در یک دستاورد جالب توجه دانشمندان، دانشمندان هوش مصنوعی ساخته اند که میتواند مانند یک نوزاد انسان فکر کند.
در یک دستاورد علمی جدید، دانشمندان با الهام گرفتن از فرآیند یادگیری در نوزادان انسان، هوش مصنوعی به نام PLATO را معرفی کردند که میتواند همچون یک نوزاد فکر کند و به رویدادهای محیطی خود واکنش نشان دهد.
به گزارش هاژه به نقل از فرارو، سیستمهای هوش مصنوعی (AI) در حال حاضر در زمینههای خاصی همچون جمع آوری حجم زیادی از داده ها، بسیار جلوتر از ما هستند، اما هنوز هم در بسیاری موارد از ما انسانها عقبتر هستند. به عنوان مثال، نوزاد انسان از همان ماههای اولیه حیات خود با بسیاری از مفاهیم فیزیکی آشنا میشود و مثلا میداند یک شی که برای مدت کوتاهی از پشت یک شی دیگر عبور میکند، نباید ناپدید شود و دوباره باید در جای دیگری ظاهر شود. در واقع، اگر این شی ناپدید شود، نوزاد انسان واکنش تعجب آمیز به ماجرا خواهد داشت، چون میداند این اتفاق غیر ممکن است.
اما چنین قاعده سادهای از تداوم، همراه با سایر قوانین اساسی فیزیک، تاکنون برای هوش مصنوعی قابل درک نبوده است. اکنون یک مطالعه جدید، هوش مصنوعی به نام PLATO را معرفی میکند که میتواند بسیار شبیه به یک نوزاد انسان فکر کند. اصطلاح PLATO مخفف Physics Learning through Auto-Encoding and Tracking Objects است و از طریق یک سری ویدیوهای کدگذاری شده برای نشان دادن همان دانش اولیهای که نوزادان در چند ماه اول زندگی خود دارند آموزش داده شده است.
لوئیس پیلوتو، عصبشناس آزمایشگاه تحقیقاتی هوش مصنوعی DeepMind در بریتانیا، میگوید: «خوشبختانه روانشناسان رشد سالهاست وقت خود را صرف مطالعه آنچه نوزادان در مورد دنیای فیزیکی میدانند و فهرستبندی مواد یا مفاهیم مختلفی که به درک فیزیکی منجر میشود، کرده اند. ما اکنون با استفاده از همین حجم عظیم داده ها، مجموعهای از مفاهیم فیزکی را ساختیم تا به هوش مصنوعی منتقل کنیم.»
این محققان میگویند؛ سه مفهوم کلیدی وجود دارد که همه ما از سنین بسیار پایین قادر به درک آنها هستیم: ماندگاری (اشیاء ناگهان ناپدید نمیشوند). جامد (اشیاء جامد نمیتوانند از یکدیگر عبور کنند)؛ و تداوم (اشیاء به روشی ثابت در فضا و زمان حرکت میکنند). مجموعه دادههای ساخته شده توسط محققان این سه مفهوم، به اضافه دو مفهوم اضافی را پوشش میدهد: تغییرناپذیری (ویژگیهای شی، مانند شکل، تغییر نمیکند) و اینرسی جهت (اشیا به روشی حرکت میکنند که با اصول اینرسی سازگار است).
این مفاهیم از طریق گیرههایی از توپها که به زمین میافتند، از یکدیگر جدا میشدند، در پشت اشیاء دیگر ناپدید میشدند و سپس دوباره ظاهر میشدند و غیره، بیان میشدند (به نمایش در میآمدند). هوش مصنوعی PLATO از طریق دیدن این ویدئوها آموزش دید و با مفاهیم مورد نظر آشنا شد. هنگامی که به هوش مصنوعی فیلمهایی از سناریوهای غیرممکن نشان داده شد که با فیزیکی که آموخته بود مخالفت میکرد، تعجب کرد و تشخیص داد اتفاق عجیبی رخ داده که قوانین فیزیک را زیر پا گذاشته است. این اتفاق پس از دورههای آموزشی نسبتاً کوتاه نیز رخ داد که در برخی موارد فقط ۲۸ ساعت طول کشید.
این تیم آزمایشهای بیشتری را انجام داد و این بار از اشیایی متفاوت از آنهایی که در دادههای آموزشی بود استفاده کرد. مجدداً، PLATO درک کاملی از آنچه باید و نباید اتفاق بیفتد نشان داد. با این همه دانشمندان میگویند که PLATO را هنوز نمیتوان مانند یک نوزاد سه ماهه فرض کرد، زیرا چیزهایی که آموزش دیده بود فقط مختص به پنج سناریوی مورد اشاره است و چنانچه حالتهای متفاوتی رخ میداد، هوش مصنوعی تعجب قابل توجهی از خود بروز نمیداد.
این محققان میگویند: «کار مدل سازی ما این فرضیه را اثبات میکند که حداقل برخی از مفاهیم اصلی در فیزیک شهودی را میتوان از طریق یادگیری بصری به دست آورد. اگرچه برخی تحقیقات نشان میدهد که برخی از مفاهیم اولیه فیزیکی میتوانند از بدو تولد وجود داشته باشند، اما به نظر میرسد دانش فیزیک شهودی در انسانها در اوایل زندگی پدیدار میشود و میتواند تحت تأثیر تجربه بصری نیز قرار گیرد.» نتایج این تحقیق در نشریه Nature Human Behaviour منتشر شده است.