال کتابخانه‌ها و رشد آمار امانت کتاب‌ها، بازتاب این اهمیت و علاقه عمومی به مطالعه است و نشان می‌دهد که کتاب و فرهنگ در زندگی روزمره مردم این شهر هنوز جایگاه خود را حفظ کرده‌اند.

در ادامه: مصاحبه اختصاصی با «حسن سالاری» رییس اداره کتابخانه‌های عمومی مهاباد را میخوانیم.

  • وضعیت عضویت در کتابخانه‌های عمومی مهاباد در نیمه نخست امسال چگونه بوده است؟

سالاری: شمار اعضای فعال کتابخانه‌های عمومی مهاباد در نیمه نخست امسال با رشد ۴۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به چهار هزار و ۶۴۰ نفر رسیده است.

این افزایش نشان می‌دهد که کتابخانه‌های شهرستان همچنان نقش مهمی در زندگی فرهنگی مردم دارند و استقبال کودکان، نوجوانان و بزرگسالان از مطالعه رو به رشد است.

بخش عمده اعضا دانش‌آموزان هستند و پس از آن زنان خانه‌دار، بازنشستگان و سایر اقشار جامعه در رتبه‌های بعدی قرار دارند، که بیانگر عمومیت یافتن فرهنگ کتاب‌خوانی در تمام گروه‌های اجتماعی است.

  • میزان امانت کتاب در این مدت چه تغییری داشته است؟

سالاری: در ۶ماهه نخست امسال ۲۸ هزار و ۲۸۰ نسخه کتاب به امانت گرفته شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۰ درصد افزایش یافته است. این رشد هم نشان‌ از شور و اشتیاق مردم به مطالعه و تعامل فرهنگی با جامعه است.

کتابخانه‌ها به معنای واقعی مکان‌هایی برای تقویت اندیشه، یادگیری و رشد فکری شهروندان هستند.

  • پرمخاطب‌ترین کتاب‌ها در این دوره کدام بودند؟

سالاری: کتاب «بادام» با ۸۵ نوبت امانت در صدر آثار قرار دارد و پس از آن، کتاب‌های «باشگاه پنج‌صبحی‌ها» با ۷۰، «دنیای سوفی» و «سینوهه» هرکدام با ۶۲ و «کتابخانه نیمه‌شب» و مجموعه «ترانه‌های شیمو شیمو» هرکدام با ۶۱ نوبت امانت در جایگاه‌های بعدی قرار دارند.

همچنین آثار ماندگار ادبی مانند «سمفونی مردگان» با ۵۸، «شوهر آهو خانم» با ۵۴ و مجموعه کردی «چیروک بو مندالان و میرمندالان» نیز از دیگر کتاب‌های پرمخاطب بودند.

این آمار بیانکر این بوده که علاقه‌مندی‌ها در میان شهروندان متنوع است و از ادبیات کلاسیک تا کتاب‌های فلسفی و داستان‌های روز، بخش‌های مختلف فرهنگ مطالعه را پوشش می‌دهد.

  • وضعیت منابع کتابخانه‌ای چه تغییری داشته است؟

سالاری: در نیمه نخست امسال یک‌هزار و ۳۲۱ عنوان کتاب در قالب یک‌هزار و ۹۶۳ نسخه به منابع کتابخانه‌های شهرستان افزوده شده که نسبت به سال گذشته ۱۰ درصد رشد داشته است.

پارسال نیز یک‌هزار و ۵۷ عنوان کتاب شامل یک‌هزار و ۷۹۸ نسخه اضافه شد که از این تعداد، ۵۸۰ عنوان از سوی شهروندان اهدا شده بود.

این روند افزایشی منابع، هم نشان‌دهنده توجه اداره کتابخانه‌ها به توسعه زیرساخت‌هاست و هم بازتاب مشارکت شهروندان در پشتیبانی از فرهنگ مطالعه است.

