تاریخ: ۱۴۰۳/۹/۴
جولان مرگ در خاموشی
چه سرگرم بازی است و توپش به لوله بخاری می‌خورد و کمی جابجا می‌شود، همین کافی بود که پای مرگ به خانه باز شود.
به گزارش ایرنا، قبل از خواب، سردرد، سرگیجه و احساس تنگی نفس را احساس می کنند اما چندان توجه نمی کنند و به خوابی سنگین فرو می روند.
گاز مونواکسید کربن بر اثر جابجا شدن لوله بخاری، کم کم فضای اتاق را پر می کند و مسمومیت ناشی از استنشاق این گاز سمی و خطرناک، جانشان را می گیرد.
اگر این گاز مرگ‌بار توسط دودکش به درستی به خارج از محیط هدایت نشود و یا تهویه هوای مناسب وجود نداشته باشد، در محیط خانه منتشر می‌شود و همه یا بیشتر افرادی که در آن محیط هستند را مسموم کرده و در نهایت باعث مرگ و آسیب های جبران ناپذیر می‌شود.
از آنجا که این گاز بی‌رنگ، بی‌بو و بسیار سمی و کشنده است، مسمومیت منجر به مرگ آن، به «مرگ خاموش» مشهور شده است.
 
فوت ۱۱ نفر بر اثر مسمومیت با مونواکسیدکربن در کوردستان
هرساله و به ویژه در فصل سرما، بخاطر عدم رعایت نکات ایمنی در زمان استفاده از وسایل گازسوز، تعدادی از شهروندان جان خود را از دست می دهند.
به گفته رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی کوردستان، از ابتدای مهرماه تاکنون، ۳۲ مورد مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در استان گزارش شد که بر اثر آن، پنج نفر جان باختند.
حسین جعفری با بیان اینکه بیشترین مسمومیت در شهرستان سنندج با ۱۱ مورد، سقز ۹ مورد و قروه با ۶ مورد گزارش شده است، اضافه کرد: از این ۳۲ مورد مسمومیت، ۲۲ نفر مرد و ۱۰ نفر زن بوده‌اند.
بهزاد غضنفری پور، مدیرکل پزشکی قانونی کردستان هم تعداد فوتی های ناشی از گازگرفتگی در نیمه اول سال جاری را ۶ مورد اعلام کرد و افزود: سال گذشته در همین مدت چهار مورد گازگرفتگی در استان ثبت شد.
نکاتی هنگام استفاده از وسایل گازسوز
هر نوع وسیله گرمایشی و پخت و پز که با استفاده از سوخت فسیلی کار می کند خطر مسمومیت با گاز مونوکسید کربن را در پی دارد و باید مورد بررسی قرار بگیرد.
در بحث ایمنی و استفاده صحیح از وسایل گرمازا بر باز بودن لوله‌های دودکش بخاری و کنترل همیشگی آن بسیار تاکید شده، چراکه خیلی از گاز گرفتگی‌ها مربوط به عدم نصب مناسب و اصولی دودکش‌ است.
مدیرعامل شرکت گاز کردستان از مشترکان خواست علاوه بر رعایت نکات ایمنی، گاز طبیعی را به صورت منطقی و بهینه مصرف کرده تا ضمن کمک به اقتصاد خانواده، کاهش مبلغ گاز بها و صرفه جویی مالی و حفظ انرژی برای آیندگان، سایر مشترکان نیز بتوانند از این نعمت خدادادی استفاده کنند.
احمد فعله‌گری با اشاره به اینکه در استفاده از وسایل گاز سوز باید توصیه‌های ایمنی را رعایت کرد، ادامه داد: اولین نکته مهمی که باید به آن توجه داشت مطمئن بودن از درست کارکردن وسایل گازسوز است، یعنی وسایل گازسوز را در صورت معیوب بودن به مراکز مجاز تعمیر و نگهداری وسایل گاز سوز، برای کنترل و رفع عیب بسپاریم.
او کنترل دقیق اتصال شلنگ به وسیله گاز سوز را نیز مورد تاکید قرار داد و افزود: باید شلنگ از نوع مخصوص گاز(چند لایه است) بوده و حداکثر یک متر و ۲۰ سانتیمتر باشد و حتما باید محل اتصال به وسیله بست فلزی مخصوص محکم شود.
لزوم عدم استفاده از لوله های فنری
طبق گفته کارشناسان شرکت گاز، لوله دودکش باید از داخل دیوار منزل عبور کند و ۱۲۰ سانتیمتر از سطح پشت بام بلندتر و به شکل (H) هم باشد، همچنین در منازلی که از بخاری به عنوان وسیله گرم کننده استفاده می‌کنند، اطمینان از باز بودن مسیردودکش ضروری است.
همچنین لوله بخاری باید گرم و شعله بخاری هم آبی باشد؛ چون زرد بودن شعله بخاری، نشان از کمبود اکسیژن در فضای خانه دارد که نشانه خطرناکی است و باید بلافاصله نسبت به رفع نواقص برای پیشگیری از بروز خطر اقدام کرد.
استفاده از لوله‌های فلزی و عدم استفاده از لوله‌های فنری و پلاستیکی برای بخاری، عدم کاربرد سه راهی برنجی در اتصال آبگرمکن، بخاری و سماور به لوله اتصال گاز و تبدیل نکردن وسایل نفت سوز به گازسوز از جمله نکات بسیار مهم در بحث ایمنی است.
استفاده از لوله‌های فلزی و عدم استفاده از لوله‌های فنری و پلاستیکی برای بخاری، عدم کاربرد سه راهی برنجی در اتصال آبگرمکن، بخاری و سماور به لوله اتصال گاز و تبدیل نکردن وسایل نفت سوز به گازسوز از جمله نکات بسیار مهم در بحث ایمنی است.
رعایت این نکته هم مهم است که زمان بازگشت به منزل و استشمام بوی گاز، به سرعت باید کنتور گاز و برق را بست، از روشن کردن لامپ، شعله و فندک پرهیز کرد؛ در ضمن فورا باید پنجره را باز کرده و با حوله‌ای خنک نسبت به خارج کردن بوی گاز اقدام شود.
بعد از روشن کردن وسیله گازسوز یا بخاری حتماً از گرم بودن لوله دودکش مطمئن شوید، اگر لوله دودکش سرد باشد، علامت خطر مکش معکوس گاز سمی مونو اکسید کربن و عدم خروج آن را هشدار می‌دهد و این ممکن است عواقب خطرناکی برای ساکنان منازل مسکونی داشته باشد.
اگر موتورخانه دارید به این نکته هم توجه داشته باشید که سیستم موتورخانه باید بوسیله متخصصین مورد بازبینی قرار گیرد و در صورت ناقص کار کردن عیب های آن رفع شود، چراکه در صورت معیوب بودن کارکرد آن، باعث تولید گاز مونواکسیدکربن شده و از طریق درزهای ساختمان به داخل واحدهای مسکونی سرایت می‌کند و باعث گاز گرفتگی می شود.