اگر میخواهید سرطان کبد را بشناسید در ابتدا بهتر است از کبد بدانید که بزرگترین اندام داخلی است و توسط سمت راست دنده های شما محافظت میشود. هپاتوسیت یک سلول اولیه در بافت کبد است که بیش از نیمی از جرم اندام را تشکیل میدهد. کبد حاوی رگهای خونی و مجاری صفراوی است که صفرا را از کبد به کیسه صفرا یا دستگاه گوارش میرسانند. کبد تجزیه میشود، متابولیزه میشود و مواد مغذی حیاتی مانند چربیها را از روده شما ذخیره میکند. همچنین فاکتورهای انعقادی را برای کنترل خونریزی ایجاد میکند و مواد زائد سمی موجود در خون (مانند: مواد مخدر یا الکل) را که به ادرار و مدفوع می رود، تجزیه میکند.
موسسه ملی سرطان تخمین میزند که در سال ۲۰۲۱، بیش از ۴۲۰۰۰ نفر به سرطان کبد مبتلا خواهند شد. علاوه بر این، تعداد موارد در حال افزایش است: از سال ۱۹۸۰، بروز این سرطان بیش از سه برابر شده است. سرطان کبد میتواند افراد در هر سنی را مبتلا کند، اما در افراد بالای ۵۵ سال شایعتر است. افرادی که در معرض بالاترین خطر ابتلا به این بیماری هستند، مبتلا به سیروز یا زخم کبد هستند، وضعیتی که میتواند ناشی از مصرف زیاد الکل، هپاتیت ویروسی و بیماری کبد چرب غیر الکلی باشد.
اکثر افراد در مراحل اولیه ابتلا به سرطان کبد علائم و نشانههایی ندارند، با این حال با پیشروی این بیماری، علائم آن نیز بروز پیدا میکنند.
در ادامه به برخی از شایعترین علائم این سرطان خواهیم پرداخت.
برخی از شایعترین علائم ابتلا به سرطان کبد عبارتند از:
* کاهش وزن ناخواسته
* از دست دادن اشتها
* درد در قسمت بالای شکم
* تهوع و استفراغ
* ضعف عمومی بدن و خستگی
* تورم شکم
* زرد شدن رنگ پوست و سفیدی چشمها (یرقان)
هرچند همیشه این علائم نشانه سرطان کبد نیستند، اما اگر برخی علائم ذکر شده را به طور مداوم دارید، بهتر است با یک پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید و در نهایت این پزشک است که ابتلا یا عدم ابتلا به این بیماری را تشخیص میدهد.