نام فیلم: پدرخوانده(The Godfather)
سالهای ساخت: اول(1972) و دوم (1974) و سوم(1990)
امتیازات در IMDB : پدرخوانده اول(1972) امتیاز 9.2 فیلم شماره دو در این رتبه بندی، پدرخوانده دوم (1974) با امتیاز 9 فیلم شماره سوم در این ردهبندی، پدرخوانده سوم(1990) با امتیاز 7.6 در جایگاه 100 فیلم برتر این ردهبندی قرار ندارد
امتیاز در متاکریتیک: پدرخوانده اول(1972) جایگاه دومین فیلم برتر را در این رتبهبندی به خود اختصاص داده
امتیاز در کایه دو: پدرخوانده شماره یک(1972) در جایگاه چهلم این رتبهبندی قرار دارد.
کارگردان: فرانسیس فورد کاپولا
بازیگران: مارلون براندو، آل پاچینو، رابرت دنیرو و...
ژانر: جنایی
ساختار: کلاسیک(شاهپیرنگ)
دوره: کلاسیک هالیوود
جوایز:
پدرخوانده اول(1972): این فیلم نامزد ۱۱ جایزه اسکار و برنده ۴ اسکار شد، اما بعدها جایزه اسکار بهترین موسیقی متن اعطاشده به این فیلم پس گرفته و باطل شد.
پدرخوانده دوم(1974): نامزد 10 جایزه اسکار و برنده 6 جایزه اسکار
پدرخوانده سوم(1990): این فیلم نامزد 7 جایزه اسکار شد اما نتوانست در هیچ یک از آنها برنده شود.
پدرخواندههای کاپولا هم در نظر تماشاچیان عادی و هم برای برای منتقدان فیلمهایی تحسینشده هستند. سایتها و مجلات معتبر گوناگونی پدرخوانده را در فهرست بهترینهایشان قرار دادهاند. در مطلب بهترین فیلمهای جهان و بهترینهای متاکریتیک هم نام این فیلم به چشم میخورد. پدرخوانده در فهرست بهترینهای کایه دو سینما رتبه ۴۰ را دارد.
پدر خوانده فیلمی بود که فرانسیس کاپولا ابتدا میل به ساختن آن را نداشت و برای همین پیشنهاد ساخت فیلم را به مارتین اسکورسیزی داد، اما بعدها با افزایش اختیاراتش ساخت آن را برعهده گرفت.
این فیلم بعد از سالها همچنان دلچسپ و جذاب است و مارلون براندو را بهترین بازیگر تمام دوران سینما تبدیل کرد.
داستان فیلم:
پدرخوانده روایت کننده زندگی خصوصی و مافیایی یک خانواده است. داستان فیلم زندگی یکی از مهاجران ایتالیایی را روایت میکند که از دست مافیای ایتالیا به آمریکا فرار کرده و به یکی از بزرگترین مافیاهای آمریکا تبدیل میشود و....
نقد و بررسی:
اگرچه داستان فیلم جنگ تمام عیار گروههای مافیایی برای تصاحب قدرت بیشتر است اما در این بین دیالوگهای ماندگار، بازی منحصربفرد براندو در نقش رهبر یک گروه مافیایی و در عین حال پدر خانواده، پدرخوانده را در زمره بهترین فیلمها قرار داده است.
آنچه این فیلم را جاودانه کرده اینست که چگونه در چند ساعت زندگی کامل اعضای یک مافیا را در خانواده محیط پرخشونت کاری به نمایش گذاشته است.
این اثر که داستانی عامه پسند اما با پرداخت ویژه است، زندگی خصوصی مافیاهای آمریکا را به نمایش گذاشته و در خلال آن رسواییهای مالی پاپ و سیاستمداران را هم بازگو میکند.
فضای فیلم و پختگی در روایت قصه داستان از دیگر ویژگیهای پر رنگ فیلم پدرخوانده است.
بازی بازیگران بزرگی همچون مارلون براندو، رابرت دنیرو و آب پاچینو در یک فیلم، هنر بازیگری را در این فیلم به اوج رسانده است.
دیالوگهای فیلم نیز همچنان ماندگار هستند.
دلایل جاودانه شدن پدرخوانده:
یکی از مهمترین ویژگیهایی که پدرخوانده را جاودانه کرد شخصیت پدر خانواده است، به نحوی که در اوج قدرت و شهرت، حاضر نیست تن به هر کاری بدهد، مخالف سرسخت تجارت مواد مخدر بود، تبعیض نژادی را قبول نداشت و از همه مهمتر
خانواده برای او یک رکن اساسی در زندگی بود.
اینکه این شخصیت با این میزان از پرستیژ چگونه وارد قدرت مافیایی شده سوالی بود که در فیلم دوم پدرخوانده به خوبی به آن پرداخته شد تا پازل کورلئونه را تکمیل کند.
حتی در ابتدای ساخت فیلم، بسیاری از مافیاها سعی در تعطیلی ساخت فیلم داشتند، اما در نهایت این فیلم با استقبال گسترده حتی اعضای مافیا نیز روبرو شد.
جالبتر آنکه لینی مونتانا که در فیلم پدرخوانده نقش "لوکا براسی" را ایفا کرده است، یکی از اعضای واقعی مافیا بود که توسط خانواده کلمبو فرستاده شد تا بر روند ساخت فیلم نظارت داشته باشد!
دون کورلئونه در این فیلم برخلاف سایر مافیاها درغگو نیست، خانوادهاش را تا پای جان دوست دارد، به آشنایان و دوستانش همواره کمک میکند و با قاتل پسرش هم دست میدهد تا اعضای دیگر خانواده را حفظ کند، این سکانس حتی الهام بخش بسیاری از مافیاها و گروههای تبهکار برای کاهش خشونت بود.
در مجموع کورلئونه به قوانین انسانی پایبند است و اگرچه درگیر خشونت عریان مافیاها است، مانند دیکتاتور رفتار نمیکند، تمامی این تفاسیر منجر شد تا مارلون براندو علیرغم مدت زمان کم بازی در فیلم جایزه اسکار را برنده شود، هرچند که او مراسمک اسکار را هم بدلیل پایبندی به قوانین انسانی تحریم کرد و در زمان اعلام جوایز اسکار بازیگری ناشناخته با نام ساشین لیتلفدر که لباس سرخپوستان را بر تن داشت به روی صحنه رفت و ضمن عدم دریافت جایزه، پیام براندو را به حاضران در مراسم ابلاغ کرد. براندو این حرکت را به منظور نشان دادن اعتراض خود به بدرفتاری با سرخپوستان و تصویر غلطی که از بومیان آمریکایی در فیلمها به تصویر کشیده میشود انجام داد.
در پایان باید گفت نقش آفرینی زیبای مارلون براندو تنها مربوط به فیلم پدرخوانده نیست و بازی موفق وی در فیلم در بار انداز یکی از دلایل برای پیشنهاد نقش پدر خوانده به او بود. بارندو همچنین در فیلم زنده باد زاپاتا نیز موفقیتی چشمگیر داشت که با استقبال منتقدان نیز همراه بوده.
در اینباره بیشتر بخوانید: