تاریخ: ۱۴۰۳/۳/۲۲
بی‌مهری با یک معامله دوسر برد
به گزارش هاژه، درحالیکه اتمام پروژه‌های نیمه تمام جزو اولویت چند دولت‌ قبلی قرار گرفته، سه پروژه نیمه تمام کشاورزی در مهاباد مورد غضب واقع شده‌اند.
اجرای طرح تامین و انتقال آب کشاورزی روستای دوستالی مهاباد برای اولین بار در کشور از طریق خروجی پساب تصفیه خانه فاضلاب شهر مهاباد از اواخر دهه 1380  کلید خورد و همزمان با آن پروژه‌های دیگری ازجمله طرح آبیاری تجمیعی روستای کوسه‌که‌ریز و قم‌قلعه نیز آغاز گردید.
طرح اجرای شبکه آبیاری روستای دوستالی در ده و نیم کیلومتری مهاباد با هدف ایجاد فشار پمپاژ در ۴۰۰ هکتار از زمین های کشاورزی (۲۴۰ هکتار اراضی باغی و ۱٦۰ هکتار اراضی زراعی) صورت گرفته است. 
پروژه دوستالی مهاباد درحال حاضر 85 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و پروژه کوسه‌که‌ریز نیز 95 درصد پیشرفت فیزیکی دارد. پروژه قم‌قلعه نیز که برای افزایش راندمان کشاورزی در بهترین زمین‌های استان و شهرستان اجرا شده وضعیتی مشابه با 2 پروژه یاد شده را دارند.
چند سال بعد از اجرای پروژه و در قدم‌های پایانی تکمیل پروژه، ستاد احیای دریاچه ارومیه تشکیل شد.
با آغاز بکار ستاد احیای دریاچه ارومیه در اواخر سال 1392 و تفویض اختیارات ویژه و تزریق بودجه بسیار کلان ملی، مقرر شد همزمان و متناسب با اجرای پروژه‌های آبیاری تجمیعی و مدرن سالانه میزان آب اختصاص یافته از سد مهاباد به بخش کشاورزی بصورت پلکانی کاهش یابد.
 در خلال این چند سال پروژه‌های آبیاری تجمیعی پیشرفت فیزیکی مناسبی نداشته و حتی راکد مانده، اما حقابه کشاورزی بصورت پلکانی کم شده و همین امر صدای کشاورزان را درآورده است.
کانال‌های آب کشاورزی نیز در چند دهه گذشته فرسوده شده و بخش زیادی از حقابه نیز هدر می‌رود، همین امر برخی کشاورزان را به حفر چاه غیرمجاز و یا برداشت غیر مجاز آب از بستر رودخانه و کانال آب سوق داده است. 
درحالیکه پروژه‌هالی مذکور با چندین میلیارد تومان هزینه اجرا شده‌ند و در چند قدمی اتمام قرار دارند، مورد بی‌مهری ستاد احیای دریاچه ارومیه قرار گرفته و تزریق اعتبار برای اتمام آنها با مانع روبرو شده است.
علاوه بر هزینه بسیار کلان اجرای این سه پروژه استراتژیک در حوزه کشاورزی، بر اساس برآوردهای سالهای قبل مجموع این سه پروژه با اعتباری نزدیک به 30 میلیارد تومان به اتمام می‌رسیدند و در سفر وزیر جهاد کشاورزی به آذربایجان غربی در سال 1399 مقرر شد که 30 میلیارد تومان برای تکمیل پروژه‌ها اختصاص یابد اما ستاد احیای دریاچه ارومیه دوباره مانع از اتمام این پروژه‌ها شد.
حالا با گذشت چند سال، برای تکمیل پروژه دوستالی 50 میلیارد تومان و برای پروژه‌های کوسه‌که‌ریز و قم‌قلعه حدود 100 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
در سال‌های گذشته شهرستان مهاباد بارها میزبان وزیر جهاد کشاورزی، معاونان و اعضای کمیسیون کشاورزی در مجلس شورای اسلامی بوده و هر بار مصوباتی هم برای تزریق اعتبار به پروژه‌ها تدوین شده اما هیچ کدام از آنها اجرایی نشده است.
اجرای سه پروژه استراتژیک کشاورزی در این شهرستان ضمن اینکه به افزایش راندمان کشاورزی در شهرستان کمک خواهد کرد، صرفه جویی در آب کشاورزی و سرازیر شدن آن به دریاچه ارومیه را هم فراهم می‌کند.
در واقع اتمام این پروژه‌ها معامله دوسر بردی است که از طریق اجرای آن هم می‌توان به مشارکت بیشتر کشاورزان مهابادی در برنامه‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه امیدوار بود و هم از اتلاف هزینه و بودجه در اجرای این سه پروژه جلوگیری کرد، از طرفی با گذشت زمان بودجه لازم برای تکمیل آن هم بدلیل تورم سرسام‌آور افزایش خواهد یافت.
با آغاز بکار مجلس جدید، نگاه کشاورزان مهابادی به تلاش‌های نماینده و مسوولان شهرستان دوخته شده تا این سه پروژه که به مطالبه جدی کشاورزان تبدیل شده، به سرانجام برسد.
 
در اینباره بیشتر بخوانید: