پزشک فوق تخصص غدد کودکان معتقد است که قد انسان بعد از سن بلوغ فقط پنج درصد افزایش مییابد بنابراین اگر رشد طولی کودک کم باشد حتما باید با مراجعه به متخصص چاره جویی و درمان شود.
دکتر سید محمود قاسمی روز شنبه ضمن تشریح علل و عوامل کاهش قد کودکان به ایرنا گفت: قد کودکان متاثر از دو عامل ژنتیک و محیط است و تا قبل از رسیدن به سن بلوغ میتوان اقدامات درمانی خوبی برای افزایش آن انجام داد.
وی با بیان اینکه عامل ژنتیکی قد کودکان برآیند قد پدر و مادر است و در بیشتر موارد اگر هر دو کوتاه قد باشند، فرزند آنها نیز کوتاه قدخواهد شد افزود: در خصوص تاثیر محیط هم عواملی مانند تغذیه یا برخی بیماریهای خاص مانند التهاب روده یا کم کاری تیروئید که روی رشد کودکان اثرگذار است، در میزان قد کشیدن کودک نقش دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه شرایط داخل رحم مادر را نیز به عنوان دیگر عامل محیطی روی قد کودکان عنوان کرد و گفت: بطور مثال افزایش فشار خون مادر حین بارداری یا بیماریهای عروق جفتی یا مصرف سیگار توسط مادر باردار موجب کوچ شدن جثه نوزاد شده و در آینده نیز قد و هیکل کوچک تری نسبت به همسالان خواهد داشت.
دکتر قاسمی با تاکید بر تشخیص تاخیر در رشد کودکان از سوی پدر و مادر و شتاب بخشی درمان افزود: رشد طولانی کودکان به این صورت است که تا یک سالگی ۷۵ سانتی متر و تا رسیدن به ۲ سالگی ۱۲ سانت دیگر به قد اضافه میشود، همچنین در سن سه سالگی هفت تا هشت سانتی متر دیگر رشد معمول است و از سن چهار سالگی تا اوایل سن بلوغ هر سال ۶ تا ۷ سانت به قد اضافه شده و در سن بلوغ طی دو سال ۱۸ تا ۲۵ سانتیمتر دیگر اتفاق خواهد افتاد.
این فوق تخصص غدد کودکان با بیان اینکه در کودکانی که قد کوتاه آنها متاثر از ژنتیک است، با تزریق هورمون رشد احتمال بهبودی نسبی وجود دارد، گفت: در کودکانی که قد کوتاه آنها متاثر از عوامل محیطی مانند بیماری خاص یا تغذیه است، اول باید علت یابی دقیق توسط پزشک صورت گرفته و مشکل برطرف شود و در مرحله بعد از هورمون رشد استفاده شود.
وی افزود: سن پایان بلوغ پسران ۱۶ سال و در دختران ۱۴ سال است و بعد از آن استفاده از هورمون رشد جواب نمی دهد و به جای رشد طولی موجب رشد عرضی می شود، بنابراین باید خیلی زودتر برای بهبود رشد کودکان اقدام کرد.