به گزارش هاژه، درحالیکه مسوولان شهرستان مهاباد از افزایش سهمیه آرد ترمیمی خبر دادهاند، صفهای طولانی نان همچنان شهروندان این شهرستان را کلافه کرده است.
این روزها صفهای طولانی نان صدای همه شهروندان را درآورده است، ساعتها باید در صفی طولانی علاف ماند برای خرید چند قرص نان!
مسوولان هر ماه از افزایش سهمیه آرد شهرستان خبر میدهند و این درحالیست که صفهای طولانی بدلیل سوء مدیریت و عدم نظارت کافی همچنان تداوم دارد.
شهروندان روزانه دهها پیام مبنی بر تداوم صفهای طولانی در نانواییها برای هاژه ارسال میکنند و این درحالیست که نان در سوپر مارکتها و به نرخ آزاد تا حدودی دست یافتنی است.
شهروندی در تماس با هاژه گفته که ساعت 8.20 دقیقه صبح برای خرید نان به یکی از نانواییهای شهرستان (نام محله و نانوایی محفوظ است) مراجعه کردم، تنها یک نفر در صف نان بود، حدودا 20 بستهای هم در جلوی در قرار داشت، خوشحال و سرمست درخواست نان کردم، اما در کمال ناباوری نانوا فرمود که نان تمام شده و باید 1 روز قبل برای گرفتن نان تماس میگرفتی یا از طریق SMS اعلام میکردی!
شهروندی دیگر در همین رابطه میگوید: حوالی ساعت 9 برای خرید نان به یکی از نانواییهای تنور(نام محله و نانوا محفوظ است) مراجعه کردم و بعد از 40 دقیقه انتظار و کلی خواهش و تمنا، تنها توانستم چند قرص نان بخرم.
وی اضافه کرده که نانوا به او گفته که اگر نان میخواهد باید برای هر قرص نان 1 هزار تومان بپردازد.
برخی شهروندان هم از تغییر رفتار برخی واحدهای نانوایی برای راندن مشتری گلایه کردهاند، به گونهای که برخی واحدها با تند خویی سعی میکنند شهروندان بهویژه بانوان را برنجانند تا بار دیگر برای تهیه نان به آن نانوایی مراجعه نکنند، این اقدام فرصتی را پدید میآورد تا نان یارانهای با سهولت بیشتری در اختیار دلالان قرار بگیرد.
این موارد تنها بخشی از گلایههای مشترک شهروندان برای خرید نان در مهاباد است.
ساعت کاری اغلب نانواییها بشدت کاهش یافته و یکسالی از اقدام مسوولان برای ساماندهی وضعیت میگذرد اما نتیجه ملموسی حاصل نشده است.
تجهیز نانواییها به کارتخوان هم گویا تأثیر چندانی بر قانونمند کردن نانواییها نداشته است.
در این بین برخی ادارات نیز قرارداد نانوشتهای با برخی نانواییها دارند، شهروندان به هر نانوایی مراجعه میکنند و از بستههای نان روی هم قرار گرفته شکایت میکنند، واحد نانوایی در پاسخ میگوید اینها برای فلان اداره است، خودشان نان میگیرند و ما را به جان هم انداختهاند.
در چنین شرایطی شهروندان بخشی از علت کمبود نان را هم به گردن ادارات شهرستان و برخی مسوولان میگذارند و نا امید از مطالبهگری راه دیگری برای خرید نان در پیش میگیرند که آنهم پیشنهاد اضافه قیمت و یا خرید نان از دلالان است.
علت کمبود نان در شهرستان همانند بسیاری از شهرهای کشور بسیار واضح است، برخی نانوایان بجای پخت آرد یارانهای اقدام به فروش آزاد آرد میکنند، برخی هم نان را بجای اینکه با نرخ مصوب بفروشند بصورت آزاد روانه سوپر مارکتها و فروشندگان نان میکنند، در چنین شرایطی خلاء نظارت و سازوکاری مناسب برای جلوگیری از این تخلف که مستقیما بر خانوادهها تأثیر گذاشته، احساس میشود.
ساماندهی نانوایی در روستاها هم از سرعت مطلوبی برخوردار نیست و برخی روستاها علیرغم دارا بودن واحد نانوایی، از دورگردها نان میخرند و سهمیه خود را هم دریافت میکنند.
برخلاف اظهارات مسوولان تقاضای کاذبی برای نان وجود ندارد، بلکه مقدار نانی که باید بصورت یارانهای در اختیار شهروندان قرار بگیرد، سر از بازار آزاد درمیآورد تا با نرخی بیشتر و البته با کیفیتی به مراتب پایینتر در اختیار شهروندان قرار بگیرد.
نان یکی از مواردی است که همچون برنج و روغن نمیتوان آن را انبار کرد، کیفت نانهایی که در شهرستان مهاباد در دسترس است، آنهم در این گرما 2 روز بیشتر دوم نمیآورد، لذا علت اصلی همانگونه که تمام شهروندان بر آن آگاه هستند و روزانه آن را میبینند، فروش آرد و نان یارانهای به نرخ آزاد است.
مسوولان همواره از شهروندان و رسانههای شهرستان خواستهاند برای شکایت از نانواییهای متخلف همکاری کنند، اما تجربه برای شهروندان و رسانهها یکی است، بازرس در نانوایی حاضر شده و نام فرد شکایت کننده را اعلام میکند و همین امر منجر به بی اعتمادی شده، در مواردی هم شهروند شاکی مجبور شده تا از نانوایی متخلف دیگر نان تهیه نکند.
در یک سال گذشته دهها گزارش مکتوب و تصویری از سوی رسانه هاژه در رابطه با وضعیت نانواییها تهیه شده و در تمامی موارد سوء مدیریت در نظارت سفت و سخت و همچنین احتکار آرد و نان یارانهای از سوی برخی واحدهای نانوایی برای فروش آزاد دلیل اصلی کمبود نان در این شهرستان مهاباد است.