به گزارش پایگاه خبری هاژه، سید
ابرهیم رئیسی، رئیسجمهور در نشست خبری به مناسبت یکسالگی دولت امروز (هفتم
شهریور( در یک نشست
خبری بە پرسشهای خبرنگاران داخلی و خارجی پاسخ داد
ساختار فسادزا در دولت باید اصلاح شود
رئیسی تصریح کرد: ستیز با فساد سومین رویکرد ماست، باید با کسانی که با رشوه و سایر موارد نظام اداری ما را با فساد همراه میکنند، مقابله شود. حتی در مواردی که نه فساد، بلکه تخلف صورت گرفته است هم به دنبال نظارت و کنترل و مقابله بودیم و البته وظیفه ضدیت با فساد در هر سازمانی اول از همه خود همان سازمان و دولتمردان باید باشند و در این مورد آنچه که وجود داشته با آن برخورد شده است.
وی افزود: ساختارهای فسادزا در دولت باید اصلاح شود تا جلوی تولید پروندههای متعدد را بگیریم، البته آنچه شکل بگیرد به آن رسیدگی میشود. ما باید ساختارها را اصلاح کنیم که اساساً چنین اتفاقاتی نیفتند.
کسری بودجه امالمسائل کشور است
وی افزود: این موضوع کسری بودجه امالمسائل کشور است. ولی ما در حالی سال ۱۴۰۰ را پشت سر گذاشتیم که کسری بودجه بدون استقراض از بانک مرکزی و خلق پول حل شد. اما چطور حل شد؟ چون درآمد ایجاد شد.
رئیس جمهوری تأکید کرد: در مسئله تورمی که قریب به ۶۰ درصد در شهریور ۱۴۰۰ بود با اولین اقدام دولت سیزدهم مواجه شد، که برای مقابله با آن کارهای تورمزا را کنار بگذارد. کار به جایی رسید که اقدامات دولت در اسفند ۱۴۰۰ و فروردین ۱۴۰۱ به کاهشی شدن تورم انجامید و تورم را به حدود ۳۵ درصد کاهش داد.
رئیس دولت سیزدهم ادامه داد: بعد از آن با تورم ۱۲ درصدی در خرداد ۱۴۰۱ مواجه شدیم که با اصلاح اقتصادی رخ داد و البته آن تغییری که داده شد تغییر بزرگی بود. چندنرخی بودن ارز را همه کارشناسان اقتصادی غیرقابل قبول میدانستند، اما از جنبههای اجرایی و مسائل اجتماعی نظرهایی داشتند که خدا را شاکرم در نهایت کار به شکلی پیش رفت که تورم به ۴۰.۵ درصد رسیده است.
تنشهای آبی در استانهای مختلف شناسایی و برای آن برنامهریزی کردهایم
وی ادامه داد: کالاهای اساسی امروز هیچ نگرانی دربارهاش وجود ندارد، در حالی که در گذشته برخی از آنها در حالت قرمز قرار داشت، اما امروز نگرانی وجود ندارد. همچنین قطعی برق را داشتیم که باعث میشد مردم و کارگاهها هزینههایی از این جهت پرداخت کنند، اما امروز دیگر این اتفاق رخ نداد و حتی قطعی گازی که در برخی استانها داشتیم را دیگر شاهد نبودیم و در کنارش کار حوزه انرژی و گاز را با همسایگان آغاز کردیم و سیاست همسایگی را پیگیری کردیم.
رئیسی یادآور شد: من اولین سفرم در دولت به خوزستان بود تا مشکلاتی که مردم آنجا در مساله آب داشتند را بررسی کنیم و آبرسانی به خوزستان امروز در حال اجرا است و برنامههای بلندمدت، میانمدت و کوتاهمدت را داریم و در دولت تاکید داریم که در زمینه مصرف آب برنامهریزی و مدیریت داشته باشیم. همچنین تنشهای آبی در استانهای مختلف شناسایی شده است و برای آن برنامهریزی کردهایم.
