به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، چند روزی است که مه غلیظ شهر مهاباد و چند شهر همجوار را دربرگرفته و سوالاتی را در خصوص دلایل تشکیل این پدیده برای شهروندان بهوجود آورده است.
در این گزارش به دلایل تشکیل مه و انواع آن پرداختهایم.
برای تعریف «مه» نمیتوان تعریف دقیق و روشنی را بیان کرد، اما در تعریف آن شباهتهای زیادی با تعریف ابر وجود دارد، اما باید به این نکته توجه کرد که مه در نزدیک سطح زمین به وجود می آید یعنی در طبقه پایین جو، درصورتی که ابر از مشخصههای ارتفاعات بالای جو میباشد.
مه را اینگونه میتوان تعریف کرد: مه حاصل تراکم وسرد شدن هوای مرطب وگرم است که به نقطه شبنم رسیده و ذرات بخار آب موجود درآن به صورت متراکم درآمده و به صورت ابری که به آن مه می گویند.
به عبارتی دیگر، هوای مرطب و گرم دریا با عبور سریع از روی خشکیهای سرد دمای آن به سرعت کم میشود و به نقطه شبنم میرسد و بعد از متراکم شدن مه ایجاد می شود.
نکته که باید دقت کرد اینکه اگر دمای هوا پس از تشکیل مه زیاد شود مه ازهم پاشیده می شود و ضخامت مه هم به میزان رطوبت، دما، باد و غیره بستگی دارد.
اردلان محمدپور رییس اداره هواشناسی شهرستان مهاباد در گفتگو با خبرنگار هاژه در خصوص دلایل تشکیل مه غلیظ در شهر مهاباد و برخی شهرهای اطراف اظهار کرد: در هواشناسی بیشتر با 3 نوع پدیده مه شامل مه تابشی یا تشعشعی، جبهای و فرارفتی روبرو هستیم.
وی افزود: مه تشکیل شده در شهرستان مهاباد و چند شهر کوهستانی دیگر در جنوب استان آذربایجان غربی از نوع فرارفتی بوده و در آن رطوبت از منطقهای دیگر وارد شهر مهاباد و شهرهای اطراف که دمای هوا در آن پایین است، شده و با از دست دادن حرارت پدیده مه بهوجود میآید.
محمدپور تصریح کرد: اگر شهروندان توجه کنند در شهرهایی که دمای هوا در آنها بالا است، پدیده مه روئیت نشده است.
وی در پایان اضافه کرد: میزان رطوبت، دمای هوا، تابش خورشید و باد در تشکیل و یا کاهش غلظت مه نقش دارند.
به گزارش هاژه، میتوان مهها را از نظر شرایط موجود برای تشکیل آن به 4 دسته تقسیم کرد:1.مه تابشی(Radiation)، 2. مه فرارفتی(Advective fog )، 3. مه جبههای(Frontal Fog)، 4. مه فراشیبی (UpslopFog) که در هواشناسی بیشتر با 3 نوع مه روبرو هستیم.
1. مه تابشی : این مه کمتر از انواع دیگر مه ها متداول است.زمانی رخ می دهد که شبها صاف وآرام یا زمانی که باد بسیار ملایم باشد وزمین وهوای مجاور آن سرد باشد.
هنگامی که این نوع مه تشکیل می شود حتما شبنم یا یخجه ها نیز در سطح زمین وجود خواهد داشت .این مه نشانگر آن است که هوا برای مدت حداقل 24ساعت خوب است.
2. مه فرارفتی : این مه بر اساس جابه جایی و حرکت افقی هوا به وجود می آید. دو مورد در این مه وجود دارد: 1، هوای سرد ممکن است از سطح زمین به طرف سطح گرم اقیانوسها وزیده ویا هوای گرم روی اقیانوسها مخلوط شده باشد.2، هوای گرم مرطوب بر روی سطحی وزیده ودر اثر تماس با آن سرد شود.
3. مه جبههای: دومین گروه بزرگ مه ها راتشکیل ذمی دهند. در این نوع تراکم در نتیجه نفوذ بخار آب به درون توده هوا حاصل می شود وبیشتر در مناطق بارانی تشکیل می شود .