تحقق هر امر اجتماعی، اقتصادی و سیاسی مستلزم فراهم شدن امکاناتی است که دارای الویتهای متفاوتی هستند.
در ادبیات سیاسی از واژه مانیفست بعنوان سندی که یک حزب به منظور ارائه برنامه و هدفهای خود منتشر میکند یاد میشود و با توجه به بار انتزاعی واژه اشتغال و اجتماعی بودن فرآیند تحقق آن که در مواردی رنگ و لعاب سیاسی نیز به خود میگیرد در این یادداشت از واژه مانیفیست بعنوان رکن و پیش شرط بنیادی فراگیری و اجرای زیرساختهای آن یاد میشود، دقیقا مانند بیانامه، مرامنامه و اصولی که تخطی از آن اهداف و دورنمایی پروژه ایجاد شغل را با چالش مواجه کند.
با توجه به اینکه در دنیای صنعتی و تکنولوژیک امروزی کلمههای شانس، بخت و اقبال بار معنایی خود را از دست داده و جایگاه خود را به واژگان سیاستگذاری، برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک سپردهاند، تحقق یک مطالبه عمومی مانند اشتغال نیز نمیتواند صرفا متاثر از اصل عرضه و تقاضا بعنوان بدیهیترین مولفه علم اقتصاد باشد.
امروزه اشتغال علاوه بر شاخصههای آمایش سرزمین، نیاز سنجی بازار کار و اصل عرضه و تقاضا به مولفههایی مانند: آینده مشاغل و مشاغل آینده، تصویر اجتماع در آینده تکنولوژی و مفاهیم تجاری در دنیای مجازی وابسته است که در آینده نزدیک روابط کارگر و کارفرما را در تمامی حوزههای خدمات، صنعت و کشاورزی دستخوش تلاطم و به تبع آن دگرگونی عمیق خواهد کرد.
هوش مصنوعی و برنامهنویسی رایانهای دو مولفهای هستند که مانند لبههای تیز یک قیچی در آینده رشته مشاغل سنتی و صنعتی را پنبه خواهند کرد و بجای آنها منطق دیجیتال جایگزین خواهد شد. از طرف دیگر دسترسی عمومی به پایگاههای اطلاعاتی عظیم و تسهیل شگرف در ارتباطات بیواسطه به اثرگذاری عمیق شاخصههای انحصار و جغرافیا در تقریبا تمامی مشاغل پایان خواهد داد.
در این آینده قطعی که هم اکنون نیز بخشی از آن محقق شده است مانیفست اشتغال چیزی بجز "مهارت" نیست! هرچند حتی در گذشته نیز بخش عمده موفقیت شغلی به مهارت مهارت وابسته بود و موفقیتهای شغلی چهبسا در گرو مهارتهای سخت و نرم عنوان میشد اما امروزه اثر مهارت و کسب تخصص بر اشتغال صدچندان مهمتر و اثرگذارتر است چنانچه کارجو و کارگر علاوه بر دارا بودن ترکیبی از مهارتهای ادراکی، ارتباطی، شغلی، فنی و تخصصی باید به تاریخ سریع انقضاء آنها نیز توجه کنند.
"مهارت" مانیفست و رکن اشتغالی است که باید برنامه رایانهای تدوین کند و هوش مصنوعی را با ضریب کمترین خطا جایگزین هوش انسانی نماید. مهارت رکن ایجاد مشاغلی است که فارغ از مختصات جغرافیایی میتواند با کمترین هزینه و بالاترین بازدهی در حوزههای پزشکی، علوم انسانی، محیط زیست، صنعت، معدن، حمل و نقل، انرژی و فناوری و ترکیبی از همه آنها ایجاد کند.
مهارت رکن تجزیه و تحلیل دادههای آماری و استفاده از فنآوریهای پیشرفتهایی است که تحت عناوین نرمافزاری، اقتصاد، تجارت و بطور کلی حوزههای فنی و مهندسی و خدمات را با تاکید بر میکرو تخصصی شدن دچار دگردیسی میکند.
و کلام آخر اینکه خط مشی و سیاستگذاری آینده شغلی جهان بر مانیفست مهارت تدوین خواهد شد بطوریکه تحصیلات آکادمیک و واحدهای درسی دانشگاهی جای خود را به دورههای کوتاه و کاربردی مجازی بر روی پلتفرمهای ابری خواهند داد و هر تخصصی به تکههای چنان ریز و دقیق تبدیل خواهد شد که صرفا در جای خاص خود ارزشمند باشد و بدرخشد.