صدای داد و بیداد کوچه را پر کرده بود، در دلم میگفتم نکند باز زن همسایه توسط همسرش به باد کتک گرفته شده باشد، همسایه های دیگر کنجکاو و نگران از پنجره خانه دنبال منبع صدا می گشتند. تا به ته کوچه رسیدم، صدا بلندتر شد، حدسم درست از آب در آمد صدا از خانه آنها بود.
اهالی محل با این داد و بیداد ها غریبه نیستند هر از گاهی صدای قیل و قال از این خانه محله را پر می کند؛ شوهری که همسرش را به بهانه های واهی به باد کتک گرفته و چند صباح بعد، چهره کبود آن زن نقل محافل و گل سر سبد صحبت همسایه ها می شود.
چند هفته پیش بود که آوا کودکی خردسال به دلیل آزار و اذیت نامادریش به کما رفت و پس از چند روز بستری بودن قربانی خشونت شد، داستان آواها و ضرب و شتم زنی توسط همسرش بارها تکرار می شود، صدای بعضی از آنها به گوش قانون میرسد و بعضی زن ها همچنان در کنج خانه با تنی کبود، بیصدا گریه می کنند.
یک روانشناس و مددکار اجتماعی به ایسنا گفت: در طول بیش از ۲۰ سال خدمت در این حوزه، شاهد حوادث تلخ بسیاری بودم، از کودک آزاری گرفته تا سالمند آزاری، هر کدام داستان تلخی دارند.
وی با بیان اینکه قربانیان زیادی را طی ماموریتهای دوره فعالیت خود دیده که زندگی در خیابان را به دلیل شدت خشونتها، به خانه ترجیح دادند، افزود: دختران و زنانی بودند که در اثر خشونت خانگی،از خانه فرار کردند اما متاسفانه جور دیگری درگیر آسیب اجتماعی شدند.
او ادامه داد: اخیرا با پرونده دختر جوانی سر و کار داشت که تمایل به ازدواج با خواستگارش نبود اما از طرف وی مورد تهدید قرار می گرفت و خانواده هم بدلیل عدم آگاهی، دختر را به ازدواج با او تشویق می کردند که با مداخله اورژانس اجتماعی و برگزاری جلسات مشاوره این دختر جوان از آسیب احتمالی نجات یافت.
این مددکار گفت: همسر آزاری نیز بخشی از تماسهای اورژانس اجتماعی را به خود اختصاص می دهد.
اگر چه حذف آسیبهای اجتماعی ممکن نیست اما با برنامه ریزی مناسب می توان آن را کنترل کرد و اورژانس اجتماعی، مجموعه ای است که سر و کارش با آسیب های اجتماعی است، از کودک آزاری و خشونت های خانگی گرفته تا معلول آزاری تا دختران فراری و زنان خیابانی و خودکشی و ..
شاید در ظاهر تلخ باشد، اما نقطه نور است وقتی نتیجه تلاش های حمایت گرانه مددکاران این سامانه، می شود تغییر مسیر زندگی کودکی که خانواده اش اسیر اعتیادند یا نجات دختر نوجوانی که در انبوه مشکلات خانوادگی به غلط گمان کرده فرار از خانه می تواند آخرین راه حل باشد یا نجات زن بی پناهی که جایی برای ماندن ندارد و مانده است آواره در تاریکی شب و...
به نقل از بهزیستی آذربایجان غربی، اورژانس اجتماعی با هدف بهبود اوضاع خانواده از سال ۱۳۸۶ تاسیس شد و اکنون ۲۴ ساعته در حیطههای کودکآزاری، همسرآزاری، زنان و دختران در معرض آسیب، فرار از منزل، خودکشی، معلولآزاری و والدآزاری ایفای نقش میکند.
ماموریتهای اورژانس اجتماعی به سه دسته آنی، فوری و با قید فوریت کمتر تقسیم میشود. بیشترین موارد تماس با خط ۱۲۳ در زمینه کودکآزاری و در مرحله بعد همسرآزاری بوده و کمترین میزان تماس در خصوص خودکشی است.
بیشترین ماموریتها از ۳ بخش بیمارستانها، کلانتریها و دایره سرپرستی دریافت میشود.
زمانی که افراد با سامانه ۱۲۳ تماس میگیرند، کارشناس خط توضیحات را از مراجع یا تماسگیرنده دریافت میکند و با هماهنگی سوپروایزر ماموریت براساس نوع فوریت تقسیمبندی میشود.
برخی مشکلات با تلفن قابل برطرف شدن بوده و برخی نیاز به اعزام تیم دارد. در مواردی که قرار است تیم اعزام شود، کارشناس خط اطلاعات شامل تماسگیرنده، کارشناس خط، اطلاعات اولیه مددجو و علت تماس را به صورت مکتوب در فرمهایی درج میکند و پس از بررسی کارشناس خط و سوپروایزر ارجاع داده میشود.
ارائه بیش از ۲۲۰۰ خدمت توسط اورژانس اجتماعی آذربایجان غربی
مدیرکل بهزیستی آذربایجان غربی گفت: امسال ۲۲۷۹ خدمت توسط اورژانس اجتماعی استان ارائه شده است.
پروین محمدپوری در گفت و گو با ایسنا با اشاره به تماسهای گرفته شده با اورژانس اجتماعی استان افزود: از بین تماسهای گرفته شده با اورژانس اجتماعی استان، ۴۹۳ مورد مربوط به کودک آزاری و ۹۸ مورد مربوط به همسرآزاری بود.
وی اظهار کرد: اورژانس اجتماعی استان در قالب ۱۴ مرکز ثابت و ۱۵ تیم سیار به ارائه خدمات میپردازد.
محمدپوری ادامه داد: امسال ۱۴ هزار و ۵۸۶ خدمت توسط تیمهای سیار اورژانس اجتماعی ارائه شده است.
مدیرکل بهزیستی استان با بیان اینکه تخصصی بودن، به موقع بودن و در دسترس بودن از ویژگیهای مهم خدمات اورژانس اجتماعی است، گفت: کنترل و کاهش بحران های فردی- خانوادگی و اجتماعی از اهداف ایجاد اورژانس اجتماعی است.
به گزارش ایسنا، اورژانس اجتماعی، فرصتی است تا با ارائه خدمات و مداخلات به هنگام روانشناسی و مددکاری از تبدیل شدن مشکلات به معضلها و از تشکیل پروندههای بزرگ و پیچیده مجرمانه جلوگیری کند اما برخی حتی از وجود چنین بستری بی اطلاعند لذا میطلبد با معرفی هر چی بیشتر این مجموعه زنان و دختران و کودکان بیشتری را از آسیبهای مختلف در امان نگه داریم.