برنامههای هفته کتاب در سال 1403 در شرایطی به خط پایان رسید که از بسیاری از فعالان حوزه کتاب و کتابخوانی تجلیل شد؛ اما «ملودی محمودی» کوچکترین کتابخوان ایرانی، از برنامههای نهاد کتابخانههای عمومی بیبهره ماند.
این غفلت سبب شد تا بنده بهعنوان یک روزنامهنگار و کنشگر اجتماعی یادداشت پیشروی را به رشته تحریر درآوردم تا شاید مدیران و مسئولان فرهنگی بیشتر به ظرفیتها و تواناییهای کودکان این سرزمین پهناور توجه و برای شکوفایی و رشد آنان برنامهریزی کنند. در هفته کتاب امسال نیز، برنامههای متعددی در راستای تجلیل از چهرههای فرهنگی در نقاط مختلف کشور برگزار شد و خبر برگزاری بسیاری از این رویدادهای فرهنگی که در حوزه کتاب و کتابخوانی برگزار شده بود در رسانهها نیز انعکاس پیدا کرد هدف از برگزاری همایشها و جشنوارهها ترویج و اشاعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی و رشد و توسعه فرهنگی در این حوزه است که اقدامی بسیار ارزشمند و بجاست اما این پرسش برای بنده مطرح شده که چرا تجلیل از ملودی محمودی، مورد غفلت قرار گرفته است، دختر سهساله اهل سنندج که از سن دوسالگی توانایی خواندن و نوشتن به زبانهای فارسی و کُردی و حتی خواندن نتهای موسیقی را دارد، دختری که تنها با حمایتهای پدر و مادرش و در شرایطی که در یکی از مناطق حاشیه سنندج اسکان دارند توانسته است لقب کوچکترین کتابخوان ایران را به خود اختصاص دهد و امروز در عرصه کتابخوانی و اشاعه فرهنگ در کشور و جهان سخنی برای گفتن دارد و بهقولمعروف ملودی چهرهای فرهنگی در قلب کشور و جهان است. شاید در این مجال کوتاه نوشتن در مورد ملودی محمودی امری بس دشوار باشد و تنها به این مهم بسنده میکنم که ملودی یکی از فرزندان این سرزمین است که دارای توانایی و استعداد درخشانی است آیندهای روشنی را نیز پیشرو دارد که نیازمند حمایتهای معنوی است که باید از سوی دستگاههای متولی در این حوزه موردتوجه قرار گیرد.
متأسفانه امروز باوجودی که ملودی کوچکترین عضو کتابخانههای عمومی سنندج است در برنامههای فرهنگی نادیده گرفته شده است. این غفلت نهتنها از منظر فرهنگی، بلکه از دیدگاه مدیریتی نیز مورد نقد است و نشاندهنده ضعفهای مدیریتی در معرفی توانمندیهای استانی و کشوری است. یکی از اصلیترین موارد این غفلت، ضعف در مدیریت فرهنگی استانها و عدم توجه به موقعیتهای بومی است. ملودی محمودی، بااستعداد و علاقهاش به کتابخوانی، میتواند به عنوان نماد فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در استان کردستان و حتی در سطح ملی نیز مطرح و معرفی شود. اما متأسفانه، به دلیل ضعفهای مدیریتی شاهد آن هستیم که این ظرفیتها نادیده گرفته میشود.
حال باتوجهبه نقش و رسالت این نهاد فرهنگی و نگاه ویژه دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور بر حمایت و تقویت برنامههای فرهنگی در حوزه کودک و نوجوان و حمایت از نخبگان ضروری است که در رویکرد مدیریتی تغییرات اساسی را ایجاد نموده تا چهرههایی همچون ملودی محمودی که جزو سرمایههای معنوی، نخبگان و آیندهسازان ایران اسلامی نقش ایفا میکند به دلیل ناتوانی و ضعفهای مدیریتی سرخورده و یا گوشه عزلت را برنگزینند. امید که این مورد بررسی و نتیجه را هم اطلاعرسانی کنند.