به گزارش هاژه، تغذیه در دو سال اول زندگی برای رشد نوزادان اهمیت زیادی دارد، شیر مادر منبع غنی از موادی است که نوزاد برای رشد به آنها نیاز دارد و هیچ غذا یا نوشیدنی دیگری نمیتواند جایگزین آن شود. تا 6 ماهگی نوزاد باید از شیر مادر تغذیه کند و پس از این زمان است که مادر می تواند از مکمل های غذایی دیگر نیز استفاده کند. به طور کلی شیر مادر برای رشد جسمانی و روانی نوزاد اهمیت زیادی دارد .
مزایای شیر مادر برای نوزاد
شیر مادر یک منبع غذایی غنی برای نوزادان است. یک ترکیب عالی از ویتامین ها، پروتئین و چربی است. یعنی تمام موادی که نوزادتان به آن نیاز دارد. همچنین در مقایسه با شیر خشک، به راحتی هضم می شود.
شیر مادر شامل آنتی بادی هایی است که برای مقابله با ویروس ها و باکتری ها کمک می کند. شیر مادر احتمال بروز بیماری هایی مانند آسم یا آلرژی را پایین می آورد. همچنین کودکانی که در شش ماه اول شیر مادر خورده اند، به احتمال کمتری به عفونت گوش، بیماری های دستگاه تنفسی و اسهال مبتلا می شوند. از سوی دیگر مراجعه کمتری به مطب پزشک خواهند داشت.
در برخی مطالعات نشان داده شده است که شیر مادر با آی کیو بالاتر کودکان ارتباط مستقیمی دارد. از سوی دیگر ارتباط فیزیکی نزدیک مادر یا نوزاد، تماس پوست با پوست و ارتباط چشمی همگی به ارتباط گرفتن نوزاد با مادر و احساس امنیت کمک بسیاری می کند. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، به احتمال بیشتری مقدار وزن متناسب تری اضافه می کنند و دچار اضافه وزن نمی شوند. شیردهی با شیر مادر نقشی اساسی در پیشگیری از SIDS یا سندرم مرگ ناگهانی نوزاد ایفا می کند. مورد دیگر اینکه احتمال بروز دیابت، چاقی و برخی سرطان ها کاهش می یابد ولی نیاز به تحقیقات بیشتری است.
محافظت نوزاد از ابتلا به آلرژی و حساسیت
نوزادانی که با شیر خشکهای مبتنی بر شیر گاو یا سویا تغذیه میشوند، بیشتر از نوزادان تغذیهشده با شیر مادر، واکنشهای آلرژیک نشان میدهند. دانشمندان فکر میکنند که عوامل ایمنساز مانند ایمونوگلوبولین ترشحی A که فقط در شیر مادر موجود است، با ایجاد یک لایۀ محافظتی در مجرای رودهای کودک به جلوگیری از واکنشهای آلرژیک به مواد غذایی کمک میکند. بدون این لایۀ محافظتی، کودک ممکن است دچار حساسیت و مشکل دیوارۀ روده شود. این وضعیت اجازه میدهد تا پروتئین هضمنشده به روده نفوذ کند و در آنجا باعث واکنشهای آلرژیک و عوارض دیگر شود. نوزادانی که با شیر خشک تغذیه میشوند، این لایۀ حفاظتی را ندارند و در نتیجه در برابر التهاب، آلرژیها و دیگر عوارض سلامت در آینده آسیبپذیرتر هستند.
تقویت و افزایش هوش نوزاد
محققان همچنین تغذیه با شیر مادر را با رشد شناختی کودک ارتباط دادهاند. در پژوهشی که هزاران نوزاد را از بدو تولد تا شش و نیم سالگی دنبال کرد، با گرفتن تست هوش و دیگر آزمونهای هوش به این نتیجه رسیدند که تغذیۀ طولانیمدت و فقط با شیر مادر، رشد شناختی کودک را به میزان قابل توجهی بهبود میدهد. نوزادان نارس با وزن تولد بسیار پایین که از مدت کوتاهی پس از تولد با شیر مادر تغذیه شدند، در مقایسه با نوزادان زودرسی که شیر مادر دریافت نکردند، در ۱۸ ماهگی میزان رشد ذهنی بالاتری داشتند.
مزایای شیردهی برای مادر
شیردهی سبب می شود مادر مقدار کالری بیشتری بسوزاند، بنابراین کمک می کند که وزن بیشتری بعد از بارداری و زایمان از دست بدهید. همچنین هورمون اوکسی توسین ترشح شده به جمع شدن رحم بعد از بارداری و کاهش سایز آن کمک می کند. از سوی دیگر خونریزی بعد از زایمان را کاهش می دهد. شیردهی با سینه ها به کاهش خطر سرطان تخمدان ها کمک می کند. همچنین خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می دهد. از آنجائیکه نیازی به خریداری شیر خشک، استریل کردن مدام نوک سینه ها و گرم کردن بطری نیست، در زمان و هزینه صرفه جویی می شود. همچنین زمان خوبی است برای اینکه با نوزاد تازه متولد شده خود وقت بگذرانید.