تاریخ: ۱۴۰۱/۴/۲
بخش الحاقی مسجد جامع مهاباد هرچه سریعتر تعیین تکلیف شود
گزارش: شلیر محمودی

به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، معاون اداره کل حفظ و احیای بناها و محوطه‌های تاریخی وزارت میراث فرهنگی گفت: فرسودگی بخش الحاقی مسجد جامع مهاباد باید هرچه سریعتر تعیین تکلیف شود.

 

حدودا 40 سال از الحاق بخش زنانه به مسجد جامع مهاباد می‌گذرد و این بنا درحال حاضر با فرسودگی شدید روبر است، چند سالی است که شهروندان و کارشناسان نسبت به فرسودگی آن هشدار می‌دهند و هیات امنا نیز تا این لحظه نتوانسته مجوز لازم را برای نوسازی بنا کسب کند.


 

طبق قانون در صورت تخریب و نوسازی بنا، بخش الحاقی مسجد باید 15 سانتیمتر از ساختمان اصلی مسجد فاصله بگیرد و تا 4 متر و 50 سانتیمتر ارتفاع داشته باشد، بخشی دیگری از آن که در معبر قرار دارد باید به شهرداری واگذار گردد، در اینصورت بخش عمده‌ای از مساحت بخش الحاقی کم می‌شود که مورد تایید هیات امنا نیست.

در هفته‌های گذشته ریزش ساختمان متروپل زنگ خطی جدی را در سراسر کشور به صدا درآورد و طی آن مراجع قضایی مدیران ساختمان و ابنیه ناایمن را مسوول هرگونه حوادث احتمالی اعلام کردند.

احمد وحیدی وزیر کشور در بخشنامه‌ای خطاب به استانداران سراسر کشور، بر لزوم رعایت مقررات ملی ساختمان، ضوابط شهرسازی، ایمنی و اصول فنی و کنترل ساخت و سازها تاکید کرد و از آنها خواست با استفاده از ظرفیت‌های قانونی، ضمن برخورد با تخلفات ساختمانی، از بهره برداری ساختمان‌های ناایمن جلوگیری کنند.

به نظر می‌رسد ساماندهی بخش الحاقی مسجد جامع مهاباد اولین بنایی باشد که بعد ازهشدارهای مقامات کشوری و استانی بعد از حادثه متروپل آبادان در دستور کار قرار گرفته است.

بهره‌برداری از بخش الحاقی مسجد جامع با تراکم جمعیتی بالا در ایام سال و همچنین عدم توافق اعضای هیات امنا و میراث فرهنگی برسر موضوع نوسازی کامل و یا اصلاح وضع موجود، منجر به این شد تا صبح امروز یکی از مقامات وزارت میراث فرهنگی از ابنیه بخش الحاقی مسجد جامع بازدید کند و موضوع را تعیین تکلیف نماید.

صادقی معاون اداره کل حفظ و احیاء بناها و محوطه های تاریخی وزارتخانه میراث فرهنگی بعد از بازدید ابنیه مسجد جامع و بخش الحاقی در جلسه‌ای با حضور مسوولان متولی و اعضای هیات امنای سجد جامع این شهرستان اظهار کرد: بعد از فاجعه متروپل و تأکید مسوولان کشوری و استانی و حتی دادستان‌های شهرستان، ایمن‌سازی ساختمان‌ها و اماکن عمومی بیش از پیش ضروری به نظر می‌رسد.

وی افزود: سالهاست هیات امنا خواستار تخریب و نوسازی بخش الحاقی این مسجد هستند و اگر این اقدام در سال‌های گذشته به نتیجه می‌رسید، هزینه‌های به مراتب کمتری داشت و امروز نیز با در این جلسه به اعضای هیات امنا اطلاع داده شده که خارج از ضوابط، مجوزی برای این ساختمان صادر نمی‌شود.

صادقی تصریح کرد: برای تعیین تکلیف بخش الحاقی 2 پیشنهاد ارائه شده که اولی شامل مقاوم‌سازی ساختمان بدون دستخوش تغییرات با ضوابط مقررات ملی ساختمان است هزینه آن به مراتب از تخریب بنا و احداث ساختمان جدید کمتر است و دیگری صدور مجوز تخریب و ساخت ساختمان جدید با رعایت ضوابط تعیین شده می‌باشد که این امر محاسن و معایبی دارد.

معاون اداره کل حفظ و احیاء بناها و محوطه های تاریخی وزارتخانه میراث فرهنگی در این خصوص توضیح داد که احداث ساختمان جدید علاوه بر هزینه کلان ساخت، اتصال بخش الحاقی به مسجد تاریخی(سوور) را ازبین می‌برد و ارتفاع آن حداکثر 4 متر و 50 سانتیمتر از کف مسجد خواهد بود، همچنین اضافه بنای احداث شده در سال‌های گذشته باید حذف گردد که این اقدام با توجه به اینکه معماری مسجد تاریخی را به خوبی به نمایش می‌گذارد، از آن استقبال می‌کنیم ولی اعضای هیات امنا بدلیل ککاهش مساحت زیربنای ابنیه، ارتفاع و هزینه بالا با آن مخالف هستند.

وی تأکید کرد: همزمان با انجام مرمت یا نوسازی بخش الحاقی در اعتبارات سال 1402 تزریق اعتبار به مسجد جامع نیز پیش‌بینی شده است.

به گزارش هاژه، مسجد سوور(جامع) مهاباد که یکی از آثار ثبت ملی کشور است، خود نیز دچار فرسودگی شده و در سال‌های اخیر علی‌رغم تأکید مسوولان استانی میراث فرهنگی بر کامل بودن مرمت، بسیاری از کارشناسان نسبت به فرسودگی ابنیه هشدار داده و خواستار مرمت جدید بنا شده‌اند.

صادقی معاون اداره کل حفظ و احیاء بناها و محوطه های تاریخی وزارتخانه میراث فرهنگی در اینباره به خبرنگار هاژه گفت: بیش از 350 سال از عمر بنای مسجد جامع می‌گذرد و تنها نگهداری بنا اصولی نیست، چراکه این ابنیه با ارزش باید هر چند سال یکبار چکاپ شود و در همین رابطه نیز در تلاشیم تا مطالعات جدید بر روی آن انجام شود تا مرمت دوباره این اثر در دستور کار قرار گیرد.