تاریخ: ۱۳۹۵/۱۲/۳
کاندیداهای ریاست جمهوری و انتخابات ۲۹ اردیبهشت ماە ۱۳۹٦
دکتر علی شمس برهان
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

۸۹ روز بە انتخاب ریاست جمهوری بیشتر باقی نماندە است ولی فضا هنوز انتخاباتی نیست و این اندکی نامتعارف است. در دورەهای قبلی حدود ٤ ماه ماندە بە انتخابات و حتی قبل از ان فعالیتها شروع شدە و کاندیداها تا حدودی مشخص بودند، اما در این دورە تا حال تنها یک کاندیدای حتمی داریم و ایشان نیز جناب آقای دکتر روحانی است و بقیە افراد هنوز رسما اعلام کاندیداتوری نکردەاند. آقای میرسلیم، آقای غرضی و آقای بقائی ظاهرا در این مبارزە نفسگیر شرکت می کنند ولی آقای دکتر جلیلی و آقای قالیباف کە شرکت کردن آنان احتمال زیاد دارد از اعلام رسانەای خودداری کردەاند. بنابراین فعلا حدود شش کاندیدا داریم کە احتمال رد صلاحیت حداقل پنج نفر از آنان بسیار کم است.

اصولگرایان بە زحمت میتوانند در مورد یک نفر از میان حدود ٦ نفر مهرە مایل بە شرکت در انتخابات روی یک نفر بە توافق برسند لذا احتمال معرفی چند کاندیدا زیاد است و این کار ممکن است به علت امید آنان بە کشیدە شدن انتخابات بە دور دوم باشد.

اصلاح طلبان احتمالا غیر از آقای دکتر روحانی کسی دیگری را در نظر نگرفتەاند، اما احتمالا احزاب طرفدار دولت کە بیشترین وزرا را در کابینە دارند بە فکر یک یا دو نفر کاندیدا برای قرار گرفتن در کنار آقای دکتر روحانی خواهند بود تا در صورت لزوم جبهە اعتدال بدون کاندیدا نماند. کنار کشیدن این افراد بە سود آقای دکتر روحانی پس از معرفی کاندیداها از سوی شورای نگهبان وظیفە اصلی آنان خواهد بود. این مهم ممکن است بە یک یا دو نفر نمایندە مجلس از طیف اعتدال هم واگذار شود، اما اگر مردم بیشتر بە سوی این افراد ذخیرە روی آوردە و متمایل شوند آیا ممکن است آنان بە سود آقای دکتر روحانی از شرکت در انتخابات کنار بکشند؟

با توجە بە مطالب بالا و رویدادهای محتمل در آیندە و تعطیلات سال نو کە همیشە مملکت حدود ۲٥ روز بدون تحرک و فعالیت است، تا اواخر فروردین ماە تنور انتخابات همچنان سرد و خاموش بودە و نان تازە روی سفرە سیاست نرفتە و باید از نان   فطیر یا نان موجود در فریزر استفادە کرد. مردم بە امید رفاە و آسایش در انتخابات شرکت می کنند و کسانی در این مسابقە پیروز می شوند کە شعارهای عملی و قابل پیادە شدن دادە و مردم را بە رهائی از فقر و رکود و گرانی امیدوار کنند. بە همین خاطر باید منتظر شعارهای مردم پسند و عامە پسند بود و گاهی اینگونە شعارها بیشتر از شعارهای لیبرالی مانند آزادی و توسعە سیاسی و غیرە رای دهندگان را جلب می کند. باید منتظر اواخر فروردین ماە بود تا پژواک این شعارها را در میان مردم سنجید. اگرچە بخت آقای دکتر روحانی در این مسابقە بیشتر از سایرین است ولی تا مشخص نشدن کاندیداها و اعلام نظر شورای نگهبان پیش بینی برندە انتخابات سخت خواهد بود. البتە گروهی خیلی خوشبین و از هم اکنون نام رئیس جمهور بعدی را در سررسیدهای سفارشی خود نوشتەاند. باید بە این افراد گفت این تحلیل سیاسی نیست بلکە آرزوی شخصی آنان است و بهتر است کە حداقل دو نوع سررسید سفارش دهند تا بە خطا نرفتە باشند. بە امید پیروزی مردم ایران تا ۲۹ اردیبهشت روزە سکوت خواهم گرفت.