تاریخ: ۱۴۰۱/۶/۷
نکاتی درمورد غلبه بر کمرویی در کودکان

اگر کودک شما خجالتی است،ممکن است نگرانی‌‌هایی در مورد وضعیت او در آینده برای شما ایجاد شود.شاید می ترسید که او در دوست یابی موفق نباشد،در محیط های اجتماعی که بعداً در زندگی با آن مواجه می شود رنج ببرد یا اینکه مشکلی در او وجود داشته باشد که شما نمی دانید چگونه آن را برطرف کنید.در حقیقت،خجالتی بودن در کودکان تا حدی طبیعی است ولی این خصلت با وجود ارثی بودن،نباید به سطوحی برسد که برای کودک محدودیت ایجاد کند.

کم رویی به معنای تمایل به کناره گیری و احساس ناراحتی در موقعیت های اجتماعی جدید یا ناآشنا است.این ویژگی اغلب با ترس از قضاوت دیگران، تمایل به سکوت و گوشه‌گیری هم مرتبط است.

یک فرد خجالتی در تعامل با غریبه ها احساس ناامنی می کند.معمولاً کودکی که خجالتی هست،اعتماد به نفس پایینی دارد و این باعث می‌شود فرصت‌های مهم زندگی را از دست بدهد.

شایان ذکر است که میزان مشخصی از کم‌رویی طبیعی و در مراحل خاصی از زندگی قابل انتظار است. کودکان ممکن است به طور طبیعی در مواجهه با محیط های جدید یا ناآشنا به دنبال امنیت در کنار والدین خود باشند ولی در نهایت با افزایش سن،اعتماد به نفس بیشتری در این زمینه پیدا می کنند.همچنین درست است که خجالتی بودن به ما کمک می‌کند در شرایط خاص محتاط‌تر باشیم، از خطرات دوری کرده و تصمیم‌های بهتری بگیریم ولی زمانی که این ویژگی بیش از حد رخ بدهد،می تواند باعث رنج زیادی شده و حتی می‌تواند منجر به اختلالاتی مانند فوبیای اجتماعی شود.

روش‌های مقابله با کمرویی در کودکان

اگر متوجه شدید که میزان کم‌رویی فرزندتان بیش از حد است و این باعث ناراحتی او می شود،راه‌حل هایی وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها برای کمک به او استفاده کنید.

۱.به آنها فشار نیاورید، انتقاد نکنید یا برچسب نزنید

اگر فرد کم‌رویی نیستید، ممکن است درک واکنش های فرزندتان دشوار باشد ولی به هیچ عنوان احساسات او را سرکوب نکنید.کودک را به خاطر خجالتی بودن مسخره نکنید.در وهله اول، او نیاز دارد که احساس کند درک، پذیرفته و حمایت می شود.از برچسب زدن کودک به عنوان خجالتی،خجالت‌آور یا تنها خودداری کنید.قدرت کلمات بیشتر از آن چیزی است که ما فکر می کنیم.این کار فقط باعث می شود کودک بیشتر گوشه‌گیر و تنها شود

۲.آموزش و الگوسازی مهارت های اجتماعی

گاهی اوقات، کم‌رویی محصول نداشتن مهارت‌های اجتماعی است که باعث می‌شود کودک نداند چگونه با دیگران کنار بیاید و این باعث می‌شود تعاملات بین آنها ناخوشایند باشد. بنابراین لازم است بر مهارت‌های اجتماعی مانند شروع و حفظ مکالمه، تعریف کردن، درخواست کردن یا نه گفتن تأکید کنید.درک کردن این قوانین برای برخی از کودکان دشوارتر از دیگران است،اما همه اینها یک تمرین است.کودکان با دیدن شما و نحوه برقراری ارتباطتان با دیگران، می توانند ایده های خاصی را برای این کار در نظر بگیرند.

