مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کوردستان گفت: در حال حاضر فاضلاب ۱۷۰ روستا در بالادست سدهای تامین کننده آب شرب استان قرار دارد که تهدید محسوب شده و نیازمند ساماندهی است.
اقبال حمیدی روز یکشنبه در نشستی با خبرنگاران رسانه های گروهی استان که در آستانه فرارسیدن هفته دولت تشکیل شد، به بیان چالش ها و مشکلات زیست محیطی استان و همچنین اقدامات انجام شده در این زمینه پرداخت و اظهار کرد: اگر وضعیت فاضلاب این تعداد روستا ساماندهی نشود، شاهد تکرار سرنوشت سد قشلاق سنندج برای دیگر سدهای منبع شرب آب در سطح استان خواهیم بود.
وی اضافه کرد: سال ۱۳۹۵ در ارتباط با ورود فاضلاب ۵۱ روستای بالادست سد قشلاق سنندج با ارگان ها و نهادهای مرتبط مکاتبه کردیم و اگر آن زمان مسئله جدی گرفته و اقدامات لازم انجام می گرفت، وضعیت آب این سد در زمان کوتاهتر و با هزینه کمتری ساماندهی می شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کوردستان ادامه داد: فضولات انسانی و دامی در محدوده سدها و منابع آبی استان از مسائل مهم و ضروری است که باید قبل از تبدیل به بحران، ساماندهی و مدیریت شود.
حمیدی بیان کرد: در محدوده سدهای استان به ویژه سد آزاد محل هایی برای تعبیه فضولات دامی در نظر گرفته شود تا در زمان بارش، این فضولات به داخل این منبع آب شرب وارد نشود.
وی در زمینه ورود و نفوذ کودها و سموم شیمیایی به منابع آب های سطحی و زیرزمینی استان، گفت: براساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی کردستان، در این استان یک سوم استاندارد مصرف سموم و کودهای شیمیایی در اراضی کشاورزی استان مورد استفاده قرار می گیرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان افزود: از یک هزار و ۶۰۰ روستای استان، مجوز ایجاد محل دفن زباله فقط برای ۹۰۰ روستا صادر شده و مابقی فاقد مجوز محل دفن زباله استاندارد است.
حمیدی با اشاره به اینکه در مکان یابی واحدهای دفن زباله، ادارات کل محیط زیست و منابع طبیعی و دانشگاه علوم پزشکی استان دخیل هستند، یادآور شد: بیشترین میزان تولید زباله در استان مربوط به سنندج است و بحث مشکلات زیست محیطی محل دفن زباله این شهر به ویژه شیرابه آن سال ها مطرح بوده است.
وی با بیان اینکه هشت کیلومتر خط انتقال برای ورود شیرابه محل دفن زباله شهر سنندج به داخل تصفیه خانه فاضلاب این شهر اجرا شده است، افزود: از هفت ماه گذشته شیرابه زباله به داخل تصفیه خانه فاضلاب سنندج وارد می شود ولی این اقدام تنها منجر به مدیریت ۵۰ درصد شیرابه خواهد شد چراکه این جایگاه عایق سازی و زیرسازی نشده و همچنان شاهد نفوذ آن به داخل آب های زیرزمینی هستیم.