نماینده مردم نقده و اشنویه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه «کولبران از سر ناچاری و برای تأمین معیشت خود اقدام به این کار میکنند» گفت که در صورت ایجاد اشتغال در مناطق مرزی و سرمایهگذاری در این مناطق درصد کولبران به صفر خواهد رسید.
به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، عبدالکریم حسینزاده اظهار کرد: ما در استانهای آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه با پدیده کولبری مواجه هستیم که منشأ اصلی آن بیکاری است و قسمت اعظم این مشکل هم مربوط به سطح پایین درآمدهای این استانها و نسبت آن به درآمد سرانه ملی است که در واقع موجب عدم توسعه یافتگی میشود. لذا میتوان پیوندی بین عدم توسعه یافتگی و حجم بالای کولبرها در مناطق مرزنشین پیدا کرد.
وی افزود: متأسفانه ما به مرزها به چشم فرصت نگاه نمیکنیم و همواره مرزها از نظر من یک تهدید به حساب آمده است. در حالی که اگر با نگاه کارشناسی و حرفهای به مرزها بنگریم آنها پتانسیلی برای توسعه یافتگی به شمار میروند. به طور مثال استانهای غربی هزار کیلومتر مرز مشترک با همسایگان دارند اما از این ظرفیت استفاده نشده و همین موضوع منجر به این میشود که سالانه تعداد زیادی از کسانی که اقدام به کولبری میکنند جان خود را از دست بدهند.
نایب رئیس فراکسیون امید با تأکید بر لزوم وجود نگاه استراتژیک به موضوع کولبری در استانهای غربی، اظهار کرد: افزایش نرخ اشتغال و ایجاد فعالیتهایی که کولبران بتوانند آن را جایگزین شغل فعلی خود کنند باعث میشود که این افراد به این شغل پرزحمت روی نیاورند. در واقع آنها از سر ناچاری اقدام به این کار میکنند چراکه کولبری از نظر فیزیکی و فرهنگی توجیهپذیر نیست. بنابراین باید شرایط زیستی و درآمدی پایداری برای افراد ایجاد کنیم و به دنبال ایجاد فرصتهای شغلی و مزیت نسبی برای مرزنشنیان باشیم.
وی یادآور شد: متأسفانه در سالهای گذشته اهتمام و عزم جدی وجود نداشته که نگاه استراتژیکی به این موضوع شود. لذا تعداد زیادی از مردم سالانه در این راه جان خود را از دست میدهند و علت آن در واقع سوء مدیریت ماست و تا نگاهمان تغییر نکند این مشکل مرتفع نمیشود.
حسینزاده با تأکید بر لزوم سرمایهگذاری درون سرزمینی برای مناطق مرزی، یادآور شد: ما باید نسبت به آمایش سرزمین، توسعه متوازن، توزیع متناسب ثروت، اعمال تبعیض مثبت برای مرزنشینان و همچنین تغییر نگاه و رویکردمان به مرزها اقدام جدی انجام دهیم. مرزنشینان در سالهای متمادی از کشور مرزبانی کردهاند و هزینه دادهاند و آوارگان عراقی سربار آنها شدهاند. اکنون هم که زمان آرامش است مجدداً هزینه میدهند. لذا نیاز است که ما نسبت به پدیدههایی مثل مرزنشینی تغییر رویکرد داشته باشیم و از طریق نگاه تجاری، امنیت مرزها را تأمین کنیم نه اینکه به آنها نگاه امنیتی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه «سرمایهگذاری در مناطق مرزی موجب توسعه درون سرزمینی و افزایش امنیت ملی و حس تعلق سرزمینی میشود» ادامه داد: این امر به تأمین منافع ملی میانجامد در حالی که اگر نسبت به مناطق مرزی توجه نشان ندهیم و برای حل مشکلات آنها اقدام نکنیم باید پاسخگوی ملت باشیم.
نماینده مردم نقده و اشنویه در مجلس، یادآور شد: پدیده رانت، رشوه و فساد اداری سازمان یافته را با درصد کم تبادلی که از سوی کولبرها انجام میشود مقایسه کنید، ضمن اینکه بخش اعظم قاچاق صورت گرفته از این طریق مربوط به پوشاک و لوازم خانگی است. ما باید برای ایجاد اشتغال در مناطق مرزی سرمایهگذاری کنیم زیرا منشأ این پدیده نبود اشتغال است. هیچ شهروند ایرانی حاضر نیست چنین مسافت طولانی را با این جغرافیای ناهموار و چنین خشن برای کسب کمترین میزان درآمد و با حمل یک بار سنگین تحمل کند و جانش را به مخاطره بیندازد. بدیهی است که این کار از سر ناچاری انجام میشود و میتوان ارتباط مستقیمی بین بیکاری و عدم توسعهیافتگی با موضوع کولبری یافت.
حسینزاده اضافه کرد: ما میتوانیم یک جامعه آماری که بیشترین تلفات جانی را در میان کولبران داشته در بین مناطق مرزی به صورت پایلوت شناسایی کنیم و آنها را تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی و اشتغال قرار دهیم و بعد ببینیم که آیا کسی حاضر است مجدداً تن به کولبری بدهد، قطعاً درصد کسانی که اقدام به این کار میکنند به صفر خواهد رسید. ما میتوانیم با کمترین میزان سرمایهگذاری این مشکل را از ابعاد سیاسی، اقتصادی و فرهنگی حل و آن را تبدیل به فرصت کنیم.
نماینده مردم نقده و اشنویه در پایان با اشاره به کشته شدن چند کولبر در روزهای گذشته در اثر سقوط بهمن، یادآور شد: اینها کسانی بودند که خانوادهشان را از این طریق تأمین میکردند و حالا با این اتفاق خانوادههای آنها بی سرپرست میشوند و به جامعه فقیر و ناتوان ما اضافه خواهد شد. بنابراین اگر اقدام عاجلی درباره کولبرها نکنیم شرایط بدی در مناطق مرزی رقم میخورد. بنابراین باید برنامهای برای حل این مشکل داشته باشیم چرا که در غیر این صورت لطمات غیرقابل جبرانی به مرزنشینان و در پی آن منافع ملی کشور وارد خواهد شد.
منبع: خانه ملت