مشکل قطعی و کمبود آب و تنش آبی این روزها در گوشه گوشه کشور به گوش میرسد. ربط یکی از این شهرهاست که از مدتی قبل شهروندانش از قطع جریان برق و به تبع آن خالی شدن منابع آب شهر گلایهمند بودهاند.
یکی از شهروندان ربطی به هاژه میگوید که اهالی بالا دست این شهر نزدیک به 2 ماه است که با کمبود و قطعی آب مواجه هستند. او میگوید اکثر مردم از آب چاه استفاده میکنند و در طول شبانهروز تنها 2 ساعت دسترسی به آب شهری وجود دارد. این موضوع به بحرانی برای این شهر تبدیل شده و علیرغم وعده مسئولان این مشکل کماکان وجود دارد.
یکی از مسئولان محلی ربط به هاژه میگوید که با توجه به این که آب شرب ربط از طریق مخزن تامین میشود مناطقی که ارتفاع آنها نسبت به محل مخزن بیشتر است، دچار قطعی و کمبود آب میشوند.
او در ادامه بیان میکند: کمبود و قطعی آب مربوط به 15 درصد جمعیت شهری و به خانههایی که خارج از محدودۀ شهری ساخته شدهاند مربوط است. اکثر این خانهها در ارتفاع بلندی قرار دارند و امکان پمپاژ به این نقاط وجود ندارد.
این مقام محلی عدم رعایت الگوی مصرف در شهر ربط را یکی از مشکلات آبرسانی در این منطقه میداند و میگوید: میزان تولید آب در این شهر ۸۰ متر مکعب برثانیه است در حالیکه خانوارها با رعایت الگوی مصرف با ۵۰ تا ۶۰ متر مکعب آب نیاز خواهند داشت ولی مصرف بی رویه در این شهر گاهی موجب کمبود آب میشود.
اقصی نخشی پور، فرماندار سردشت هم در گفتگو با رسانەها با تائید این موضوع میگوید مشکل آب در این مناطق به دلیل قطع جریان برق و به تبع آن خالی شدن منابع آب صورت گرفته بود.
اوی با بیان اینکه شرایط توپوگرافی این مناطق به گونه ای است که در ارتفاعات واقع شده و برای آبرسانی به آنها باید از پمپ استفاده شود تا جریان آب در شبکه آبرسانی برقرار باشد، میگوید: این مناطق از جمله محله "بالادست کمربندی" به طور عمده در حاشیه شهر و به صورت غیرمجاز احداث شده است.
احمد محمودنیا سرپرست شهرداری ربط به هاژه میگوید که شهرداری هیچ مجوزی برای ساخت واحدهای غیر مجاز صادر نکرده است. او با اشاره به این موضوع که ربط کمترین میزان حاشیهنشینی را نسبت به شهرهای همجوار دارد میگوید: مشکل کمبود و قطعی آب مربوط به قسمتی از محلههایی است که خارج از محدوده شهر و به صورت غیرمجاز اقدام به ساخت و ساز کردهاند که بدیهی است باید انتظار تبعات کار خود را داشته باشد. او اضافه میکند: علیرغم این موضوعات، در صورت قطعی آب شهرداری با اختصاص خودرویی آببر همواره آبرسانی را در زمان کمبود آب انجام داده است.
کیوان مظفری سرپرست اداره آب و فاضلاب شهرستان سردشت ضمن اشاره به اعطای امتیاز آب به این مناطق به هاژه میگوید: 80 درصد این مناطق بالادست دارای امتیاز آب هستند و در این بین هیچگونه اعطای مجوزی بدون استعلام کردن از شهرداری ربط صورت نگرفته است.
مظفری نیز مهمترین دلیل کمبود آب در ربط را رعایت نکردن الگوی مصرف آب میداند. او میگوید بر اساس سرانه جهانی و استاندارد جهانی، میزان مصرف آبِ هر شهروند در یک شبانهروز 130 لیتر است. این در حالی است که بر اساس برآورهای ما هر شهروند ربطی به طور متوسط 280 لیتر در طول یک شبانهروز مصرف میکند.
مظفری ادامه میدهد: برای تامین آب این مناطق نقشههای اجرایی مخزن دوم نیز آماده شدهاند منتها به دلیل کمبود اعتبارات هنوز اقدامی صورت نگرفته است.
حاشیه نشینی به عنوان یک چالش همواره در آستانهی بحرانی شدنِ وضعیت قرار دارد. اهمیت آب در معیشت و همچنین سلامت و کیفیت زندگی بسیار تاثیرگذار است. اخلاق حکمرانی حکم میکند مشکلات مردم در هر کجا و به هر دلیلی در دستور کار قرار گیرد و محدودسازی خدمات بر اساس طرحهای شهری جایز نباشد. امید است مسئولان هرچه زودتر برای کاستیهای مهم و حساس تدبیری بیاندیشند و با آگاهی بخشی و فرهنگسازی، شهروندان را نسبت به مصرف بهینه سوق بدهند.