تاریخ: ۱۴۰۳/۱/۲۹
محمد علی سلطانی چهره علمی و فرهنگی روانسر تجلیل شد

شهرداری و شورای شهر روانسر به پاس سال‌ها فعالیت علمی و فرهنگی دکتر «محمدعلی سلطانی» از مفاخر این شهر استان کرمانشاه از وی تجلیل کردند.

 

محمدعلی سلطانی آنچنان که در وب سایت خود آورده، متولد ۱۳۳۶ خورشیدی در کرمانشاه با اصالتا روانسری تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در کرمانشاه به پایان رساند و همزمان با تحصیل متداول از محضر استادان آن سامان بهره مند و در نهایت از سید طاهر هاشمی و حاج سید محمد شیخ الاسلام (استاد ممتاز دانشگاه تهران و شیخ الاسلام کوردستان) به دریافت گواهی و اجازه رسمی نایل گردید.

 

سلطانی تحصیلات دانشگاهی را نزد اساتید مختلف در حوزه ادبیات، عرفان و تصوف و فلسفه اسلامی در تهران ادامه داد و سال ۱۳۶۲ پس از قرنها سکوت و سالها فترت فرهنگی نخستین پژوهش در حوزه ادبیات کردی به نام مناجات های جاویدان ادب کوردی را منتشر ساخت، این نمونه اولین اثر فرهنگی - پژوهشی کردی است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران رسما انتشار یافت و متعاقبا تاریخ ادبیات کردی در کرمانشاهان را در ۶ مجلد تحقیق و تالیف نموده و به عنوان بخش ادبیات مجموعه جغرافیای تاریخی و تاریخ مفصل کرمانشاهان در کنار تصحیح و تدوین دواوین متعدد شعرای برجسته کردی سرا و پارسیگوی کرمانشاه ارائه نمود.

 

محمد علی سلطانی از پیشروان معاصر پژوهش در عرصه خط و خوشنویسی کشور بشمار می رود و بر مجموعه آثار اعاظم استادان هنر خوشنویسی، مقدمه های تحقیقی و تحلیلی مستند و معتبر نوشته و مدتی با دوستان خود از خبرگان و صاحب نظران هنری، عضو هیات تحریریه فصلنامه هنری چلیپا به سردبیری استاد دکتر حسین الهی قمشه ای بوده است.

 

خود وی انواع خطوط نسخ و نستعلیق و شکسته را به شیوه ی تحریری خوش و زیبا می نویسد، ده ها بیاض و دفتر و رساله را به نظم و نثر کوردی و فارسی و عربی تحریر کرده است به ویژه مجموعه کلام یارسان.

 

در حوزه شعر نیز هر چند شعر را جز در اوج سخن نمی پسندد و بقول تذکره های معاصر در شرح احوالش، ادعای شاعری نیز نداشته و ندارد اما ذاتا شاعر و تراوش طبع او در انواع متنوع به زبان فارسی وگویش های مختلف کردی بالغ بر ۲ هزار بیت است که در ۲ مجلد به خط خوش وی تحریر و فراهم آمده است.

 

شهردار روانسر در آیین تجلیل از محمدعلی سلطانی طی سخنانی گفت: روانسر گذشتگان پرافتخاری دارد و انتظار می رود صاحبان قلم و اندیشه و به ویژه دکتر سلطانی نگاه ویژه ای هم به تاریخ و جغرافیای این شهرستان داشته باشند.

 

«فرهاد تاب‌زر» افزود: یکی از وظایف شهرداری و شورای شهر نامگذاری خیابان ها و معابر است که در این راستا جایگاه چهره های برجسته و مفاخر شهرستان را ارج نهاده و برگزاری این همایش و نامگذاری یک معبر به نام دکتر محمدعلی سلطانی از جمله این اقدامات است.

 

فرماندار روانسر نیز در ادامه این آیین گفت: امروز در مواجه با فرهنگ جهانی سازی اهمیت هویت های قومی و ملی در عرصه های خُرد و کلان حائز اهمیت است.

 

«سعدی مصطفی‌زاده» افزود: مفاخر یک ملت رابطه مستقیمی با هویت و خودباوری فرهنگی دارند لذا شناخت مفاخر با هدف اعتلای هویت فرهنگی یک ضرورت است.

 

وی اضافه کرد: در فوران علم و تکنولوژی و عصر ارتباطات برای مقابله با جنگ رسانه ای، مفاخر کشور را باید به خوبی معرفی کنیم و وظیفه مسوولان فراهم کردن بستری شایسته برای خلق آثار ماندگار است و شخصیت‌های برجسته را به عنوان الگوی جامعه معرفی کنند.

 

فرماندار روانسر همچنین گفت: محمدعلی سلطانی نماد یک خانواده تمدنی و الگویی ناب برای جامعه متلاطم امروزی است. روانسر مفتخر است میزبان بزرگداشت بزرگ مردی از تبار نیکان و پژوهشگری است که در تاریخ و ادبیات کُردی ستاره ای درخشان و ماندگار است.

 

محی‌الدین محمدخانی از اساتید دانشگاه و فعال اجتماعی منطقه اورامانات نیز در ادامه مراسم گفت: مایه خوشحالی و خرسندی است که سلطانی را پدر تاریخ کرمانشاه می دانند، این فقط عنوان و لقب ساده نیست بلکه حاصل سالها مجاهدت علمی است.

 

وی اضافه کرد: علم چیزی است که انسان را بزرگ می کند و صاحبان واقعی علم بخشنده هستند و کتابخانه های یک ملت را پربار می کنند؛ سلطانی یک منشور جامع و کامل در ادیان، فلسفه، عرفان، تاریخ، ادبیات و مهمتر از همه اخلاق علمی است و این مایه سربلندی و افتخار است.