معیشت مردم برایم مهم است
رئیس جمهور در ادامه این نشست خبری که به پاسخگویی به سوالات خبرنگاران اختصاص داشت، در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه جام جم مبنی بر اینکه در زمان انتخابات وعدههایی برای بهبود معیشت مردم دادید از جمله پرداختهای فزاینده دولت گذشته، حذف ارز رانتی و غیره، سوال این است که پایان پروژه آواربرداری دولت قبل چه وقت به اتمام میرسد؟ رویکرد شما باعث اعتماد و امید در مردم و ترمیم فاصله میان مردم و دولت شده است اما مهمترین کاستیها و کمبودهای دولت سیزدهم چیست؟ گفت: برای برداشتن فاصله بین مردم و دولت به مردم میگویم که از وضعیت آنها مطلع هستم، روزانه و ساعتی. ساعتی بر من نمی گذرد که معیشت مردم برایم مهم نباشد. نشده در کنار سفرهای بنشینم و به این فکر نباشم که مسوولیت من در قبال تامین سفره مردم است. آیا دست آنها به سفره می رسد یا نه؟ منتی بر کسی نیست، این جایگاه خدمتگزاری من است.
وی ادامه داد: از ابتدای دولت بحث بوده که چه کنیم تورم مهار و کاهشی شود و چه باید کرد نسبت به نظارت بر قیمتها و کالاها و همواره این مورد تاکید دولت بوده است و اگر نبود مساله اصلاح اقتصادی، تورم روندش کاهشی نمیشد. ما در این رابطه نسبت به یارانه ای که به مردم داده شد، یعنی همان ۳۰۰ و ۴۰۰ تومان اقدام کردیم. از این مبلغ چیزی برای رفع کسری بودجه دولت نمیماند و این بخشی از رفع مشکلات مردم است و برای زدودن فقر مطلق بوده است. در برخی روستاها که میروم مردم میگویند درآمد ما همان یارانه است و درآمد دیگری ندارند. آنچه روند امور را از این به بعد رقم می زند، حتما کاهش تورم را به دنبال دارد و وضعیت معیشت حتما بهبود مییابد.
رئیسی خاطرنشان کرد: ما پنج میلیارد دلار سرمایه گذاری اقتصادی یعنی دو برابر گذشته در این مدت داشتیم و تنها در زمان برجام این سابقه بوده است و در مواقع دیگر سابقه نداشته است. به علاوه سرمایهگذاری داخلی هم داشتیم و شرکت های بزرگ و بانکها را به سرمایه گذاری وارد کردیم. از این رو افزایش بهرهوری، جبران حقوق و دستمرد، و یارانهها در مجموع بهبود یافت و حتما شرایط را در آینده بهتر میکند.
در وعدههای خود برای ساخت مسکن تجدیدنظر نمیکنیم
رئیسی در پاسخ به پرسش روزنامه خراسان درباره امکان برای بازنگری دولت در برخی وعدههای خود، اظهار کرد: رفع بیکاری ضرورت کشور و نیاز جدی کشور است، نه یک وعده تبلیغاتی تا دیگران ما را ببیند یا به ما توجه کنند. اگر این اتفاق رخ ندهد و یک میلیون شغل شکل نگیرد ما شاهد افزایش بیکاری هستیم.
رئیس جمهوری یادآور شد: این نیاز کشور است که یک میلیون مسکن در سال ساخته شود. وضعیت امروز در مسکن به دلیل عقبماندگی سالهای پیش است که باید یک میلیون مسکن ایجاد میشد و نشد. ۲۰۰ هزار مسکن روستایی و ۸۰۰ هزار مسکن شهری جزو نیاز کشور است و مصوبه مجلس هم در زمینه قانون مسکن است.
