تاریخ: ۱۴۰۰/۳/۴
روند نزولی تولید گندم در آذربایجان غربی

به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، آذربایجان غربی که یکی از مهمترین مراکز تولید و صادر کننده گندم به استان‌های دیگر بود، نیم دهه است که جایگاه خود را از دست داده و هرسال ضعیف‌تر عمل می‌کند.

خشکسالی، فراهم نبودن شرایط جوی مناسب و قیمت پایین گندم در سال‌های گذشته و به تبع آن سوق دادن کشاورزان به فروش گندم به دلالان از عمده‌ترین دلایل کاهش خرید تضمینی گندم در آذربایجان غربی است.

روندی که باعث شده برخی استان‌های همجوار آذربایجان غربی علی‌رغم پایین بودن سطح کشت و حتی وسعت، به صادر کننده گندم تبدیل شوند.

علیرضا زارعی مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی آذربایجان‌غربی در جلسه شورای آرد و نان شهرستان مهاباد با تایید این موضوع، اظهار کرد: خرید تضمینی گندم در سال‌ 99 نسبت به سال 98 حدود 38 درصد کاهش یافته که این میزان در سال 98 حدود 27 درصد بوده است، لذا آمارها حاکی از کاهش و روند نزولی میزان خرید تضمینی گندم است.

 

وی افزود: در حالیکه مصرف سالیانه گندم در استان آذربایجان نزدیک به 450 هزار تن است، سال گذشته 291 هزار تن گندم خریداری گردید و 150 هزار تن کمبود گندم مصرفی از محل واردات تأمین شد.

زارعی تصریح کرد: آذربایجان غربی تا سال 1395 همواره جزو استان‌های برتر کشور در زمینه تولید گندم و خرید تضمینی گندم بود ولی در طی چند سال گذشته به رتبه‌های پایینتر و نهایتا به یکی از استان‌های وارد کننده گندم در کشور تبدیل شده است.

وی با بیان اینکه بخش عمده تولید گندم در استان آذربایجان غربی به شرایط اقلیمی وابسته است، اضافه کرد: بدلیل اینکه بخش بزرگی از تولید گندم در استان بصورت زراعت دیمی است و شرایط اقلیمی در چند سال گذشته مساعد نبود، هر سال شاهد کاهش تولید این محصول هستیم، لذا نیازمند تولید پایداری این محصول برای رفع نیازهای اساسی استان می‌باشیم.

مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی آذربایجان‌غربی در ادامه اظهار کرد: مشکلی در مراکز ذخیره گندم در استان وجود ندارد و آذربایجان غربی با ظرفیت ذخیره سالیانه 1 میلیون و 200 هزار تن گندم، یکی از استان‌های پیشرو در این زمینه است، و شهرستان مهاباد نیز با ظرفیت ذخیره سالیانه 160 هزار تن دارای زیرساخت مناسبی از این نظر است.

زارعی با بیان اینکه افزایش قیمتی برای نان مصرفی خانوارها در آذربایجان غربی روی نداده، افزود: یکی از مطالبات شهرستان مهاباد افزایش سهمیه آرد روستایی است و علی‌رغم اینکه سهمیه تخصیص داده شده به بخش روستایی مهاباد از میانگین استانی و کشوری بالاتر است، در صورت تایید کمبود از سوی مسوولان شهرستان، افزایش خواهد یافت.

خدر مازوچی رییس اداره غله مهاباد نیز در این جلسه با ارائه آماری از وضعیت شهرستان در خصوص گندم و آرد اظهار کرد: در خلال سال‌های 97، 98 و 99 به‌ترتیب، 57، 47 و 27 هزار تن گندم از کشاورزان خریداری شده که نشان می‌دهد در چند سال گذشته خرید گندم تضمینی سیر نزولی داشته است.

وی با اشاره به به قیمت بالای خوراک دام و پایین بودن قیمت گندم نسبت به تبدیل گندم به عنوان خوراک دام هشدار داد و گفت: اگرچه شهرستان مهاباد از نظر مراکز خرید گندم در استان یکی از شهرهای پیشرو است اما بالا بودن قیمت نهاده‌های دامی به خطری برای کاهش خرید تضمینی گندم تبدیل شده است.

عارف خدرلو فرماندار مهاباد نیز در این جلسه با تأکید بر اینکه بخشی بزرگی از کمبود کالاهای اساسی ناشی از فعالیت دلالان است، خواستار ورود نیروهای امنیتی جهت شناسایی و دستگیری مفسدان اقتصادی و محتکران شد.

 

وی افزود: درحالیکه آرد سهمیه‌ای برای شهروندان عادی درنظر گرفته شده، عده‌ای با آن تجارت می‌کنند و معیشت مردم را نشانه گرفته‌اند.

خدرلو در پایان تصریح کرد:  جو روانی کمبود مرغ در چند ماه گذشته ثابت کرد، علی‌رغم اینکه مصرف روزانه شهرستان 6 الی 7 تن است، اما توزیع روزانه 13 الی 15 تن مرغ در بازار هم عطش بازار را بدلیل فعالیت برخی دلالان برطرف نمی‌کرد، لذا نیازمند برخورد جدی با کسانی هستیم که با سهیمه شهروندان تجارت راه‌انداخته‌اند.