به گزارش هاژه، چند روز مانده به مهاجرت پرندگان به تالابهای مهاباد، تالاب قوپی باباعلی خشک شده و از وسعت تالاب کانی بارازان نیز بشدت کاسته شده است.
پس از خشک شدن کامل تالاب قوپی باباعلی، حالا حوزه بالادست کانی برازان نیز خشک شده و اگر حقابه این تالابها تأمین نشود، شاهد تنوع زیستی تالابهای این شهرستان نخواهیم بود.
در همین رابطه رییس اداره محیط یست شهرستان مهاباد در جلسه کمیته مدیریت جامع تالاب کانیبرازان مهاباد از خشکشدن تالاب قوپی باباعلی خبر داد و گفت: برای احیای تالاب قوپی و سیراب شدن تالاب کانی برازان از امور آب مهاباد درخواست رهاسازی 4 میلیون مترمکعب آب شده است.
فاروق سخنور در گفتگو با خبرنگار هاژه اظهار کرد: تالاب قوپی باباعلی این شهرستان بدلیل اینکه در حوضه آبریز رودخانه قرار ندارد و بخشی از آب آن از طریق چاههای کشاورزی مصرف میشود، به آب بیشتری برای تثبیت نیاز دارد.
وی افزود: وضعیت در تالاب کانیبرازان در مقایسه با سالهای قبل بهتر است، اما برای تثبیت وضعیت و جالوگیری از خشک شدن آن، به 2 میلیون متر مکعب آب نیاز دارد.
سخنور تصریح کرد: تالاب کانی برازان برای تثبیت باید 13 میلیون مترمکعب و تالاب قوپی باباعلی به 12 میلیون متر مکعب آب نیاز دارند، که در فصل بهار و زمستان این میزان تثبیت میشود اما در اواخر فصل تابستان و اوایل پاییز با حقابه باید وضعیت آنها را تثبیت کرد.
وی اضافه کرد: تنها راه تثبیت وضعیت تالابهای شهرستان، تأمین حقابه در فصل گرم سال است، اضافه کرد: در همین راستا 4 میلیون متر مکعب حقابه برای تثبیت وضعیت تالابهای کانی برازان و قوپی باباعلی درخواست شده که درحال طی کردن روند اداری برای تخصیص است.
لیدا شجاعیفر رییس اداره تالابهای استان آذربایجان غربی نیز در این جلسه اظهار کرد: حلقه مفقوده در تأمین حقابهها محاسبه آن از دریچه سد است، درحالیکه بخش عمدهای از آن یا توسط پمپهای کشاورزی مصرف میشود و یا بصورت پرت به تالاب نمیرسد.
وی افزود: حقابهای که محیط زیست آن را تعریف کرده قابل کاهش نیست و حتما باید این میزان حقابه تأمین گردد.
شاجیفر تصریح کرد: بخش عمدهای از دلایل خشک شدن تالابها مربوط به تغییرات انسانی و کشاورزی بوده ، درحالیکه تالابها مجموعه پشتیبان دریاچهها هستند.
خشایار صنعتی معاون توسعه و برنامهریزی شهرستان مهاباد نیز در ادامه اظهار کرد: توسعه و استفاده از خط لوله آب پتروشیمی مهاباد که قبلا هم پیشنهاد شده، میتواند یکی از بهترین گزینهها برای تأمین پایدار حقابه تالاب کانی برازان باشد.
وی افزود: در صورت توسعه خط لوله پتروشیمی به تالاب کانی برازان، از دخل و تصرف در حقابه کانی برازان جلوگیری میشود.
صنعتی شناسایی و معرفی ظرفیت های تالاب بین المللی کانی برازان را هم ضعیف توصیف کرد و گفت: نتایج اجرای طرح های آبیاری و میزان صرفه جویی آب در اراضی تحت پوشش هم باید بررسی و گزارش شود.