تاریخ: ۱۴۰۰/۴/۱۶
موفقی پدر کتاب‌فروشی مدرن در مهاباد

آن‌ روزها که سنگ بنای مهاباد گذاشته شد، در کنار احداث و بنای اماکن ضروری یک شهر، توجه به تحصیل علم، آموزش و کتاب نیز در تار و پود آن عجین شد. شاید به همین دلیل بود که بداق سلطان حاکم وقت مهاباد فرزانگانی را از مناطق مختلف کوردستان در کنار هم گرد آورد و طی مدتی نه چندان دور آوازه نام این شهر در همه جا پیچید.

مهاباد از قدیم الایام به عنوان شهری فرهنگی و مزین به چهره‌های اثرگذار در تمدن منطقه شناخته شده و طی چند سال اخیر نیز به عنوان شهر خلاق در ترویج کتاب‌خوانی برگزیده شده است.

یکصد سال پیش مردی در مهاباد متولد شد که به عنوان پدر کتاب‌فروشی مدرن در مهاباد شناخته شده است. کسی که از تهران و دیگر شهرهای داخل ایران و نیز از بغداد، قاهره، استانبول و... کتاب مورد نیاز علاقەمندان را وارد می‌کرد تا با اقساط طویل‌المدت در اختیار علاقەمندان کتاب بگذارد.

بسیاری بر این باورند، او نقش بنیادین انکارناپذیری در تاریخ کتاب و کتاب‌خوانی و به تبع آن، در ارتقای سطح فرهنگ عمومی شهر و منطقه مهاباد ایفا کرده و از همین دیدگاه بسیاری از فرهیختگان منطقه، آنگونه که در آثار و نوشتەهایشان اشاره کرده‌اند، مرهون و مدیون او هستند.

حاج خلیل موفقی در سال 1300 خورشیدی در شهر مهاباد متولد شده است. بعد از آزادی از زندان اولین کتابخانه مهاباد را بنا نهاد و چند سال بعد در سال 1328 چاپخانه را تأسیس کرد. با همه محدودیت‌هایی که برای چاپخانه‌اش وجود داشت، یک سری کتاب ارزشمند ادبی و دینی را نیز در همان چاپخانه و با امکانات کم به چاپ رسانید و منتشر نمود.

این کار ایجاد نخستین کتا‌ب‌فروشی به روش مدرن در شهر مهاباد بود. به وجود آمدن عده‌ای دیگر کتاب‌فروش در مهاباد، با تشویق و پشتیبانی‌های او، بخش فراموش ناشدنی از کارنامه ایشان است.

حاج خلیل موفقی بعد از نزدیک به شصت سال فعالیت و کار کتاب‌فروشی و حضور مفید و موثر در عرصه فرهنگی منطقه، یک‌شنبه شب شانزدهم تیرماه سال 1387 خورشیدی چشم از جهان فرو بست.

در آبان ماه سال 1398خانواده مرحوم حاج محمد خلیل موفقی در اقدامی شایسته 4 هزار جلد کتاب در زمینه‌های مختلف روانشناسی، تاریخ، ادبیات و مذهبی به کتابخانه‌های عمومی این شهرستان اهدا کردند. بخشی از این کتاب‌ها شامل کتاب‌های آرشیوی، مرجع و کوردی بودند.

نسرین موفقی دختر مرحوم، علت اهدای این گنجینه را خدمت به شهروندان و توسعه فرهنگ مطالعه عنوان کرد.

نامگذاری یکی از میادین شهر مهاباد به نام حاج خلیل موفقی، می‌تواند در ارج‌گذاری این شخصیت تاثیرگذار اقدامی پسندیده و مقبول شهروندان باشد.