هاژه- اگرچه میزان پیشرفت و توسعه یک شهر را باید با شاخصهای توسعه تحلیل کرد، اما شهرداری و شوراهای شهر میتوانند نقشی بسزا در ارتقای شاخصها داشته باشند.
مردادماه سال 1399 فساد، انفعال و سوءمدیریت در شهرداری و مجموعه شورای شهر به رسوایی دستگیری 5 عضو شورای شهر در مهاباد ختم شد. هرچند که این موضوع برای روزنامهنگاران و فعالین مدنی شهر آنچنان شوکه کننده نبود، چراکه همه بر سوءمدیریت در این مجموعه اشراف کاملی داشتند ولی صدای آنها را کسی نمیشنید.
شهردار و شوراهای شهر در آن سال شعار شورای شیشهای، شفافیت در عملکرد و ساماندهی را میدادند، اما دیری نپایید که ساختمان شورای شهر به قلعه نفوذ ناپذیر تبدیل و بر حجم بحرانها ازجمله عدم پرداخت حقوق، انفعال در اجرای پروژههای عمرانی فرهنگی و ... افزوده شد.
مجموعه مدیریت شهری و در رأس آن شهرداری مهاباد قبل از علنی شدن دستگیریها چند سالی بود که با بحران روبرو بود، اعضای شورای شهر تمامی بحرانها را به نبود درآمد و تعداد پرسنل ربط میدادند، حتی در جریان انتقاد روزنامهنگاران از عدم ساماندهی سگهای بلاصاحب، کارکنان و پرسنل را علیه خبرنگاران تحریک میکردند، آنهم با این بهانه که خبرنگاران ساماندهی سگهای بلاصاحب را از پرداخت حقوق کارگران مهمتر میدانند و خواهان تخصیص بودجه به ساماندهی سگهای بلاصاحب بجای پرداخت حقوق هستند.
بطور خلاصه بحرانها که از قبل از سال 1399 شروع شده بود تا پایان دوره قبل ادامه داشت و اعتماد شهروندان به مجموعه مدیریت شهر کم شد، تا اینکه اعضای جدید بر سر کار آمدن و با تصمیمی حکیمانه شهرداری قدرتمند و توانمند را برای شهر انتخاب کردند.
حقیقت اینست که هیچ یک از خبرنگاران و روزنامهنگاران شهر با هیچ مقام و مجموعهای در شهر سر دعوا ندارند و مطالبات شهروندان این قشر را در برابر مسوولان قرار میدهد، لذا متهم کردن خبرنگاران به تشویش اذهان عمومی و ... تنها یک راه در رو برای خاموش کردن صدای خبرنگاران و ایجاد جزیره امن برای تداوم سوءمدیریت است.
در اولین کنفرانس رسمی شهردار مهاباد در سال 1400 چند برابر کردن بودجه شهرداری از 80 میلیارد تومان به 200 میلیارد تومان بارقههای امید را برای ساماندهی به وضعیت ایجاد کرد و در طی این چند سال بودجه شهرداری همواره افزایشی چشمگیر داشته و در نهایت به حدود 530 میلیارد تومان رسیده است، افزایشی که هم حل بحران مدیریتی، آبادانی شهر و هم بازگرداندن اعتماد عمومی شهروندان به این سازمان را درپی داشته است.
تکمیل پروژههای نیمه تمام دهههای گذشته و همزمان با آن اجرای چندین پروژه فاخر از عمرانی تحولی در مبلمان شهری ایجاد کرد و در کنار آن نیز ساماندهی وضعیت کوچه و خیابان و مرکز شهر توانست بر بخش بزرگی از دغدغههای روزمره شهروندان جامعه عمل بپوشاند.
ایجاد چند دهنه پل، افتتاح کمربندی تاج سد، احداث چند پارک در چند نقطه شهر، مرمت ابنیههای تاریخی 2حوضخانه و کارونسرای سیمون، مقبره بداق سلطان، مقبره الشعرا، احداث پلازای میدان منگوران، نوسازی پیادهروهای بخش مرکزی و بازار تنها بخشی از اقدامات شهرداری مهاباد در چند سال گذشته در حوزه عمرانی بوده و حالا هم تکمیل چند کمربندی، احداث مجموعه توریستی چشمه گراوان، احداث یک دهنه پل با معماری سنتی، نوسازی غسالخانه و چندین پروژه عمرانی دیگر در حال انجام است.
در بخش فرهنگی نیز به اصلی ترین و دیرینهترین مطالبات فعالان فرهنگی- هنری با احداث پردیس سینمایی پاسخ داده شد و امسال نیز 2 رویداد فرهنگی شاخص ازجمله سمپوزیوم مجسمه سازی و جشنواره فیلم کوتاه آسمان تا حد زیادی جامعه فرهنگی- هنری را راضی کرد. ساماندهی مقبره الشعرا از دیگر مطالبات فرهنگی دیگر بود که درحال تکمیل است و در کنار آن سایر برنامهها و اهداف از پیش تعیین شده درحال تکمیل شدن هستند.
بررسی عملکرد چند سال مجموعه مدیریت شهری و در رأس آن شهرداری حاکی از آن است که شهرداری مهاباد نه تنها با پشت سر گذاشتن بحرانهای عدیده به آرامش رسیده، بلکه رضایت شهروندان و فعالان حوزه رسانه، فرهنگ و هنر را هم جلب کرده است.
در واقع شهرداری مهاباد از همان زیرساختها و پرسنل سنوات قبل برخوردار است، اما پیشرفت بدست آمده که زبان زد خاص و عام شهروندان مهاباد و سایر شهرهای همجوار است، حاصل تغییر و نوع مدیریت در این سازمان است.
حالا همان شهروندانی که شهرداری و شورای شهر را عنصری نامطلوب در مدیریت شهری میدانستند، موافق تمدید دوره انتخابات شورای شهر هستند.
درحال حاضر از شهرداری مهاباد به عنوان یکی از شهرداریهای موفق در بیشتر زمینهها یاد میشود و تجلیل از شهردار مهاباد نیز به عنوان مدیر موفق یکی از ثمرههای خدمت به شهروندان در سازمانی است که در گرداب بحرانها به شهرداری سرآمد تبدیل شد.