اولین سوالی که باید پاسخ داده شود این است که تشنج چیست؟ باید بدانید که تشنج عبارت است از یک دوره ی گذرای سفتی و گرفتگی غیرارادی عضلات که با تغییر سطح هوشیاری همراه است. این گرفتگی های عضلانی باعث ایجاد حرکات نامنظم می شوند که عموما یک تا دو دقیقه طول میکشند.
اکنون که میدانید تشنج چیست؟ جالب است بدانید که تشنج می تواند در انواع خاصی از صرعها نیز اتفاق بیافتد. اما داشتن تشنج الزاما به این معنا نیست که فرد مبتلا به صرع نیز شده است. تشنج میتواند در شرایط خاصی نظیر تب بسیار بالا، تتانی و یا افت شدید قند خون نیز بوجود بیاید. در این مطلب اطلاعات جامعی در مورد این که تشنج چیست؟ و چه علائمی دارد را با شما عزیزان به اشتراک میگذاریم.
علت تشنج چیست؟
در تشنج یک سری فعالیت های الکتریکی انفجاری در مغز به وقوع می پیوندند. انواع مختلفی از تشنج ها وجود دارند و علایم هر یک به محل وقوع آنها در مغز بستگی دارد. این طوفان های الکتریکی مغزی ممکن است در اثر بیماری ، واکنش به داروهای خاص و یا دیگر بیماری ها بوجود بیایند. گاهی مواقع نیز علت تشنج ناشناخته است. اگر تشنج را تجربه کرده اید الزاما به این معنا نیست که به صرع مبتلا هستید اما احتمال وجود آن نیز کاملا از بین نمی رود. صرع یک وضعیت عصبی مزمن می باشد در حالی که تشنج به صورت حاد و در پاسخ به یک واقعه ی پزشکی منفرد و یا در اثر یک بیماری خاص رخ می دهد.
اقدامات اولیه در برخورد با بیمار دچار تشنج
_ به منظور جلوگیری از بروز آسیبهای احتمالی، وسایل و اشیای تیز و خطرناک را از اطراف بیمار دور کنید.
_ تا پایان تشنج سر بیمار را نگهدارید تا در هنگام تکانها سر او به جایی برخورد نکند.
_ از حرکات بدن بیمار جلوگیری نکنید، تلاش برای کنترل حرکات میتواند صدمه جدی مانند شکستگی در فرد ایجاد کند.
_ هرگز فک بیمار در حال تشنج را با فشار باز نکنید.
_ هرگز به بیمار درحال تشنج و کاهش سطح هوشیاری چیزی نخورانید حتی آب یا دارو.
_ پساز اتمام تشنج بیمار را به پهلو بچرخانید.
_ با بردن سر بیمار به عقب راه تنفسی او را باز کنید.
_ تنفس بیمار را بررسی کنید.
_ با اورژانس 115 تماس بگیرید.