تاریخ: ۱۴۰۱/۴/۳۰
در حمله ترکیه به اقلیم کوردستان 8 گردشگر کشته شدند
 

 


به دنبال حمله توپخانه‌ای نیروهای ترکیه به اقلیم کوردستان، هشت شهروند کشته شدند. مقامات اقلیم می‌گویند در این حمله 23 گردشگر نیز زخمی شده‌اند. به گفته مشیر محمد، شهردار زاخو، حداقل چهار موشک به منطقه گردشگری «برخ» اصابت کرده است. وزیر بهداشت اقلیم می‌گوید کودکان هم در میان قربانیان این حمله هستند، از جمله کودکی یک ساله، و همه قربانیان نیز قبل از رسیدن به بیمارستان جان باختند. 

این حمله با واکنش تند نخست وزیر عراق و همچنین واکنش مقامات اقلیم همراه شد. در همین حال صدها تن از شهروندان عراقی در اعتراض به حملات ترکیه به خاک این کشور در مقابل سفارت ترکیه در بغداد تظاهرات کردند و پرچم این کشور را آتش زدند.

 

  • حمله هوایی و توپخانه‌ای به دهوک

گروه اطلاع رسانی عراق در بیانیه‌ای اعلام کرد:‌ «در رأس ساعت ۱۳:۵۰ به وقت محلی امروز ۲۰ ژوئیه، روستای «برخ» در ناحیه «درکار» از توابع شهرستان زاخو در استان دهوک در آماج حملات توپخانه‌ای شدید قرار گرفت که به کشته شدن هشت شهروند و زخمی شدن ۲۳ شهروند دیگر که همه آنها از گردشگران بودند، انجامید.»

گروه اطلاع رسانی امنیتی عراق تاکید کرد که فرمانده کل نیروهای مسلح دستور تحقیقات فوری درخصوص این رخداد و اعزام وزیر خارجه و معاون فرمانده عملیات مشترک و دبیر شخصی خود و فرمانده نیروهای گارد مرزی به محل این رخداد را جهت اطلاع از جزئیات رخداد و عیادت از مجروحان داده است.

 

 

 

  • واکنش تند نخست وزیر عراق

نخست وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق روز گذشته (چهارشنبه) بیانیه شدید اللحنی را درخصوص حمله اخیر ترکیه صادر کرد.

مصطفی الکاظمی در این بیانیه‌ اعلام کرد: «نیروهای ترکیه‌ای مجدداً با حملات توپخانه‌ای نقض آشکاری را در حق حاکمیت عراق و جان شهروندان عراقی و امنیت آنها با هدف قرار دادن یکی از مناطق گردشگری در استان دهوک اقلیم کوردستان عراق انجام دادند که این حمله منجر به شهادت و زخمی شدن غیرنظامیان بی دفاع شد که بیشتر آنها از زنان و کودکان بودند. این تعدی ظالمانه ثابت می‌کند که طرف ترکیه‌ای هیچ اهمیتی به خواسته‌های مکرر عراق برای توقف نقض‌های نظامی خود به خاک عراق و جان عراقی‌ها نمی‌دهد.»

او افزود: «عراق در حالی که به اصول حسن هم جواری پایبند است، اما قاطعانه مخالف استفاده از اراضی خود از سوی هر طرفی برای تعدی به همسایگانش است وبه کارگیری بهانه‌های امنیتی برای تهدید کردن جان شهروندان عراقی و تعدی به خاک عراق را نمی‌پذیرد چراکه این اقدام به منزله شانه خالی کردن از اصول حسن همجواری و توافق‌های بین المللی و مناسبات و همکاری مشترک است.»

در ادامه این بیانیه آمده است: «عراق کاملاً حق پاسخ به این تعدی‌ها را برای خود محفوظ می‌داند و تمامی تدابیر لازم را برای حفاظت از مردم خود انجام می‌دهد و طرف تجاوزگر را مسئول تمامی تبعات تشدید تنش‌های مکرر می‌داند.»

 

 عراق از ترکیه شکایت کرد
 

  • عراق از ترکیه به شورای امنیت شکایت کرد

یک دیپلمات عراقی اعلام کرد که این کشور، درباره تجاوز ترکیه به استان دهوک شکایتی علیه آنکارا تنظیم و آن را به شورای امنیت سازمان ملل تحویل داده است.

 همچنین«محمد حسین بحرالعلوم» نماینده عراق در سازمان ملل متحد،  پس از سخنرانی در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در نیویورک خواستار خروج تمام نیروهای ترکیه‌ای از خاک این کشور شد.

 

 

 

  • مقتدی صدر: سطح روابط با ترکیه را کاهش دهید

مقتدی صدر، رهبر جریان صدر عراق در توئیتی عنوان کرد: ترکیه بر وقاحت خود افزوده است؛ چراکه گمان می‌کند عراق قادر به پاسخ نیست؛ جز با محکوم کردن ناچیز از سوی وزارت امور خارجه.

صدر اعلام کرد: به عنوان گام نخست من پیشنهاد چند اقدام را می‌دهم: نخست: سطح نمایندگی دیپلماتیک با ترکیه کاسته شود. دوم: فرودگاه‌ها و گذرگاه‌های زمینی میان عراق و ترکیه بسته شود. سوم: شکایتی به سازمان ملل به صورت رسمی و در اسرع وقت ارائه شود. چهارم: توافق امنیتی با ترکیه لغو شود. صدر ادامه داد: این واکنش‌ها تا زمانی صورت بگیرد که ترکیه متعهد شود خاک عراق را هدف قرار ندهد مگر بعد از آنکه در صورت وجود تهدیدهایی در نزدیکی مرزهایش، به دولت عراق خبر دهد و از آن کمک بخواهد. چراکه حمله به استان‌های شمال کشور و اقلیم کوردستان از سوی داخل و خارج دیگر قبل تحمل نیست.