  • علاقه مردم به مطالعه در مهاباد را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

سالاری: علاقه مردم به مطالعه در حال افزایش است و رشد قابل توجه امانت کتاب در میان تمامی گروه‌های سنی بیانگر فرهنگ‌دوستی و تعهد جامعه به یادگیری است.

مهاباد با این ویژگی‌ها، نمونه‌ای از شهرهایی است که فرهنگ مطالعه در آن‌ها زنده و فعال باقی مانده و مردم شایسته بهره‌مندی از امکانات و منابع گسترده‌تر در کتابخانه‌ها هستند.

  • اقدامات اداره کتابخانه‌ها برای توسعه زیرساخت‌ها و منابع چه بوده است؟

سالاری: امسال پنج میلیارد ریال از محل سهم نیم درصد شهرداری با حمایت فرمانداری و شورای شهر به حساب کتابخانه‌ها واریز شد.

با استفاده از این مبلغ، اقدامات متعددی انجام شده است، از جمله تجهیز سالن‌های مطالعه، تحویل قفسه و میز و صندلی مطالعه، رنگ‌آمیزی فضاها، تأمین قفسه‌های فلزی و پرداخت هزینه‌های جاری کتابخانه‌ها. این سرمایه‌گذاری‌ها نه تنها کیفیت خدمات کتابخانه‌ای را ارتقا می‌دهد، بلکه پیام فرهنگی مهمی دارد: جامعه به مطالعه و توسعه ذهنی شهروندان ارزش می‌دهد.

  • امکانات کتابخانه‌ها و سالن‌های مطالعه چگونه است؟

سالاری: همه کتابخانه‌های مهاباد دارای بخش‌های کودک، نوجوان، مطالعه و پژوهش فعال هستند و هر سه کتابخانه دارای سالن مطالعه مجزا برای خواهران و برادران می‌باشند که در طول هفته به‌صورت دو شیفت فعال‌اند.

کتابخانه‌ها در نیمه دوم سال از ساعت ۷:۳۰ صبح تا ۱۹ عصر به‌صورت یکسره باز هستند تا شهروندان بتوانند به راحتی برای ثبت‌نام، امانت، بازگرداندن کتاب و استفاده از سالن مطالعه مراجعه کنند.

این امکانات به مردم امکان می‌دهد که تجربه مطالعه و پژوهش با کیفیت داشته باشند و فرهنگ مطالعه به صورت مستمر در جامعه نهادینه شود.

  • خانواده‌ها چه نقشی در ترویج فرهنگ مطالعه دارند؟

سالاری: خانواده‌ها نقش محوری در حفاظت جسمی، روحی و فرهنگی کودکان در برابر آسیب‌های فضای مجازی دارند. مطالعه کتاب بهترین ابزار در این زمینه است.

ترویج مطالعه در خانواده‌ها باعث می‌شود علاقه به کتاب‌خوانی از کودکی شکل گیرد و فرهنگ مطالعه به نسل‌های بعد منتقل شود.

  • شرایط عضویت در کتابخانه‌ها چگونه است؟

سالاری: عضویت به‌صورت خانوادگی و نیم‌بها انجام می‌شود و اعضا می‌توانند پنج نسخه کتاب را برای مدت دو هفته به امانت ببرند و در صورت نیاز، امکان تمدید دو هفته‌ای وجود دارد.

علاوه بر این، افراد تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی و بنیاد شهید، بازنشستگان، جانبازان، بسیجیان و آزادگان می‌توانند با ارائه مدارک لازم از عضویت رایگان بهره‌مند شوند. این سیاست‌ها، دسترسی به منابع فرهنگی و کتاب‌ها را برای همه اقشار جامعه تسهیل می‌کند.

شهرستان مهاباد دارای ۲۶۰ هزار نفر جمعیت است؛ این شهرستان تاکنون ۲ بار توانسته است در سطح کشور عنوان «شهر خلاق کتاب» را به خود اختصاص دهد که این امر نشان‌دهنده اهمیت کتاب و مطالعه نزد مردم فرهنگ‌دوست این شهرستان است.