۳. فرصت های اجتماعی شدن را ارائه دهید

هنگامی که کودک خجالتی است، برخی از والدین تمایل دارند بیش از حد از او محافظت کنند و از قرار دادن او در موقعیت های ناراحت کننده اجتناب کنند. با این حال، کودک باید تمرین کند و فرصت هایی برای به دست آوردن اعتماد به نفس داشته باشد.بنابراین به غیر از مدرسه، فضاهایی را فراهم کنید که او بتواند با کودکان دیگر معاشرت کند.ثبت نام برای فعالیت های بعد از مدرسه و شرکت در اردوها یا کارگاه های مرتبط با سرگرمی های آنها می تواند بسیار کمک‌کننده باشد.اگر کودک بسیار ترسیده است،می‌توانید با شرکت در کلاس‌های والدین-فرزند شروع کنید.یادتان باشد که حضور شما به او امنیت می دهد.زمانی که کودک می بیند توانایی دستیابی به آن را دارد،اعتماد به نفس پیدا می کند تا فرصت های جدید را به تنهایی به دست آورد.

۴.عزت نفس و اعتماد به نفس او را تقویت کنید

کم‌رویی باعث ناامنی، کمبود اعتماد به نفس و ترس از قضاوت شدن توسط دیگران می‌شود.به همین دلیل است که تقویت عزت نفس،به منظور کمک به فرزندتان برای شناسایی و ارزش گذاری فضایل خود و پذیرش ،برای بهبود ضروری است.عزت نفس فقط در مورد دریافت تمجید و خوب فکر کردن نسبت به خود نیست،بلکه این است که بتوانیم آنچه را که در آن مهارت نداریم بدون اینکه از آن ناراحت شویم، ببینیم.به فرزندتان بیاموزید که اشتباهات را طبیعی و قابل قبول و به عنوان بخشی از فرآیند یادگیری ببیند.

۵. او را به یک گفتگوی داخلی مثبت  تشویق کنید

افراد خجالتی معمولاً یک منتقد درونی در سر دارند و هر چیزی را که ممکن است اشتباه پیش برود پیش‌بینی می‌کنند،اشتباهاتی را که در زمان حال مرتکب می‌شود روایت کرده و شکست‌های گذشته را به او یادآوری می‌کنند. این گفتگوی درونی می تواند آنها را فلج کند.بنابراین، یک ایده عالی این است که به کودکان بیاموزیم با عشق، احترام و شفقت با خودشان صحبت کنند تا بهترین دوست و

تشویق کننده خودشان باشند. هدف این است که افکاری مانند موارد زیر به طور خودکار به ذهن آنها بیاید:

«کارت عالی بود؛ من به تو افتخار میکنم.»

«تو اشتباه کردی، اما اشکالی ندارد.تو هنوز هم با ارزشی.»

«تو می توانی آن را انجام بدهی فقط آن را امتحان کن.»

والدین باعث می‌شوند که عزت نفس کودک تقویت شود.آنها کسانی هستند که به عنوان چهره های الگو برای کودک ظاهر می شوند.

۶.ابراز وجود و تصمیم گیری خوب را تشویق کنید

خجالتی بودن باعث می شود کودکان برای این‌که جلب توجه نکنند و مورد قضاوت قرار نگیرند،به گوشه‌گیری روی بیاورند.اگر بخواهیم با این گرایش مقابله کنیم، می‌توانیم موقعیت‌هایی مانند گفتگوهای خانوادگی را ایجاد کنیم تا کودک بتواند در یک محیط امن نظرات خود را ابراز کند.نکته مهم این است که کودک را به مشارکت تشویق کنیم،صدای خود را به گوشش برسانیم و البته به او گوش دهیم،او را در نظر بگیریم و برای کمک هایش ارزش قائل شویم.

کمرویی در کودکان ممکن است به کمک حرفه ای نیاز داشته باشد

در نهایت، اگر دستورالعمل‌های بالا را به کار گرفتید و کمرویی فرزندتان همچنان بیش از حد است،باید از یک متخصص کمک بگیرید.به خاطر داشته باشید که تجارب اجتماعی منفی یا طرد شدن توسط دیگران می تواند وضعیت کودک شما را برای آینده مشخص کند.رسیدگی به وضعیت در اسرع وقت مهم است.یک متخصص می تواند به کودک شما کمک کند تا ابزارهایی را که برای غلبه بر کم‌رویی خود نیاز دارد به دست آورد.

 

منبع: بهداشت نیوز