مهاباد به عنوان بلوک درمان جنوب آذربایجان غربی از لحاظ امکانات درمانی نسبت به مرکز و بلوک شمال استان بسیار عقب بوده و هست. ضعف برخی مدیران شهرستانی و نگاه مدیران استانی در دهەهای گذشته در علت این عقبماندگی محرز و آشکار است. اما در چند سال اخیر به همت بخش خصوصی، امکانات درمانی بە صورت نسبتا عادلانه در اکثر مناطق مهاباد توزیع شدە است. در هر قسمت از این شهر درمانگاهها و داروخانەهای خصوصی، دسترسی مردم را به امکانات درمانی بیشتر کردە است. از طرفی دیگر پیگیری پروژههای بیمارستان ٣٥٠ تختی مهاباد واقع در شمال شهر و همچنین بیمارستان تامین اجتماعی در شرق شهر مهاباد توسط نماینده شهرستان در مجلس سرانه درمانی این شهر را به نحو مطلوبی بهبود خواهد بخشید. به این خیز بلند، افتتاح دانشکده علوم پزشکی مهاباد در چند روز گذشته را نیز اضافه کنید.
مهاباد هنوز در حوزه درمان درمانده محسوب میشود. وضعیت فلکزده تنها بیمارستان مهاباد، نبود مرکز شیمیدرمانی و وضعیت بغرنج مرکز دیالیز گواهی بر این ادعاست. امکانات موجود در حد یک بلوک درمانی نیست. در این یادداشت به بخش دیالیز مهاباد سر خواهیم زد تا از وضعیت آن باخبر شویم.
بخش دیالیز مهاباد
اگر کلیەهایتان را از دست بدهید و شانس امکان پیوند کلیه و صرف هزینه چند صد میلیونی آن را نداشته باشید، شاید تا آخر عمر، زندگیتان به دستگاه دیالیز وابسته شود.
برای چند لحظه هم که شدە خود را به جای یک بیمار دیالیزی بگذارید. باید هر هفته ٣ بار و هر بار بیش از ٤ ساعت زیر دستگاه دیالیز قرار بگیرید. تمام خون بدنتان خارج، تصفیه و سپس دوباره وارد بدنتان شود. چند ساعت بدون حرکت. دردناک و زجرآور. جانکاه و ملالانگیز.
اگر اهل مهاباد یا شهرهای جنوب استان باشید، به این مشقت، مشکلات زیرساختی بخش دیالیز را هم اضافه کنید.
- تعداد بالای مراجعهکنندگان به بخش دیالیز مهاباد (به روایتی نزدیک به ٧٠ نفر در روز) از کودک و نوجوان گرفته تا میانسال و سالمند، تحمل این فضا را سخت میکند.
- دستگاههای دیالیز قدیمی و مستهلکاند و در اثر تداوم کار ٢ یا ٣ دستگاه از آنها به صورت روزانه دچار نقض میشوند.
- فضای ناکافی و نامناسب، ازدحام و تردد بیش از حد در فضای داخلی بخش دیالیز رقتبار است.
- پزشک متخصص دیالیز در این بخش وجود ندارد.
- کمبود و نبود سیستمهای تهویه، سرمایشی و گرمایشی در این مکان نایی برای بیمار باقی نمیگذارد.
- تخت بیماران کهنه و برخی شکسته شدەاند.
- هزینه تهیه آمپولهای مخصوص بیماران دیالیزی مانند آمپول ترولاک (هر عدد ٣٥٠ هزار تومان) بسیار بالاست کە اکثر بیماران توانایی تهیه آن را ندارند.
- نبود دستگاه CPR در این بخش با توجه به افت فشار بیماران در حین انجام دیالیز خطرناک مینمایاند.
مکان و امکانات سختافزاری مورد نیاز بیماران دیالیزی از مهمترین پیششرطها برای خدماتگیری مطلوب توسط آنهاست و بیماران دیالیزی باید با خاطری آسوده به یک مرکز استاندارد برای انجام دیالیز مراجعه کنند.
اهمیت همین موضوع و توجه به مشکلات فوق، سالها پیش خیرین مهابادی را بر آن داشت تا نسبت به احداث یک مرکز دیالیز اقدام کنند. پس از فراز و فرودهای بسیار، کارشکنیها و البته واگذاری مراکز دیالیز به بخش خصوصی در کشور، شورای خیرین سلامت مهاباد دوباره عزم خود را جزم کردەاند کە با همیاری مردم ساختمان مرکز دیالیز را احداث کنند. دانشگاه علوم پزشکی ارومیه نیز قسمتی از این پروژه و همچنین تجهیز این مرکز را بر عهدە خواهد داشت.
طبق برآورد مدیر شبکه بهداشت و درمان مهاباد، احداث ساختمان مرکز دیالیز نیازمند ١٥ میلیارد تومان است که همت و همیاری مردم در کمک به شورای خیرین سلامت جهت احداث این مرکز نقش اساسی و تعیینکننده دارد. بر همه ما، از مردم تا مسوولین، واجب و الزامیست که
نسبت به ساخت مرکز دیالیز توسط شورای خیرین سلامت نگاهی مسئولانه داشته باشیم تا
هم از رنج بیماران دردمند بکاهیم و هم اگر روزی راهمان به آن مکان افتاد، ثمره
احساس مسئولیت و همیاری خود را ببینیم و احساس کنیم.