وی تاکید کرد: مسکن زمین میخواهد که در حاشیه شهر زمین دولتی وجود دارد، دوم تسهیلات و سوم مصالح است که مشکلی در آن نداریم و تسهیلات هم در اختیار دولت است و کار آن آغاز شده و در دست ساخت در بخشهای مختلف کشور است. البته معنایش این نیست که همه مسکن را هم خود دولت بسازد. بخش خصوصی را هم باید در این زمینه مشارکت داد، بنابراین ما در این وعده خود تجدیدنظر نمیکنیم و نخواهیم کرد. ما مصمم هستیم که آن را انجام دهیم و آن را قابل اجرا میدانیم. بانک زمین هم داریم.
رئیسی ادامه داد: اهمیت موضوع مسکن باعث شد که اولین وزراتخانه برای بازید همان مسکن و شهرسازی باشد. درباره اشتغال هم چه در شش ماهه دوم ۱۴۰۰ و چه در پنج ماه ۱۴۰۱ عددی که داریم ۹۷۰ هزار اشتغال است که البته آن را کافی نمیدانیم و زمینه را برای ایجاد اشتغال بیشتر میدانیم.
رئیس جمهوری تأکید کرد: اگر موانع ایجاد اشتغال برطرف شود که در بسیاری موارد صرفاً نیازمند برطرف کردن همین موانع هستیم، نه ساخت کارخانه یا نظایر آن، آن وقت ایجاد اشتغال بیشتر هم میشود. پس ما در پیمان خود تجدیدنظر نخواهیم کرد و به مردم و وعدهای که دادهایم وفادار خواهیم بود.
مذاکره برای رفع تحریم هاست
وی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری فرانسه مبنی بر اینکه شما درباره فعالیت در حوزه خنثیسازی تحریمها و رفع تحریمها وعده دادید، با این نرخ تورم بالا در ایران باور دارید خنثی سازی تحریمها موثر بوده است و آیا به دیپلماسی برای رفع تحریمها باور دارید؟ اظهار کرد: خنثی سازی تحریمها را دنبال میکنیم و قرارگاهی برای آن تشکیل دادیم با معاون اول رییس جمهور. همچنین رفع تحریمها را با وزارت خارجه و از طریق مذاکرات دنبال میکنیم. در خنثی سازی تحریمها خیلی از تحریمهایی که ما را محدود میکرد، محقق نشد و محدودیتی را برای خود در این رابطه به رسمیت نمیشناسیم. سطح تعامل ما با کشورهای منطقه تا ۵ برابر افزایش یافته است و صادرات نفت ما امروز در وضعیتی است که احساس میکنیم باید آنچه در توان داریم را بگذاریم و چه صادرات نفتی و غیرنفتی را ادامه میدهیم.
رییسی گفت: نسبت به بلوکه کردن پولهای ایران که اقدامی ظالمانه و غیرقانونی است برخی پولها را آزاد کردیم و برخی با اقدمات غیرقانونی آمریکا در محدودیت است. برای برداشتن تحریمها ما میز مذاکره را ترک نکردیم، مذاکره برای رفع تحریم هاست و آنهایی که به تعهد خود پشت پا زدند باید برگردند و تعهداتشان را عمل کنند. ما تاکیدمان در این مذاکرات رفع تحریمهاست.
رییس جمهور خاطرنشان کرد: مذاکرات هم در همین چارچوب با محوریت رفع تحریمها انجام میشود. ما بر راستی آزمایی اطمینان بخش و تضمینهای اعتماد آفرین در مذاکرات تاکید کردیم. همچنین تاکید داریم که مسایل پادمانی حتما حل و فصل شود و این یک رکن در مذاکرات است و بدون آن سخن از توافق معنا ندارد. توافق باید همراه باشد با حل و فصل مسایل پادمانی و نکاتی که ایران به عنوان راهبرد دنبال میکند. ما از تحقق منافع ملت ایران کوتاه نیامده و نخواهیم آمد.
