سرطان کلیه به سرطانی گفته میشود که از کلیه شروع میشود. هر وقت سلولها در جایی از بدن، بدون کنترل تکثیر میشوند، آن قسمت از بدن دچار سرطان شده است.
سلولهای هر قسمتی از بدن ممکن است سرطانی شوند. سلولهای سرطانی عملکرد طبیعی ندارند. گاهی سلولهای سرطانی میتوانند به بخشهای دیگر بدن هم دستاندازی کنند و پخش شوند.
درباره کلیه چه میدانیم؟
کلیهها که شکلی شبیه به لوبیا دارند، به اندازه یک مُشتِ دست هستند و به صورت جفت در بدن وجود دارند. آنها در دو طرف ستون مهرهها به دیواره پشتی و بالایی فضای شکم چسبیدهاند و توسط دندههای پایینی حفاظت میشوند.
همچنین، غدههای کوچکی به نام غدد فوق کلیوی بر روی کلیهها قرار دارند. هر کلیه و غده فوق کلیه در لایهای از چربی قرار دارد که توسط یک غشای نازک لیفی احاطه شده است.
کلیهها وظیفه پالایش خون را بهعهده دارند. مواد زائد برداشت شده از خون بههمراه آب و نمک و سایر مواد اضافی توسط کلیه به ادرار تبدیل میشود.
کلیهها در تنظیم فشار خون و با ترشح یک هورمون در تولید گلبولهای قرمز خون نقش دارند.
با رعایت برخی نکات میتوان حتی با یک کلیه هم زندگی سالم و عادی داشت. اگر کسی کلیههایش از کار بیافتند، میتوان با یک روش پزشکی به نام دیالیز فرآیند پالایش خون را انجام داد. به اینترتیب، با وجود برخی محدودیتها فرد همچنان میتواند به زندگی عادی خود ادامه دهد.
سرطان کلیه معمولاً در مراحل اولیه بیماری علائمی ندارد، اما با گذشت زمان، علائم و نشانههای آن ممکن است بروز پیدا کنند.
در ادامه به برخی از شایع ترین علائم این سرطان و چند توصیه به منظور پیشگیری از ابتلا به آن خواهیم پرداخت.
برخی از شایع ترین علائم ابتلا به سرطان کلیه عبارتند از:
* وجود خون در ادرار
* درد مداوم در ناحیه کمر یا پهلو
* از دست دادن اشتها
* کاهش وزن غیر قابل توضیح
* خستگی
* تب
همچنین چند توصیه مفید به منظور پیشگیری از ابتلا به سرطان کلیه شامل موارد زیر است:
- سیگار نکشید. سیگار احتمال خطر ابتلا به سرطان کلیه و همچنین بسیاری از انواع دیگر سرطان را افزایش میدهد.
- خطر اضافه وزن را جدی بگیرید. در صورتی که اضافه وزن دارید، سعی کنید با انجام برخی روش ها از جمله افزایش فعالیت بدنی یا تغییر رژیم غذایی، آن را کنترل کنید.
- فشار خون بالا را کنترل کنید. انجام اقداماتی مانند ورزش کردن، کاهش وزن و تغییر رژیم غذایی میتوانند در این زمینه کمک کننده باشند.
هرچند همیشه این علائم نشانه سرطان کلیه نیستند، اما اگر برخی علائم ذکر شده را به طور مداوم دارید، بهتر است با یک پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید و در نهایت این پزشک است که ابتلا یا عدم ابتلا به این بیماری را تشخیص میدهد.