تاریخ: ۱۴۰۲/۱/۲۹
گره کور قیمت گندم و احتمال قاچاق معکوس به عراق
به گزارش هاژه، نرخ خرید تضمینی گندم برای امسال، انتظارات را برآورده نکرد و افزایش نرخ ارز و هزینه‌های تولید، دولت را ناچار به اصلاح قیمت کرد.
 
بیش از 15 روز است که برداشت گندم در تعدادی از استان‌های کشور آغاز شده ولی خبری از اصلاح قیمت گندم نیست و دولت اعلام کرده که در صورت اصلاح قیمت گندم، مابه تفاوت آن به کشاورزان پرداخت خواهد شد.
 
اصلاح قیمت گندم چند ماهی است که بر روی دوش دولت سنگینی می‌کرد و نهایتا به‌ناچار در اولویت برنامه‌های دولت در سال جدید قرار گرفت.
پیشتر دولت نرخ خرید تضمینی گندم برای سال 1402 را 11 هزار و 500 تومان و 1 هزار و 500 تومان را هم به عنوان یارانه کشت در نظر گرفته بود، اما افزایش ادامه‌دار نرخ ارز و هزینه‌های تولید، صدای کشاورزان را درآورد و نهایتا دولت ضمن اعتراف به پایین بودن قیمت تعیین شده، متعهد به اصلاح قیمت شد.
در این بین تغییرات کابینه دولت که وزیر کشاورزی را هم شامل می‌شود، منجر به تأخیر در تعیین تکلیف نرخ خرید تضمینی گندم شده است.
به گفته سهراب سهرابی مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی، در مجموع نیاز کشور به گندم ۱۲،۵ میلیون تن است که هر مقدار از این عدد کمتر باشد، کسری آن از طریق واردات رفع می‌شود.
وی اضافه کرده که طبق پیش‌بینی‌ها، امسال 8 الی 8.5 تن گندم از کشاورزان خریداری می‌شود.
بر اساس اظهارات این مقام مسوول، احتمالا دولت باید 4 میلیون تن گندم را از خارج وارد کند که طبعتا با نرخ جهانی ارز پرداخت خواهد شد.
پایین بودن نرخ خرید تضمینی و عدم رضایت کشاورزان میزان خرید تضمینی دولت را بشدت کاهش خواهد داد و از طرف دیگر دولت باید با هزینه‌ای به مراتب بیشتر، کسری گندم جبران نماید.
در شرایطی که کشاورزان از نرخ خرید تضمینی گندم و یا نحوه پرداخت، ناراضی باشند، دلالان بصورت نقدی و با قیمتی برابر قمیت دولت و حتی بیشتر، مازاد گندم تولید شده را خریداری و بعد از چند ماه احتکار با قیمتی به مراتب بیشتر به دولت می‌فروشند و یا آن را بصورت قاچاق از کشور خارج می‌کنند.
در تازه‌ترین اظهارات، عطاالله هاشمی رییس بنیاد ملی گندمکاران مدعی شده که دلالان عراقی در استان‌های مرزی در حال پیش خرید گندم با قیمت نزدیک به 30 هزار تومان هستند، اقدامی که احتمال قاچاق معکوس گندم از ایران به عراق و یا سایر کشورها را شدت می‌بخشد.
وی همچنین گفته: در صورتی که قیمت گندم اصلاح نشود، شاهد استفاده از گندم بجای خوراک دام و طیور توسط دامداران خواهیم بود، اقدامی که منجر به کاهش شدید خرید تضمینی و افزایش واردات می‌شود.
هاشمی در پایان ضمن انتقاد از بلاتکلیفی اصلاح قیمت گندم تأکید کرد: اگر تا هفته آینده در قیمت خرید تضمینی گندم تجدید نظر نکنند نام کسانی که در تعیین قیمت سنگ اندازی می‌کنند را افشا می‌کند.
در روزهای گذشته نمایندگان مجلس نیز ضمن اعتراض به قیمت گندم، خواستار افزایش نرخ خرید تضمینی گندم به بیش از 20 هزار تومان شده‌اند.
نماینده هشترود قیمت پایین‌تر از 20 هزار تومان را نابودی کشاورزی و گندم‌کاری توصیف کرده و گفته قیمت تمام شده هر کیلو گندم 18 هزار تومان است.
نماینده شوش نیز خواستار افزایش قیمت گندم به 25 هزار تومان شده و نسبت به احتمال قاچاق معکوس گندم از ایران به کشورهای همسایه هشدار داده است.
تعداد دیگری از نمایندگان نیز ضمن انتقاد به تأخیر به‌وجود برای اصلاح قیمت گندم، خواستار افزایش قیمت این محصول استراتژیک به بیش از 20 هزار تومان شده‌اند.
در روزهای آینده تصمیم دولت برای قیمت جدید گندم، وضعیت کشور به‌ویژه بخش کشاورزی را در سال آینده تعیین می‌وند، اقدامی که اگر باب میل کشاورزان کشور نباشد به کام دلالان و قاچاق معکوس منجر می‌شود، دولت هم در این شرایط نامناسب اقتصادی هزینه‌ای به مراتب بیشتر برای جبران یک تصمیم اشتباه بپردازد.