زیرساختهایی که درگذشته باید در حوزه اینترنت ایجاد میشد، ایجاد نشد
مشکل رییس جمهور در پاسخ به سوال خبرنگار آفتاب یزد که پرسید وعده انتخاباتی شما ارزان شدن اینترنت و افزایش سرعت آن بوده است چه شد؟ گفت: قبلا گفتم و الان هم دنبال میکنم و وزیر را مسوول کردم که دو گزارش در ماه ارایه کند، در شورای عالی فضای مجازی. از ابتدای دولت در یک سال گذشته فیبر نوری که سرعت را تا ده برابر بالا ببرد را شاهد بودیم که یک و نیم میلیون محیط خانه یا کسب و کار دسترسی پیدا کردند به آن و تا پایان سال ۵ میلیون امکان دسترسی شان ایجاد میشود و تا پایان دولت انشاء الله ۲۰ میلیون خانواده یا محیط کسب و کار دسترسیشان فراهم میشود و سرعت را حداقل ده برابر میکند و امروز با توجه به اینکه کسب و کار و زندگی مردم در این فضا هست، حتما ایجاد این دسترسی به زیرساختها ضروری است.
وی ادامه داد: کارهایی باید در سنوات گذشته انجام میشد برای زیرساختها که انجام نشده است. اگر زیرساختها کامل شده بود، امروز مشکل نداشتیم، مشکلات امروز به دلیل این است که زیرساختهایی که باید در حوزه اینترنت و ارتباطات ایجاد میشد، ایجاد نشده است. حالا ما باید عقبماندگیها را جبران کنیم. با همکاری بخش خصوصی تلاش داریم که این کار را پیش ببریم و این پیگیری و تلاش روزانه است و انشاءالله تا آخر دوره نواقص برطرف میشود. همچنین دسترسی دهکهای پایین به اینترنت هم انجام شد و وزیر هم اعلام کردند که نسبت به سه دهک اول دسترسی رایگان شد. ما بنا داریم صادق الوعده باشیم که انشاءالله خواهیم بود.
خودم و دفترم دنبال اجرای مصوبات سفرهای استانی هستیم
رییسی در پاسخ به خبرنگار ایرنا که از وی پرسید در سفر به استانهای مختلف در جریان مشکلات مردم قرار گرفتید، با توجه به گستره مشکلات اعتبارات برای هر استان متناسب است؟ و دور دوم سفرها از کی شروع میشود و چگونه؟ اظهار کرد: مصوبات سفرهای استانی ناظر به مشکلات استان است و پروژههای نیمه تمام هم داریم از گذشته که مهم این است که انجام شود به نام هر کس که بخواهد تمام شود. اینکه به نام چه کسی تمام میشود، مهم نیست. گاهی داریم مواردی که ده تا پانزده سال نیمه تمام است، پروژه آب همدان برای هفده سال پیش است. ما قرارمان این است که مصوباتی که ناظر به موارد ضروری استانهاست و بیش از ۴۵۰۰ مصوبه در استانهای مختلف مطر ح است، در اولویت باشند. با استاندار و معاون رییس جمهور مطرح شود و اعلام کردم که این کارها را خواهیم کرد تا هم مردم بشنوند و رسانهها بدانند و مدیران کل استان پیگیر باشند تا کار انجام شود، پس مصمم هستیم که مصوبات به نتیجه برسد.
وی ادامه داد: اولین سفر که به خوزستان رفتم مساله آب مطرح بود و همین روزها به نتیجه میرسد و موارد دیگر هم دنبال میشود از جمله مساله آب همدان و کاری که در شهرکرد یک هفتهای انجام شد، نشانه توجه ما به پیگیری مصوبات است و با همین روحیه کار را انجام میدهیم. تخصیص اعتبار و اقدام برای مصوبات را داریم و نگرانی نداریم و خودم و دفترم دنبال آن هستیم که مصوبات با عقب ماندگی مواجه نشود. سفرهایی که تا اخر ۱۴۰۰ داشتم هم اعتبارات تخصیص داده شده است و از ۱۴۰۱ برخی انجام شده و برخی به مرور انجام میشود، وزارت اقتصاد و دارایی و سازمان برنامه و بودجه سریع اقدام میکنند و این برنامه دولت است که مردم ملموس و محسوس این تاثیر را حس کنند.
