به گزارش هاژه، تازهترین تصاویر از کاروانسرای کورتک در مهاباد حاکی از تخریب و رها کردن این اثر تاریخی ارزشمند است.
شهروندان زیادی در تماس با هاژه و ارسال تصاویری از وضعیت کاروانسرای کورتک و رها کردن آن توسط مسوولان شهرستان به ویژه اداره میراث فرهنگی انتقاد کردهاند.
این درحالیست که این اثر تاریخی در سال 1395 ثبت ملی شده و در سال 1398 بودجهای برای مرمت بخشی از آن اختصاص یافته بود.
استراحتگاه کوخ کورتک در 60 کیلومتری محور مهاباد سردشت در میان کوههای روستای کانی سپی همانند سایر کاروانسراهای کشور به سبب عبور جاده ابریشم که از راه های ارتباطی بین المللی گذشته بوده است احداث شد.
با توجه به شباهت های بسیار زیادی که این کاروان سرا با کاروان سرای شاه عباسی قطور دارد برخی معتقدند که کاروان سرای کوخ کورتک در مسیر فرعی جاده ابریشم قرار داشته است.
برخی کارشناسان بر این باورند که قدمت تاریخی این اثر مربوط به دوران صفوی است، اما برخی دیگر معتقدند که قدمت این اثر به دوران ساسانی و حتی قبلتر میرسد، چراکه مصالح و نوع سنگ بکار رفته در آن با مصالح بکار رفته در برخی ابنیههای تاریخ دوران ساسانی و قبل از آن مشابهت دارد.
نکته حائز اهمیت در رابطه با کوخ کورتک یا کاروانسرای کورتک در مهاباد عدم تعیین حریم، محوطهسازی، مرمت و در مجموع رها کردن این ابنیه تاریخی توسط دستگاههای متولی است، امری که حتی شهروندان عادی به اهمیت حفظ این بنای تاریخی پی برده و از وضعیت آن ابراز نگرانی میکنند.
بی مهری و کم توجهی به آثار پر تعداد تاریخی و ارزشمند در شهرستان مهاباد همواره از سوی رسانهها و شهروندان مورد انتقاد قرار گرفته و روسای میراث فرهنگی نیز عدم اختصاص بودجه را مهمترین عامل این بیمهری و بیتوجهی اعلام میکنند.
در سالهای گذشته اقامتهای بوم گردی مورد توجه اداره میراث فرهنگی قرار گرفته و در برخی استانهای مرکزی کشور که دولت و یا اداره میراث فرهنگی توانایی تأمین بودجه را نداشته، ابنیه تاریخی به شرط مرمت و نگهداری به بخش خصوصی واگذار میگردید تا از این راه هم بودجه مرمت تأمین گردد و هم در کنار نگهداری از آن، سودهی لازم را برای بخش خصوصی نیز داشته باشد.
پیشتر نیز در جلسات متعددی با مسوولان پیشنهاد شده بود که اگر اداره میراث فرهنگی بودجه لازم را برای مرمت و یا نگهداری آثار تاریخی ندارد، میتواند از مشارکت سایر دستگاهها و یا بخش خصوصی برای مرمت ابنیه تاریخی اقدام نماید.
در چند سال گذشته با مشارکت شهرداری مهاباد تعدادی از بناهای تاریخی شهر مرمت شده و یا درحال مرمت است که به ظرفیتی برای ترمیم سیمای تاریخی فرهنگی مهاباد تبدیل شده است، مسوولان امر میتوانند با الهام از این تجربه موفق، اقداماتی جدی و عملی برای حفظ و یا مرمت آثار تاریخی ارزشمند در روستاها را در دستور کار قرار دهند.