پایگاه خبریتحلیلی هاژه به منظور پاسداشتِ تلاشهای داوطلبانه شهروندان مهابادی و ارج نهادن به فعاليتهای تأثيرگذاریشان، براساس ضوابط، معیارها و ویژگیهای تعیین شده از جانب کمیته داوری هاژه ، اقدام به طرح «16 شهروند شایسته مهاباد در سال 1399 به انتخاب هاژه» در حوزههای متفاوت کرده است.
بیانیهی «16 شهروند شایسته مهاباد در سال 1399 به انتخاب هاژه» را اینجا بخوانید.
نفر دوم از این لیست آقای صلاح پایانیانی است. صلاح پایانیانی محقق و فرهنگنویس کورد، بیش از 25 سال است که در زمینهی فرهنگنویسی زبان کوردی فعالیت میکند.
پایانیانی، ۲۰ فروردین ۱۳۵۷ در محلهی مجبورآباد مهاباد بە دنیا آمدە و هماکنون مدیر موزە «سرای هیمن» در این شهر است.
صلاح پایانیانی حاصل بیش از ۲٥ سال مطالعات و پژوهشهای میدانیِ خود را، بهمنظور مکتوب کردن فرهنگ شفاهیِ مردمان کورد در گسترهٔ ادبی و واژگانیِ منطقهٔ موکریان در قالب چندین مجلد فرهنگ با عنوان اصلیِ فهرههنگی زارهکی موکریان (فرهنگ شفاهیِ مکریان) پی گرفته است. حاصل تلاشهای او تألیفات متعدد در این راستا است. از پایانیانی، تاکنون ۶ جلد از فرهنگ شفاهی مُکریان (تا پایان حرف «خ») چاپ و منتشر شده است.
فرهنگ موکریانی صلاح پایانیانی، از میانِ آثاری که محققان بومی پدید آوردهاند نه تنها در ادبیات کوردی و در سطح ایران، بلکه در خاورمیانه نیز کمنظیر است.
بنای کار پایانیانی بر پایهی پژوهش میدانیست و آثار او در ردهی آثار فولکلوریک پژوهشگران اروپایی نظیر دیوید نیل مکنزی، اُسکار مان، ویلهِلم آیلِرس میباشد.
امسال جلدهای (9 و 10) از «فرهنگ شفاهی موکریان»، از سوی انتشارات خانە موکریانی در هولیر، چاپ شد. پیشبینی میشود این اثر حداقل هشت جلد دیگر را نیز در بربگیرد.
از دیگر آثار این ادیب کورد میتوان به «فرهنگ شفاهی اصطلاحات کشاورزی موکریان»، «فرهنگ شفاهی اصطلاحات دامداری موکریان»، «فرهنگ خوراک موکریان» و «فرهنگ پوشاک و زیورآلات زنان موکریان» اشاره کرد.