تاریخ: ۱۴۰۰/۱۰/۱۴
دعوای پارتی و یکیتی این بار بر سر ریاست جمهوری
 
 
 

فردا قرار است هئیت‌هایی از دو حرب دموکرات کوردستان عراق و اتحادیه میهنی بر سر طرح مشترک خود در مذاکرات با جریان‌های سیاسی عراق در هه‌ولیر گردهم بیایند.

پولا سیروان طالبانی،  مسئول دفتر مراکز اتحادیه میهنی به رسانه‌های اقلیم کوردستان گفته که قرار نیست مذاکرات فردا بر سر تصدی مناصب باشد و صرفا شیوه آغاز گفتگو با طرف‌های عراقی و انتخاب اعضای هئیت مذاکره کننده خواهد بود.

با ابن وجود یک منبع آگاه در دفتر سیاسی اتحادیه میهنی به رادیو رووداو گفته مذاکرات فردا بر سر چینش کابینه جدید عراق و احتمالا پست ریاست جمهوری خواهد بود.

پس از پایان برگزاری انتخابات زودهنگام مجلس عراق اگرچه دو حزب پارتی و یکیتی بر ضرورت اتحاد و یکپارچگی میان کوردها و پروژە مشترک برای تامین حقوق کوردها در بغداد تاکید کردند اما این وعده تاکنون محقق نشده و تنش‌ها بر سر تصدی مناصب ادامه‌  داشته است.

بر اساس توافقی نانوشتە میان سە طیف اصلی عراق یعنی کوردها، شیعیان و سنی‌ها و عرف سیاسی این کشور، منصب ریاست جمهوری در سهمیە‌بندی‌های سیاسی برای کوردها، نخست وزیری برای شیعیان و ریاست مجلس عراق برای سنی‌ها است.

در میان کوردها نیز طبق توافق‌های میان پارتی و یکیتی بە عنوان دو حزب حاکم اقلیم، از زمان سقوط رژیم بعث تاکنون این منصب در اختیار اتحادیە میهنی بودە  است.

در دورە کنونی مقامات پارتی تاکید می‌کنند کە منصب ریاست جمهوری متعلق بە هیچ حزب خاصی نیست و باید نامزدی از میان کوردها و با توافق احزاب سیاسی برای ریاست جمهوری عراق انتخاب شود کە لزوما هم قرار نیست حتما از یکیتی باشد و پارتی بر اساس نتایج انتخابات شایستگی بیشتری برای تصدی آن دارد.

 در انتخابات اخیر عراق، حزب دموکرات کوردستان عراق به ریاست «مسعود بارزانی» در انتخابات اخیر پارلمانی این کشور، موفق به کسب ۳۳ کرسی شده است. در مقابل ائتلاف یکیتی کردستان و گوران، ۱۶ کرسی و حزب نسل نو به ریاست «شاسوار عبدالواحد» ۹ کرسی پارلمانی را کسب کرده است.

 
 
 
 

محمود محمد، سخنگوی پارتی در اظهارنظری گفته که توافق استراتژیک میان دو حزب کە یکیتی  آن را اساس تقسیم مناصب و تصدی ریاست جمهوری می‌داند، پایان یافتە و دیگر کاربردی ندارد. این اولین بار است کە یک مقام پارتی  آشکارا پایان توافق استراتژیک با یکیتی را اعلام می‌کند.

محمد از عملکرد اتحادیه میهنی در منصب ریاست جمهوری انتقاد کردە و گفت کە نمایندگان این حزب در این منصب هیچ دستاوردی برای اقلیم کوردستان نداشتە و حالا بایستی نامزد تصدی ریاست جمهوری از طریق توافق میان همه احزاب سیاسی اقلیم کوردستان انتخاب شود و پارتی نیز با توجە بە اینکە میان احزاب بیشترین تعداد کرسی های مجلس عراق را بە دست آوردە، این منصب را سهم و حق قانونی خود می‌داند.

 مخالفان پارتی این حزب را متهم می‌کنند که این اعمال فشار با هدف توافق جدید با یکیتی و انتخاب فرد دیگری به جای برهم صالح صورت می‌گیرد. همچنین مخالفان پارتی می‌گویند که این حزب در تلاش است تا از منازعات درونی یکیتی به عنوان شریک سنتی سوء استفاده کرده و معرفی نامزد ریاست جمهوری آتی عراق را به خود اختصاص دهد

امین بابا شیخ، سخنگوی یکیتی در پاسخ بە سخنگوی پارتی گفته کە این اظهارات کە مواضع رسمی پارتی را منعکس می‌کند، هیچ کمکی بە اتحاد میان کوردها نمی‌کند و یکیتی نیز بر تصدی ریاست جمهوری پافشاری کردە و خود نیز نامزد این منصب را تعیین می‌کند. «بافل طالبانی» رئیس مشترک یکیتی نیز صریحا اعلام کرده که برهم صالح نامزد حزب او برای ریاست جمهوری است.

از سوی دیگر، نسل نو که توانسته ۹ کرسی پارلمانی را کسب کند، اعلام کرده است که با هیچ یک از احزاب یکیتی و پارتی برای تشکیل فراکسیون بزرگتر در پارلمان عراق وارد مذاکره نخواهد شد.

به هر حال جدال این دو حزب به هر شیوه‌ای که خاتمه بیابد تاثیر مستقیم بر آینده مناسبات سیاسی اقلیم کوردستان و رابطه‌ی آن با حکومت مرکزی خواهد داشت. ناظران سیاسی می‌گویند این تنش‌ها می‌تواند عامل تضعیف موقعیت کوردها در بغداد باشد و قدرت چانه زنی سران اقلیم کوردستان  برای حل مسائلی همچون تخصیص بودجه و حل اختلافات بر سر مناطق مورد مناقشه را کاهش دهد.