تاریخ: ۱۴۰۱/۳/۳
همایش گذری بر باستان‌شناسی در مهاباد برگزار شد

به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، به مناسبت هفته میراث فرهنگی، همایش تخصصی گذری بر باستان‌شناسی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد برگزار شد.

ناصر صدفی رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان مهاباد در گفتگو با خبرنگار هاژه اظهار کرد: به مناسبت هفته میراث فرهنگی همایش گذری بر باستان شناسی در مهاباد برگزار شده و در آن چند سخنران در حوزه‌های تخصصی خود یافته‌های پژوهشی را در خصوص منطقه تشریح می‌کنند.

وی افزود: هدف از این همایش مروری بر باستان‌شناسی و جایگاه تاریخی مهاباد در منطقه است.

صدفی تصریح کرد: نمایشگاه عکاسی و همایش تخصصی باستان‌شناسی دومین برنامه این اداره به مناسبت هفته میراث فرهنگی بود.

دکتر بهمن کورد، رییس دانشگاه آزاد اسلامی مرکز مهاباد اظهار کرد: چندین رشته تخصصی در زمینه تاریخ، گردشگری و میراث فرهنگی در این دانشگاه اضافه شده و چندین تخصص بین رشته‌ای نیز به این دانشگاه اضافه شده است.

وی افزود: رشته‌های گردشگری و تلویزیون و هنرهای دیجیتالی از جمله تخصص‌هایی است که به رشته‌های این دانشگاه اضافه شده است.

آرش شهابی مسوول کمیسیون فرهنگی شورای شهر مهاباد در این همایش اظهار کرد: در چند ماه گذشته، چندین نشست با متخصصین و پژوهشگران حوزه باستان‌شناسی در مهاباد برگزار شده و در نتیجه آن، تفاهم‌نامه‌ای با میراث فرهنگی منعقد شده تا بافت‌های تاریخی داخل شهر ساماندهی شوند.

وی افزود: بودجه میراث فرهنگی بسیار محدود است ولی نمی‌توان از بناهای با ارزش تاریخی شهر که درحال فرسودگی هستند، چشم‌پوشی کرد.

شهابی تصریح کرد: جداره تاریخی شهر با استفاده از مصالح نامناسب تغییر یافته‌اند و برای جلوگیری از آن به واحد شهرسازی شهرداری ابلاغ شده که ساماندهی بدون درنظر گرفتن ملاحظات تاریخی انجام نشود.

وی برای مرمت و ساماندهی حوضخانه‌های شهر ازجمله رستم‌بیگ اعلام آمادگی کرد و گفت: ورودی مستقل این حوضخانه یکی از نقاط قوتی است که می‌توان برای آن برنامه‌ریزی مناسب انجام داد.

شهابی در رابطه با ساماندهی کاروانسرای سیمون نیز اظهار کرد: برای ساماندهی کاروانسرای سیمون چند جلسه برگزار شده ولی مالکان اصلی اعلام آمادگی نکرده‌اند، لذا فعلا ایجاد گذر تاریخی و فرهنگی مسجد سوور تا حمم میرزا رسول با تعبیه مبلمان جدید در دستور کار قرار گرفته است.

رحمت نادری پژوهشگر و باستان شناس مهابادی در بخش از سخنرانی خود تحت عنوان پارینه سنگی حوضه دریاچه ارومیه اظهار کرد: پارینه سنگی بخش مهمی از تاریخ زندگی بشر بوده و یافته‌ها نشان می‌دهد که ایران به‌ویژه محدوده زاگروس و جنوب دریاچه ارومیه یکی از مسیرهای مهاجرت انسان هوشمند بوده است.

وی افزود: رابطه بین دریا و انسان در چند هزار سال قبل همواره در مطالعات مورد توجه قرار گرفته و در آن محوطه‌های سورباش مهاباد و کاسه‌گران پیرانشهر مورد بررسی قرار گرفته است.

نادری تصریح کرد: محوطه شیوه تو در مهاباد یکی از مسیرهای مهم مهاجرتی انسان هوشمند بوده و لازم است تا به عنوان پایلوت مطالعات نقطه شروع پژوهش‌ها باشد.

 

اسماعیل سلیمی پژوهشگر حوزه تاریخ و باستان‌شناسی نیز در یافته‌های خود به این نکته دست یافته که مهاباد مرکز تجاری مهم بوده که روزگاری با روسیه و کشورهای همسایه مراودات تجاری داشته است.

وی افزود: دوران اسلامی یکی از دوران طلایی مهاباد بوده و در اسناد تاریخی نام این شهر به عنوان یکی از مکان‌های پر رونق در دوران اسلامی بوده است.

عبید سرخابی پژوهشگر حوزه باستان شناسی نیز در بخشی از سخنرانی خود به اهمیت نقشه باستان شناسی در مطالعات تاریخی و باستان‌شناسی اشاره کرد و گفت: در مطالعاتی که انجام شده اطلاعات بدست آمده در نقشه‌های GIS بارگذاری شده که نتایج مطالعات میدانی نیز در آن گنجانده شده است.

وی افزود: در صورت تخصیص بودجه این آمادگی وجود دارد که مطالعات در سطح وسیع‌تری انجام شود.

سرخابی از بانک اطلاعاتی سفال در این شهرستان خبر داد و گفت: آثار سفالی 120 محوطه تاریخی و باستانی شهرستان مهاباد جمع‌آوری شده که پایه و اساس بسیاری از مطالعات باستان شناسی است.

صلاح سلیمی پژوهشگر در حوزه معادن تاریخی نیز در سخنرانی خود به معادن تاریخی کانی رش و باریکان سردشت اشاره کرد و گفت: صنعت ذوب سنگ‌های آهن و تجارت آن در این منطقه مانند بسیاری از مناطق تاریخی جهان وجود داشته و نمونه‌های سفالی از کوره‌های این مکان‌ها گواهی بر این موضوع است.