تاریخ: ۱۴۰۱/۱/۶
آنچه بر استقلال در دهه نود گذشت/ حضور مستمر در مثلث قدرت
به بهانه پایان دهه نود، تحولات استقلال در این مقطع از تاریخ مرور شده است.

به گزارش هاژه، دهه نود در شرایطی به پایان رسید که این تیم تنها به 2 جام قهرمانی (یک لیگ و یک جام حذفی) دست یافت که این آمار برای تیمی با پیشینه استقلال قابل قبول نیست ولی این به معنای نمایش ضعیف استقلال نیست و آبی‌پوشان به جز 2 دوره همیشه لیگ را در جمع 3 تیم برتر به پایان رساندند و در این فصل هم مدعی اصلی قهرمانی هستند و در جام‌حذفی هم فرصت فتح جام را دارند.

8 دوره در آرزوی جام

استقلال قهرمانی در لیگ یازدهم را در هفته‌های آخر از دست داد. این تیم در لیگ دوازدهم مقتدرانه قهرمان شد ولی پس از آن علی‌رغم نمایش نسبتاً مطلوب نتوانست به قهرمانی دست یابد. آبی‌پوشان که پرافتخارترین تیم تاریخ جام‌حذفی هستند  در دهه نود، 4 بار فینالیست شدند ولی تنها یک بار با غلبه بر خونه به خونه بابل دستشان به جام رسید. این تیم در 4 دوره اخیر، 3 بار فینالیست شده است. استقلال فرصت فتح سوپرجام را هم داشت که با عدم حضور در این بازی، این شانس را از دست داد.

حسرت ستاره سوم باقی ماند
 
استقلال حضور تقریباً مستمری در لیگ قهرمانان آسیا در دهه نود داشت و تنها در 2 دوره سهمیه حضور در این رقابت را کسب نکرد. بهترین نتیجه این تیم در لیگ قهرمانان 2013 بود که تا مرحله نیمه‌نهایی صعود کرد و در این مرحله مغلوب اف سی سئول کره‌جنوبی شد. استقلال یک بار در مرحله یک‌چهارم‌نهایی و 4 مرتبه در مرحله یک هشتم‌نهایی از گردونه رقابتها حذف شد تا این تیم که تجربه 2 بار قهرمانی در آسیا را دارد در حسرت تکرار گذشته پرافتخار خود باشد.
 
ترین‌های استقلال در دهه نود

استقلال در دهه نود در 406 بازی رسمی به میدان رفت و از این نظر، فعال‌ترین تیم ایرانی در رقابت‌های باشگاهی بود. استقلال در 209 بازی به پیروزی رسید. در 72 مسابقه شکست خورد و 125 دیدار هم با نتیجه تساوی پایان یافت. بهترین نتیجه استقلال در دهه نود، پیروزی 5 بر صفر بود که 6 بار در رقابت‌های مختلف به این نتیجه دست یافت و فجرسپاسی، سپیدرود رشت، صنعت نفت آبادان، شهرداری سمنان، ابومسلم مشهد و الریان قطر را با این نتیجه مغلوب کرد. سنگین‌ترین شکست استقلال هم به باخت تلخ و غیرقابل باور مقابل العین باز می‌گردد که با نتیجه 6 بر یک از این تیم شکست خورد.

سایپا با 12 شکست، بیشترین باخت را برابر استقلال در دهه 90 داشته و پس از آن فولاد و صنعت نفت 11 مرتبه مغلوب این تیم شده است.  دهه نود برای استقلال در دربی به هیچ وجه خوب نبود و این تیم با قبول 8 شکست از رقیب دیرینه خود به هیچ تیمی به این اندازه نباخت. تراکتور با 7 پیروزی و سپاهان و ذوب‌آهن با 6 برد بیش از سایر تیم‌ها استقلال را مغلوب کردند.

مهدی رحمتی کاپیتان سابق آبی‌ها با 186 بازی رکورددار بیشترین بازی برای استقلال در دهه 90 است. پس از رحمتی 2 مدافع راست این تیم قرار دارند که خسرو حیدری 183 بار و وریا غفوری 174 بار برای این تیم به میدان رفتند. امید ابراهیمی با 29 گل بهترین گلزن استقلال در دهه 90 است و پس از او آرش برهانی و مهدی قائدی با 28 گل قرار دارند. خسرو حیدری با 26 پاس گل بیش از هر بازیکن دیگری در استقلال پاس گل داد و پس از او فرشید اسماعیلی با 25 و وریا غفوری با 23 پاس گل جای دارند.

نیمکت بی‌ثبات استقلال در دهه 90
 
استقلال در دهه‌های قبل از نیمکت با ثبات نسبی بالا برخوردار بود در دهه 90 ولی خبری از این ثبات نبود. پرویز مظلومی (2 مقطع)، امیر قلعه‌نویی، علیرضا منصوریان، میک مک درموت، وینفرد شفر، فرهاد مجیدی (3 مقطع)، آندره‌آ استراماچونی، مجید نامجومطلق و محمود فکری مربیانی به صورت موقت یا بلندمدت سرمربی این تیم بودند. امیر قلعه‌نویی با 121 بازی، بیشترین سابقه را در مربیگری استقلال در دهه نود دارد. میک مک درموت هم تنها در یک مسابقه هدایت استقلال را برعهده داشت. امیر قلعه‌نویی و وینفرد شفر مربیانی هستند که استقلال با آن به قهرمانی لیگ و جام‌حذفی دست یافتند.