به گزارش هاژه به نقل همشهری آنلاین، کمر درد دلایل زیادی دارد که یکی از دلایل مهم آن میتواند مربوط به عضلات ضعیف شکم باشد . عضلات ضعیف شکم به حالت متمایل به جلو و ثبات کمتر هنگام انجام حرکات ستون فقرات میتوانند باعث کمردرد شوند.
بررسیها و مطالعات نشان میدهند قدرت عضلات تنه با کمردرد در ارتباط است. ضعف عضلات با کاهش میزان تعادل، عملکرد ضعیف و زمین خوردن در افراد مسن نیز مرتبط است.
بنابراین تمرینات تقویت عضلات در کمردرد مزمن یکی از موثرترین کارها برای بهبود نتایج در درمان است.
نقش عضلات ناحیه شکم
دکتر کامران آزما، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و استاد دانشگاه در مورد نقش ضعف عضلات ناحیه شکم در بروز کمر درد میگوید: «عضلات ناحیه شکم از چهار گروه اصلی با عملکردهای مختلف تشکیل شدهاند. این عضلات علاوه بر نقش محافظتی که در اجزا و ارگانهای داخل شکمی دارند، وظیفه حمایت و کمک در پایداری تنه، ستون فقرات و انجام حرکات چرخشی تنه و خم و راست شدن را هم بر عهده دارند و همچنین یکی از عضلات مهم هسته مرکزی بدن را تشکیل میدهند. عضله عرضی شکمی به عنوان تثبیت کننده فعال ستون فقرات کمری عمل میکند و به طورکلی عملکردی متفاوت دارد.»
ضعف عضلات شکمی
به گفته دکتر آزما، ضعف عضلات شکمی به عنوان عامل خطرمهم، احتمال ابتلا به کمردرد را افزایش میدهد . البته عامل اصلی بعضی کمردردها میتواند به دلیل ضعف عضلات ناحیه شکم باشد.
بررسیها نشان میدهند قدرت عضلات شکمی در افراد با کمردردهای مزمن به مراتب کمتر از افراد بدون سابقه کمردرد است.
نتایج یک مطالعه از افرادی که دچار کمر در دهای مزمن بودهاند نشان داده قدرت عضلات شکمی تقریبا نیمی از جوانانی که از کمردرد شکایت داشتهاند کمتراز حد معمول بوده است.
به علاوه ارتباطی هم بین شدت کمردرد و میزان ضعف عضلات شکمی نشان داده شده است. به این ترتیب کمردرد میتواند نشانهای از ضعف عضلات شکم باشد.
چگونگی تشخیص ضعف عضلات
به گفته این متخصص طب فیزیکی، یکی از مشخصات این گونه کمردردها شروع آن بعد از یک تا دو ساعت نشستن در افراد و مشکل آنها هنگام برخاستن است.
البته آنها معمولا در ایستادنهای طولانی هم مشکل دارند و احساس خستگی در ناحیه کمر میکنند . ضمن آنکه از نظر ساختار قامتی نیز وضعیتی متمایل به جلو دارند.
خطر زمین خوردن
دکتر آزما میگوید مشکلات مربوط به ضعف عضلات شکمی فقط مربوط به کمردرد نمیشود. افزایش احتمال زمین خوردن هم یکی دیگر از عوارض آن است. به علاوه معمولا توانایی کسانی که عضلات ضعیفی دارند در بلند شدن از زمین یا صندلی هم کاهش مییابد.
افزایش احتمال ابتلا به کمر درد
به گفته این استاد دانشگاه، دلایل زیادی برای افزایش احتمال کمردرد در افراد با ضعف عضلات شکم وجود دارد. یکی از دلایل مهم این موضوع هم آن است که ستون فقرات این افراد در حین انجام حرکات ، پایداری و مقاومت کمتری دارد. بنابرین بیشتر هم مستعد آسیب پذیری است.
بررسیها نیز نشان دهنده ناکارآمدی عضله عرضی شکمی در مبتلایان به کمردردهای مزمن هستند. در صورت ضعف در عضلات شکم و عضلات دیگر هستهای و تثبیت کننده های فعال ستون فقرات، فشار بیشتری به اجزای دیگر غیر فعال کمر مانند دیسک ها ، رباطها و مفاصل میآید که همه این عوامل در نهایت منجربه کمر درد خواهد شد.
گودی کمر
دکتر آزما میگوید تغییردر ساختار قامت افرد ، افزایش گودی کمری و وضعیت نسبتا خمیده نیز از دیگر دلایل کمردرد به شمار میروند.
در واقع ضعف عضلات شکمی باعث میشود برای جبران عضلات نواحی دیگر کمر و ستون فقرات برای پایداری ستون فقرات در انجام کارها، فعالیت بیشتری داشته باشند که همین موضوع نیز منشا بروز کمر درد خواهد شد.
در واقع عضلات زیادی برای حفظ تعادل و پایداری ستون فقرات و بدن برای انجام کارهای روزمره نقش دارند که نداشتن تعادل در قدرت عضلات و ضعف در یک یا گروهی از عضلات هستهای میتواند باعث فعالیت بیش از حد دیگر عضلات و دردناک شدن آنها شود.
ورزش و تقویت عضلات
دکتر آزما میگوید انجام حرکات کششی مناسب، ورزش درمانی و تقویت عضلات در درمان کمردردهای مزمن بسیار موثر است که البته طیف بسیار وسیعی هم دارد.
اما حرکات حتما باید دقیق و با نظر متخصص انجام شوند. چون مثلا ورزشهایی مانند پلانک و اسکات از جمله ورزشها یی هستند که اگر اشتباه انجام شوند صدمات بیشتری به دنبال خواهند داشت. بنابراین حتما باید با تجویز پزشک انجام شوند.