هاژه- چند سالیست که شهروندان مهابادی با گرانی لجام گسیخته در همه زمینهها دست به گریبانند و صدایشان به جایی نمیرسد و برخی مدیران مهابادی نیز کلیدواژه لوکس بودن را برای توجیه این وضعیت بکار میبرند.
سالهاست که کرایهخانه آه از نهاد همه بلند کرده و هزینههای زندگی ازجمله خوراک، پوشاک نیز به شکلی افسار گسیخته افزایش میابد، که البته این موضوع تنها مختص به مهاباد نیست و مردم در بیشتر شهرهای همجوار نیز در چنین وضعیتی بسر میبرند.
در این بین تفاوت قیمتها در مهاباد بحث برانگیز شده است و سالهاست که شهروندان مهاباد به آن معترضند، تفاوت قیمت در اجاره، دستمزد، میوه و سایر اقلام خوراکی در مهاباد در مقایسه با شهرهای همجوار قابل تأمل است.
شهروندان مهابادی در امور روزانه با موارد زیادی از تفاوت قیمتها روبرو میشوند و هر بار نیز دست به دامان رسانهها میشوند تا صدایشان به گوش مسوولان برسد اما تجربه این چند سال نشان داده که نه تنها افزایش قیمتها که امری کلان است، کنترل و مهار نشده، بلکه روز به روز بر تفاوت قیمتها و گرانی در مهاباد افزوده میشود.
بیشتر مدیران در شهر مهاباد بر این باورند که مهاباد به عنوان شهری لوکس و لاکچری قد علم کرده و حساسیت شهروندان برای خرید اجناس و دریافت خدمات با کیفیت بالا به ترویج گرانی دامن زده است، اما حقیقت این است که عرضه کافی در همه موارد به اندازه کافی وجود ندارد و این شهر همواره از ناترازی عرضه و تقاضا رنج میبرد، بیشتر گرانیها و یا تفاوت قیمتها هم ناشی از این موضوع است.
درحال حاضر فضای مجازی اطلاع از هرگونه قیمت در هر زمینهای را آسان کرده و بیشتر شهروندان نیز خواهان تهیه اقلام مورد نیاز با پایینترین قیمت هستند، با این وجود در مهاباد بسیار کم پیش آمده که عرضه محصولی با قیمت مناسب بودن خریدار بماند.
حقیقت این است که اگر در بخش اجاره منزل مسکونی تفاوت فاحش قیمت با شهرهای همجوار وجود دارد، عرضه کم زمین و یا عدم پیشبرد طرحهای مسکن در این شهر است.
اجرای ناموفق طرحهای مسکن مهر، مسکن ملی و یا واگذاری زمین مسکونی چندین شهرک گواهی بر این قضیه است، حالا هم صدها قطعه زمین مسکونی بی نام و نشان منتظر تعیین تکلیف هستند تا ساخته شوند ولی بدلیل ناکارآمدی بازار مسکن مهاباد دودستی تقدیم واسطهها و معاملهگرانی شده که روز به روز هزینه قیمت تمم شده مسکن را بالا میبرند.
در بخش هزینههای زندگی بغیر از مسکن نیز وضعیت همین گونه است، به عنوان مثال در بخش عرضه اقلام خوراکی با نرخ تنظیم بازار میتوان شهر مهاباد را با شهرهای همجوار مقایسه کرد و دید که چقدر قطره چکانی و محدود این عرضه صورت میگیرد. درحالیکه نه در مرکز استان بلکه در شهرهای شمال استان شهروندان به وفور به قیمتهای معتدل اجناس دسترسی دارند.
در بسیاری از شهرها عرضه کالای تنظیم بازار تنها به گوشت یا برنج خلاصه نشده بلکه انواع کالا حتی لاستیک، لوازم یدکی، لوازم خانگی، نان، خوراک و پوشاک بصورت مکرر در قالب تعاونیهای مختلف در دسترس مردم قرار دارد، درحالیکه در مهاباد هر چند وقت یکبار که قیمتها لجام گسیخته افزایش یافتند بصورت قطره چکانی عرضه و توزیع میشود و برای دسترسی به آن باید صفهای طویل را تحمل کرد.
تجربه چندین ساله حضور در جلسات مدیران شهرستان مهاباد همواره حاکی از آن بوده که هر بار سخن از گرانی و تفاوت قیمت بوده، کلیدواژه لوکس بودن مهاباد نیز مطرح شده تا آبی بر آتش ریخته شود.
کلیدواژه لوکس بارها برای توصیف وضعیت بازار در مهاباد بکار برده میشود تا نبود عرضه و یا عرضه کجدار و مریض کالا به حاشیه رانده شود.
وقعیت امروز شهروندان مهابادی این است که همه حتی مرفههای چند سال قبل نیز تاب گرانی و تفاوت قیمتها در مهاباد را برنمیتابند و لازم است که مسوولان بصورت ویژه و کلان موضوع عرضه ناکافی را در مهاباد در تمامی زمینهها مورد بازبینی قرار دهند.
گرانی در همه زمینهها مردم را تحت فشار قرار داده و در این بین شهروندان مهابادی با عرضه کم کالا و تفاوت فاحش قیمت نیز دست به گریبانند، حقیقتا اگر عرضه مناسب زمین و منزل مسکونی وجود داشته باشند تقاضا، نرخ و تفاوت قیمت نیز کاهش مییابد و این قانون در بیشتر سایر بخشها نیز صادق است.