قطعی برق در سالهای اخیر بە بخشی از زندگی مردم ایران تبدیل شدە است. امسال این قطعیها یک ماه زودتر از سالهای قبل و پیش از فرارسیدن ماههای گرم سال بە سراغ مردم آمدە.
ایران یکی کشورهایی است کە جزو صادرکنندگان برق محسوب میشود. هشت کشور همسایە ایران از جمله مصرفکنندگان این صنعت ایران بە شمار میآیند کە کشورهای عراق، پاکستان و افغانستان در صدر آنان قرار دارند.
در سالهای اخیر، قطعی برق بە بخشی از زندگی مردم این صادرکنندە انرژی تبدیل شدە کە برخی از مقامات مسوول آن را بە فرسوودگی سیستم تولید و توزیع آن ربط میدهند.
بسیاری از کارشناسان حوزە انرژی، استخراج غیرمجاز رمزارزها را دلیل افزایش بیرویە مصرف برق و در پی آن، قطعیهای مکرر میدانند.
توانگر، سخنگوی صنعت برق کشور، در گفتگو با ایسنا گفتە کە با بررسی موضوع قطعیهای مکرر برق در کمیتە اقتصاد آنلاین مجلس بە این نتیجە رسیدەاند کە عدم سرمایەگذاری و همچنین فرسودگی سیستم تولید و توزیع، عامل اصلی بحران اخیر است.
ظرفیت اسمی تولید برق در کشور ۸۵ هزار مگاوات است کە بە گفتە همین مقام مسوول این آمار در ارض واقع بە ۶۰ هزار مگاوات تنزل پیدا کردە است.
قطعی برق در بسیاری از استانهای ایران بە صورت گستردە روی دادە. همین امر مشکلات و مصایبی را برای مشترکین برق در پی داشتە است.
در مهاباد قطعیهای مکرر و عدم اجرای صحیح برنامە زمانبندی قطعی برق کە توسط شرکت توزیع برق از راه سایت این شرکت و همچنین اپلیکیشن "برق من" در اختیار مشترکین قرار گرفتە، گلایەمندی شهروندان را در پی داشتە است. گزارشات فراوان مردمی در خصوص عدم هماهنگی زمانبندی این برنامە با اجرای آن مبین این وضعیت است.
پیگیریهای خبرنگار هاژە نشان داد کە مسوولان شهرستان دخل و تصرفی در ارایە برنامە زمانبندی قطع برق و اجرای آن ندارند و عملا نمیتوانند پاسخگوی وضعیت موجود باشند.
برنامە زمانبندی قطع برق توسط شرکت توزیع برق استان آذربایجان غربی در اختیار شهرستانهای تابعه قرار میگیرد. برنامەای کە کمترین تناسب را با اجرای آن دارد.
بسیاری از شهروندان با ارسال عکس و فیلم بە پایگاه خبری هاژە ماهیت برنامە زمانبندی را بە چالش کشیدەاند. بە گفتە آنان، عدم اجرای دقیق برنامه زمانبندی برق با نبود آن تفاوتی نداشتە و چە بسا این اقدام شرکت توزیع نیروی برق باعث سردرگمی مشترکین شدە است.
مهمترین مشکلاتی کە قطعی مکرر برق و عدم اجرای دقیق برنامە آن میتواند در پی داشتە باشد را میتوان در موارد زیر بررسی کرد:
آب شرب: در بسیاری از شهرهای ایران از جمله مهاباد، وضعیت توپوگرافی شهرها منجر شدە کە انتقال آب بە مناطق مسکونی با استفادە از دستگاههای پمپاژ انجام شود. دستگاههایی کە با برق کار میکنند و نبود برق بر کمیت و کیفیت آب شرب تاثیر گذاشتە است. گزارشهایی از این وضعیت در بستر کانال تلگرامی پایگاه خبری هاژه موجود است.
آبیاری کشاورزی: آبیاری مزارع کشاورزی پاییندست سد مهاباد از طریق کانالهای آبیاری و با استفادە از دستگاه پمپاژ الکریکی انجام میشود. قطعی برق برنامە آبیاری عرفی این مزارع را نیز برهم زدە است.
صنایع و بازار: کارگاههای تولیدی، کارخانجات، واحدهای صنفی و مجتمعهای تجاری مهاباد، گلایەمندترین طیف آسیبدیدە از وضعیت موجود هستند. توقف چرخە تولید، خسارات دستگاههای صنعتی بە دلیل نوسانات برق، خاموشی بازار و مجتمعهای تجاری در هنگام قطعی، از کارافتادن دستگاههای کارتخوان و... از دلایل نارضایتی آنان از عملکرد شرکت توزیع برق است.
بیماران تنفسی: بسیاری از بیمارانی کە در منزل از آنها مراقبت میشود و مجبور بە استفادە از دستگاه ساکشن و اکسیژن (متصل بە برق) هستند، در معرض خطرات جدی در صورت نبود برق قرار دارند.
افزایش تصادفات و ترافیک شهری: اخیرا رییس پلیس راهور تهران در گفتگو با ایسنا از افزایش تصادفات جرحی شبانە در خیابانهای تهران بە دلیل قطعی برق و کمشدن دید رانندگان خبر داده. در مهاباد نیز خاموشی چراغهای راهنما باعث اخلال در نظم شهری و وضعیت ترافیکی این شهر شدە است.
خسارات لوازم خانگی: بسیاری از لوازم خانگیِ متصل بە برق بە دلیل نوسانات جریان از کار خواهند افتاد. با توجه بە وضعیت اقتصادی موجود و قیمت سر بە فلککشیدە این لوازم، قطعا جبران خسارات برای خانوادەها سنگین خواهد بود. البته شرکت توزیع برق از مشترکین خواستە کە با ثبتنام در اپلیکیشن "برق من" خسارات را ثبت نمایند.
زمان دقیق پایان این قطعیها همانند زمان قطعی روزانه برق نامشخص است. با توجه بە ورود بە فصل گرما و پیک مصرف برق، باید دید راهکار کوتاهمدت مسوولان امر در قبال بحران پیشآمدە چە خواهد بود؟