تاریخ: ۱۴۰۱/۶/۱۵
اتحادیه اروپا: اظهارات «خصمانه» اردوغان علیه یونان «نگران کننده» است/ دلیل اختلاف بین ترکیه و یونان چیست؟


اختلافات ترکیه و یونان از صد سال قبل آغاز شده و تاکنون نیز ادامه دارد. روز شنبه هفته جاری، اردوغان در جمع طرفداران خود، یونان را تهدید کرد و اتحادیه اروپا این اظهارات را «خصمانه» خواند. اختلافات ترکیه و یونان از کجا نشات می‌گیرد؟

 

اتحادیه اروپا نسبت به آنچه «اظهارات خصمانه» رئیس جمهوری ترکیه در خصوص جزایر یونانی دریای اژه خوانده شد، ابراز نگرانی کرد.

رجب طیب اردوغان روز شنبه در سخنانی مدعی شد که یونان جزایر «غیرنظامی شده» دریای اژه را به اشغال خود درآورده و برای کشورش ایجاد مزاحمت می‌کند.

اردوغان همچنین ضمن طرح این ادعا که یونان حریم هوایی ترکیه را نقض و برای هواپیماهای کشورش در دریای اژه مزاحمت ایجاد کرده، آتن را به پرداخت بهایی سنگین برای اقدامات خود تهدید کرد.

رئیس جمهوری ترکیه سپس با اشاره ضمنی به فرمول همیشگی عملیات نظامی کشورش در شمال سوریه خطاب به دولتمردان یونان گفت: اشغال جزایر(دریای اژه) توسط شما، ما را به هیچ وجه مقید به چیزی نمی‌کند. وقتی زمانش برسد، ما هر کاری را که لازم است انجام خواهیم داد. ناگهان در یک شب دست به اقدام می‌زنیم.»

اتحادیه اروپا با دو روز تاخیر سرانجام روز دوشنبه به این سخنان واکنش نشان داد و اظهارات رجب طیب اردوغان را خصمانه و تهدیدآمیز خواند.

پیتر استانو، سخنگوی جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا طی نشستی مطبوعاتی در پاسخ به سوال یک خبرنگار در خصوص اظهارات اخیر رجب طیب اردوغان گفت: «این اظهارات خصمانهِ رهبری سیاسی ترکیه علیه یونان و مردم یونان باعث نگرانی جدی می شود.»

وی در ادامه تاکید کرد: «ما از ترکیه انتظار داریم که از هرگونه تهدید لفظی خودداری کند و متعهد به ارتقای روابط حسن همجواری باشد.»

 

استانو سپس افزود: هرگونه اختلاف و مسئله حل نشده در روابط با یونان، باید با حسن نیت، به صورت مسالمت آمیز و از راه گفتگو مطابق با قوانین بین المللی و بر اساس اصل روابط حسن همجواری مورد بررسی قرار گیرد.

سخنگوی جوزپ بورل تاکید کرد: یونان عضو اتحادیه اروپا است و باید به حاکمیت و یکپارچگی تمام کشورهای عضو اتحادیه احترام گذاشت.

از سوی دیگر ترکیه نیز حضور نیروهای یونانی در این جزایر را بر خلاف معاهدات صلح امضا شده پس از جنگ جهانی اول و دوم می‌داند و آنرا محکوم می کند.ش

 

اختلاف یونان و ترکیه از کجا نشات می‌گیرد؟

 د‌ر طول جنگ جهانی اول و پیامد‌های آن (۱۹۲۳ - ۱۹۱۴) که منجر به فروپاشی امپراتوری عثمانی شد‌، د‌ولتمرد‌ان عثمانی د‌ست به کشتار همه‌جانبه جمعیت یونانی باقیماند‌ه د‌ر امپراتوری عثمانی (که د‌ر آن زمان بیشتر د‌ر شمال آناتولی ساکن بود‌ند‌) زد‌ند‌. این عملیات شامل کشتار مرد‌م عاد‌ی و تبعید‌های اجباری زنان و بچه‌ها نیز بود‌ که د‌ر خلال این تبعید‌ها به د‌لیل نبود‌ آذوقه و د‌شواری راه جان می‌باختند‌.بنابر منابع متعد‌د‌ صد‌ها هزار یونانی مستقر د‌ر عثمانی د‌ر خلال این نسل‌کشی جان باختند‌ و تنها شمار کمی از نجات‌یافتگان (به‌ویژه آن‌هایی که د‌ر مناطق شرقی آناتولی مستقر بود‌ند‌) به کشورهای همسایه به ویژه روسیه پناهند‌ه شد‌ند‌. با این حال پس از پایان جنگ‌های یونان و ترکیه (۱۹۲۲-۱۹۱۹) بیشتر بازماند‌گان نسل‌کشی د‌ر خلال قرارد‌اد‌های میان د‌و کشور د‌ر سال ۱۹۲۳ از زمین‌های خود‌ راند‌ه شد‌ه و به یونان فرستاد‌ه شد‌ند‌. اما دولتمردان امروز ترکیه که وارث حاکمان عثمانی هستند، این اتفاقات را نسل‌کشی ندانسته و از آن به عنوان یک اقدام دفاعی یاد می‌کنند.

 

اختلافات یونان و ترکیه که ریشه در صد ساله گذشته دارد در حال حاضر به یک اختلاف جدی ارضی در دریای اژه تبدیل شده است./ایسنا-یورونیوز