 

  • عراق کاردار سفارت خود در آنکارا را فرا می‌خواند

به‌دنبال این حمله شورای وزیران عراق تصمیم گرفته کاردار سفارت خود در آنکارا را برای رایزنی‌ فرابخواند و روند انتصاب سفیر جدید در ترکیه را متوقف کند. این تصمیم‌ در نشست شورای وزیران امنیت ملی به ریاست مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق، گرفته شد. این شورا که متشکل از وزیران کشور، دفاع و دارایی است، همچنین خواهان عذرخواهی رسمی ترکیه و عقب نشینی نیرو‌های مسلح این کشور از کل خاک عراق است.»

در همین رابطه تانژو بیلگیچ، سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که کاردار سفارت عراق در آنکارا به این وزارتخانه احضار و به او یادداشتی داده شده که در آن «ناراحتی ترکیه از اظهارات مقامات عراق درباره عملیات «پنجه‌کلید» و انتظارات آنکارا از این کشور بیان شده است».

 

 

 

  • ترکیه حمله در عراق را به عناصر ‌مخالف این کشور نسبت داد

وزارت امور خارجه ترکیه از کشته شدن هشت و جراحت ۲۳ شهروند عراقی در حمله به استان دهوک ابراز ناراحتی کرد.

وزارت امور خارجه ترکیه گفت که این کشور با حملاتی که غیرنظامیان را هدف می‌دهند، مخالفت است و تمامی اقدامات را برای جلوگیری از قربانی شدن غیرنظامیان در مبارزه با تروریسم اتخاذ خواهد کرد.

وزارت امور خارجه ترکیه همچنین با نسبت دادن این حمله به اپوزیسیون، اضافه کرد ارزیابی اولیه حاکی از آن است که این حمله توسط عناصر مخالف ترکیه انجام شده است. آنکارا در ادامه از مقامات عراقی خواست که از صدور بیانیه‌هایی تحت تأثیر آنچه «تبلیغات تروریست‌ها» خواند، خودداری کنند.

 

  • بیانیه شورای وزارتی امنیت ملی عراق

شورای وزارتی امنیت ملی عراق در بیانیه‌ای محکوم کردن حمله ترکیه از آن کشور خواست تجاوز را متوقف کند و به همسایگی، حاکمیت عراق و امنیت شهروندان احترام بگذارد. همچنین تاکید کرده که بایستی ترکیه معذرت خواهی کند و تمامی پایگاه‌های نظامی خود را از خاک عراق خارج کند. در ادامه این بیانیه آمده است که باید برای جلوگیری از تجاوز با دولت اقلیم کوردستان هماهنگی‌های لازم صورت بگیرد.

 

 

 
  • مسرور بارزانی، نخست‌وزیر اقلیم کوردستان حملات توپخانه‌ای را محکوم کرد

مسرور بارزانی، نخست‌وزیر اقلیم کوردستان روز گذشته در توئیتی ضمن ابراز همدردی با خانواده‌های قربانیان و مجروحان نوشت: «توپ باران خودسرانه‌ی منطقه‌ی گردشگری زاخو از سوی ارتش ترکیە و قربانی شدن چندین نفر منجر شد، شدیداً محکوم می‌کنم. دکتر سامان برزنجی، وزیر بهداشت را به منطقه‌ی توپ‌بارن شده فرستاده‌ام و با «گوهدار شیخو» مدیر اداره‌ی زاخو صحبت کرده‌ام تا اقدامات لازم را برای مجروحان و خانواده‌های آنان انجام بدهند.»

بارزانی افزود: «حمله به غیرنظامیان به‌هیچ‌وجه قابل توجیه نیست. این نوع حملات که چندین بار است تکرار می‌گردند، باید متوقف شوند. ما در این مورد با دولت فدرال برای انجام دادن تحقیقات دقیق و گسترده در ارتباط هستیمم.»

 

  • نچیروان بارزانی حمله ترکیه را محکوم کرد

 نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم کوردستان در واکنش به حمله ترکیه طی بیانیه‌ای گفت: «حملات توپخانه‌ای به منطقه گردشگری در زاخو که شهروندان غیرنظامی را هدف قرارداد و منجر به کشته و زخمی شدن شماری از آنها شد را به‌شدت محکوم می‌کنیم.

بارزانی ضمن تسلیت به خانواده قربانیان و آرزوی بهبود مجروحان تأکید کرد که دولت اقلیم کوردستان آماده‌ی ارائه‌ی کمک و حمایت از مجروحان است و از دولت فدرال عراق خواست همه‌ی اقدامات لازم برای جلوگیری از تکرار این جنایت را اتخاذ کند.

 

 
 

  • وزارت خارجه‌ی آمریکا حمله‌ ترکیه را محکوم کرد

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه‌ی آمریکا بامداد امروز در کنفرانسی خبری گفت که آمریکا از حمله‌ی توپخانه‌ای ترکیه به اقلیم کوردستان مطلع است. پرایس در ادامه ضمن محکوم کردن این رخداد، حملات ترکیه را نقض قوانین بین‌المللی خواند و گفت دولت ایالات متحده این رویداد را از نزدیک پیگری می‌کند.