 

امام جمعه روانسر نیز گفت: روانسر شخصیت های برجسته علمی و فرهنگی و دینی فراوانی دارد و محمدعلی سلطانی یکی از مفاخر ملی است.

 

ماموستا محمودی افزود: نامگذاری خیابان ها و معبر، معرف یک شهر است و کارشناسان مسائل شهری معتقدند نامگذاری اصولی معابر در مدیریت شهری اهمیت ویژه ای دارد. انتخاب نام و اسامی برای معابر نشان دهنده آداب و رسوم و فرهنگ و اعتقادات جامعه است و باید مورد توجه قرار گیرد.

 

وی افزود: نامگذاری معابر و خیابانها به نام مفاخر و بزرگان یک تبلیغ و ابزاری برای ترویج فرهنگ اصیل است و مفاهیم و ارزشهای ناب را را تقویت می کند. مقوله نامگذاری معابر به نام افراد شاخص از سوی بعضی از مسوولان نادیده گرفته می شود و نیازمند توجه است.

 

محی الدین امجدی از فعالان فرهنگی اجتماعی منطقه نیز گفت: محمدعلی سلطانی ستاره درخشان عرصه ادب و فرهنگ و هنر است و ۵۰ سال تلاش و فداکاری کرده تا ما را صاحب اسناد و تاریخ کند، بزرگان و فرهیختگان زیادی را به ما معرفی کرد و کتابخانه ما را پربار و ثروتمند کرد.

 

وی افزود: تحقیقات دکتر سلطانی بخشی از ادبیات فراموش شده را را زنده و شناسنامه فرهنگی و ادبی را تدوین کرد. نام دکتر سلطانی، یاد و نام علامه سید طاهر سید زاده هاشمی، استاد نجومی، سیدصالح ماهیدشتی ، سید یعقوب ماهیدشتی، میرزا احمد دائاشی و عباس قصری و سایر بزرگان را برای ما زنده می‌کند.

 

قطب الدین صادقی کارگردان و بازیگر تئاتر و سینما نیز در این ارتباط گفت: محمدعلی سلطانی اطلاعات بزرگ و وسیعی در دین، تاریخ، عرفان و ادب دارد و یک منشور است که عمرش را به هدر نداده است. شاعر بزرگی است اما فروتن است و اطلاعات زیادی درباره شاعران و ادیبان منطقه دارد و بر همه لهجه ها مسلط است.

 

وی همچنین گفت: دکتر سلطانی مورخ بزرگی است و فقط صفحه نگاری نکرده است بلکه اسناد و اساس شناسنامه های تاریخی را به روش علمی گردآوری کرده است در حوزه دین و عرفان پژوهشگر است و علاوه بر آن هوش و حافظه فراوانی دارد سلامت نفس دارد و روح زلال و پاک و بی آلایشی دارد.

 

صادقی اضافه کرد: سلطانی شخصیتی نمادین و الگویی برای آینده است چرا که او اعتماد به نفس را به کُرد و فرهنگ کُرد داد. فرهنگ شفاهی ما به دست فراموشی سپرده شده و نوشتن و خلق آثار باید مداوم باشد. این تکریم ها مایه توسعه فرهنگ است و نشان دهنده شعور سیاسی مردم است که باید از بزرگان و مفاخر تجلیل شود.

 

محمدعلی سلطانی نیز در بخش پایانی این مراسم ضمن قدردانی از اقدام شهرداری و شورای شهر روانسر گفت: نام و یاد روانسر با چهره های درخشانی گره خورده است و پیشینه پر افتخاری دارد.

 

وی افزود: امیدوارم این نکوداشت اساس و زیربنایی برای معرفی هر چه بیشتر فرهنگ، آداب، رسوم و تاریخ منطقه به ویژه شهر روانسر باشد. از اینکه در شهر و دیار خودم مورد تجلیل قرار می گیرم مایه افتخار است و آن را از (جایزه جهانی) نوبل برتر می دانم و این اقدام فرهنگی و مردمی را ستایش می کنم.

 

سلطانی اضافه کرد: برگزاری این مراسم بیانگر اهمیت و جایگاه ویژه فرهنگ در روانسر است. اگر منابع تاریخی را بررسی کنیم ، آّب ، پرستشگاه و خاک حاصلخیز نشانه و ا پایه گذار مدنیت است که خوشبختانه این سه مورد در روانسر نقش پررنگی دارد.

 

وی اظهار کرد: تاریخ پژوهان علیرغم مطالعات و تحقیقات فراوان و کاوش های متعدد در تپه های تاریخی ، به جز اخباری تیتر وار اطلاعات کامل و جامعی از سابقه درخشان این شهرستان ارائه نمی دهد. امروز روانسر در همه عرصه ها حرف برای گفتن دارد و و باید برای اعتلای این دیار ضعف ها را شناسایی کنیم. روانسر فقط دروازه اورامانات نیست بلکه دروازه تاریخ، فرهنگ و ادب کرمانشاه است.

 

سلطانی افزود: میرزا احمد داواشی اولین شاعری بود که تاریخ منظم منطقه را نگارش کرد و تاریخ منظوم معاصر مربوط به ایشان است. سردار رشید اردلان یکی از شخصیت های فاخر مبارزه با ظلم و ستم شاهی بود که نام و یادی از او باقی نمانده است.

 

این چهره علمی و فرهنگی در ادامه گفت: مقوله فرهنگ در استان کرمانشاه تعطیل است و بودجه های فرهنگی در این استان جایگاهی ندارد. در بیشتر کشورهای دنیا ، توسعه را با فرهنگ آغاز می کنند و ما به فرهنگ نیاز داریم نباید آن را کم اهمیت جلوه دهیم.