هیچ فایدهای مترتب بر ملاقات روسای جمهور ایران و آمریکا نیست
رییس جمهوری در پاسخ به پرسش سیبیاس نیوز درباره اینکه آیا وی حاضر است در جریان سفر به نیویورک اگر از او خواسته شود یا آمریکا بخواهد با بایدن ملاقات کند یا به صورت غیررسمی حاضر است به بایدن سلام کند یا با او دست بدهد، تصریح کرد: من در نشست قبلی در پاسخ به سوال مشابه گفتم خیر. بازهم خیر را تکرار میکنم. هیچ فایدهای مترتب بر ملاقات ما و ایشان نیست، نه برای ملت ایران و نه برای ما و نه برای منافع ملت بزرگ ایران و برنامهای هم برای این ملاقات وجود ندارد و نخواهد داشت.
روابط بین ایران و عربستان در گرو اجام تعهداتی از جانب عربستان است
رییسجمهوری در پاسخ به پرسشی تلویزیون قطر درباره نحوه ارتباط جمهوری اسلامی با برخی کشورهای همسایه و برنامهریزی برای بهبود و اصلاح روابط با کشورهای مثل عربستان سعودی، تصریح کرد: ارتباط با همسایگان و سیاست همسایگی را دنبال میکنیم. در سال اول دولت این سیاست تثبیت شد و در سال دوم این روابط دوجانبه به روابط چندجانبه و منطقهای و بینالمللی خواهد انجامید و ما آن را دنبال خواهیم کرد.
وی تاکید کرد: نکتهای که باید بدانیم این است که گفتگوهای ما درونمنطقهای و بدون دخالت بیگانگان و درباره مسائل منطقه دنبال میشود. ما حضور بیگانگان در منطقه را امنیتساز نمیدانیم، بلکه مشکلساز میدانیم. وجود آمریکا در منطقه ما هیچ امنیتی به همراه ندارد، بلکه مشکل ایجاد میکند و امنیت را به خطر میاندازد.
رییس دولت سیزدهم یادآور شد: ما همواره به همسایگان تاکید کردیم که امنیت خود را با حضور بیگانگان و آمریکا دنبال نکنید. امنیت منطقه باید به دست منطقه باشد و خود منطقه باید آن امنیت را تامین کند.
رئیسی همچنین درباره روابط ایران و عربستان اظهار کرد: در مورد عربستان ما با میزبانی کشور عراق پنج دوره مذاکره داشتیم. تعهداتی طرف عربستانی دارد که انجام آن، راه را برای اقدامات بعدی بازخواهد کرد. حتماً روابط دیپلماتیک و بین دو کشور در گروی این تعهداتی است که باید انجام شود.
کار مشترک بین ما و ترکیه درباره حقابه در حال انجام است
رئیسی در پاسخ به پرسش تی. آر. تی ترکیه درباره مواضع دولت جمهوری اسلامی در حوزه دیپلماسی آب با کشورهای همسایه و به ویژه ترکیه، اظهار کرد: با دولت ترکیه همکاری دوجانبه و منطقهای داریم. مسئله آب را باید پیگیری میکردیم و این موضوع در سفر آقای اردوغان به تهران انجام شد و تأکید کردم که آذریهای ما نگران حقابه ما از ارس هستند و آقای اردوغان هم قبول کرد که باید این نگرانی سریع رفع شود تا نگرانی آذریهای ما و جمهوری اسلامی کاملاً رفع شود که کار مشترک بین ما و ترکیه درباره حقابه در حال انجام است.
شروط ایران برای تحقق برجام ۲
رییس جمهوری در پایان با اشاره مجدد به تاکیدات خود در زمینه توافق هستهای، یادآور شد: ما تاکید داریم که در توافق، اول تضمینهای اطمینانآور و دوم راستیآزمایی عینی و عملی و سوم رفع تحریمها به صورت معنادار و پایدار و چهارم بستهشدن ادعاهای سیاسی درباره پادمان که به نظر ما اساسی هم ندارد، انجام شود.