به گزارش هاژه، آجرهای لعابدار قلایچی بوکان روز 28 خردادماه در موزه استاد حقیقی بوکان به نمایش گذاشته میشوند.
این آجرها که در دهه ۶۰ خورشیدی قاچاقی از ایران خارج شده بود، ۲۹ آذرماه ۱۳۹۹ از سوئیس به ایران برگردانده شد و پس از بررسی و مطالعه، نمایشگاه آن از روز دوشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۰ در موزه ملی ایران برپا شد.
این مجموعه اوایل دهه ۱۳۶۰ خورشیدی، به شکل غیرمجاز از محوطه قلایچی در هفت کیلومتری شمال بوکان در آستان آذربایجان غربی بهدست آمد. آن زمان کاوشهای غیرمجاز زیادی در آن منطقه آغاز شده بود و تعداد زیادی از آجرهای لعابدار قاچاق شد. این ۵۱ قطعه که شامل ۴۲ قطعه آجر کامل و ۹ آجر نیمه و چارک است، در سال ۱۳۷۰ در انباری در بندر چیاسو (نزدیک مرز سوئیس و ایتالیا) از سوی خانوادهای ایرانی برای فروش عرضه شد. جان کرتیس در مقام موزهدار از موزه بریتانیا در ۱۷ مهر ۱۳۷۰ خورشیدی از این آثار بازدید کرد تا در صورت امکان، موزه بریتانیا آنها را خریداری کند.
او هنگام بازدید متوجه شد این آثار متعلق به فرهنگ «مانایی» و متعلق به محوطه قلایچی است و باید به ایران بازگردانده شود. روند حقوقی برای استرداد این مجموعه با مشارکت دکتر جان کرتیس، کشور سوئیس و دستگاه دیپلماسی و میراث فرهنگی ایران حدود سه دهه طول کشید تا سرانجام در واپسین روزهای آذرماه سال ۱۳۹۹ به ایران تحویل داده شد.
شهرداری بوکان با همکاری موزه ملی ایران درنظر دارند نمایشگاهی از 51 قطعه از این آجرها را در موزه استاد حقیقی بوکان طی روزهای آینده به معرض نمایش عموم بگزارند.
قرار است این آثار در نمایشگاهی با حضور سفیر دولت سوئیس و مسئولان موزه ملی ایران در مورخه 28 خرداد الی 31 تیر به نمایش گذاشته شود.
بازگشت این آجرها به خاستگاهاش بیش از پیش نشاندهنده اهمیت کاوشهای باستانشناسی است.