تاریخ: ۱۳۹۹/۱۲/۲۴
در حق کشاورزان و دشت مهاباد جفا شد
به گزارش پایگاه پایگاه خبری – تحلیلی هاژه،  علی‌مراد اکبری معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی که در سفری یک روزه برای بازدید از طرح‌های آبیاری اراضی پایاب دشت مهاباد و بررسی مشکلات کشاورزی این شهرستان به مهاباد سفر کرده بود، از سیاست‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه در قبال کاهش حقابه کشاورزان و عدم تخصیص اعتبارات به دشت مهاباد انتقاد کرد.
 
 
 
علی‌مراداکبری، بعد از بازدید از پروژه‌های آبیاری دشت مهاباد در جلسه بررسی مشکلات کشاورزان مهاباد اظهار کرد:  بازدید‌های صورت گرفته و آمارها در این زمینه حاکی از آن است که در حق دشت مهاباد و کشاورزان جفا شده است.
 
 
 
وی افزود: کاهش حقابه کشاورزان دشت مهاباد به اجرای طرح‌های آبیاری دشت شهرویران منوط شده، درحالیکه شاهد کاهش حقابه بدون اجرای طرح‌های آبیاری و تخصیص اعتبارات در این زمینه هستیم.
اکبری تصریح کرد: در حال حاضر تنها 30 میلیارد تومان معادل 32 درصد از اعتبارات ستاد احیای دریاچه ارومیه برای بخش کشاورزی منطقه محقق شده  و 130 میلیارد دیگر از سهمیه بخش کشاورزی اعتبارات ستاد احیای دریاچه ارومیه باقی مانده که هنور تأمین نشده است.
وی اضافه کرد: کاهش حق آبه و سهمیه بخش کشاورزی نیازمند اجرای الزامات همچون تکمیل طرح های آبیاری تحت فشار و تجمیعی است که باید به مرحله اجرا برسد.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی بشدت به حق‌آبه بخش کشاورزی از محل خروج سد مهاباد انتقاد کرد و گفت: به هیچ عنوان تخصیص حق‌آبه بصورت حجمی از سد مهاباد را قبول نداریم و پرت آب را نباید به عنوان سهم کشاورز محاسبه کنیم.
علی‌مراد اکبری با اشاره به مصوبه وزارت نیرو در خصوص تعیین حق‌آبه کشاورزان، افزود: در بخش حق‌آبه کشاورزان کوتاه نمی‌آییم و تحویل آب بصورت حجمی را، از محل کانال می‌پذیریم.
 
 
 
وی تصریح کرد: اگرچه امسال 42 میلیارد تومان برای طرح‌های آبیاری دشت مهاباد مصوب شده، اما تکمیل پروژه‌های آبیاری این دشت با این میزان اعتبار محقق نخواهد شد و تنها بخشی از آن تکمیل خواهد گردید.
معاون وزیر کشاورزی در پایان اضافه کرد: آذربایجان غربی در بخش ایجاد تعهد برای اجرای پروژه‌های آبیاری ضعیف عمل کرده، درحالیکه اعتبارات بر اساس میزان تعهد تخصیص می‌یابد.
جلال محمودزاده نماینده مردم مهاباد در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه اظهار کرد: سهمیه آب بخش کشاورزی این شهرستان از 140 میلیون متر مکعب در سال به 80 میلیون متر مکعب کاهش یافته که جوابگوی تولیدات بخش کشاورزی این شهرستان نیست.
 
 
 
وی افزود: 600 میلیون مترمکعب حق‌آبه دریاچه ارومیه به آذربایجان شرقی روانه می‌شود و تمام بار تأمین آب این دریاچه بر دوش شهرستان‌های همجوار و کشاورزان منطقه گذاشته شده است.
محمودزاده با تاکید بر اینکه هم اکنون میزان حق آبه بخش کشاورزی موجب اعتراض کشاورزان شده است، تصریح کرد: بیش از ۳۰۰ میلیون متر معکب از آب آذربایجان‌غربی به استان آذربایجان شرقی سرازیر می شود در حالیکه کشاورزان منطقه نمی توانند از آب منطقه خود استفاده کنند، همچنین 300 میلیون متر مکعب حق‌آبه دریاچه ارومیه از رودخانه ارس نیز به آذربایجان شرقی داده می‌شود
وی اضافه کرد: تکمیل پروژه‌های آبیاری دوستالی، کوسه کهریز، قویطل و شروع طرح‌های آبیاری در ساحل راست از مطالبات اصلی شهرستان مهاباد است که علی‌رغم پیشرفت فیزیکی نزدیک به 90 درصد، از سوی ستاد احیا تکمیل و به بهره‌برداری رسیدن آنها متوقف شده است.
نماینده مردم مهاباد در مجلس شورای اسلامی در ادامه به مشکل صادرات سیب اشاره کرد و گفت: در راستای پیگیری اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس جهت حل مشکل صادرات سیب به ویژه محصول باغداران آذربایجان‌غربی که قطب تولید سیب کشور است، واردات موز در قبال صادرات سیب تصویب و ابلاغ شده که مشکلی در خصوص این محصول وجود ندارد.
وی با شایعه خواندن ممنوعیت صادرات سیب اظهار کرد: وزارت صنعت معدن و تجارت و همچنین ستاد تنظیم بازار کشور، ممنوعیت صادرات سیب را تکذیب کرده‌اند.
عارف خدرلوفرماندار مهاباد هم در این جلسه با بیان اینکه پایه اصلی اقتصاد این شهرستان کشاورزی است، گفت: مهاباد دارای 80 هزار اراضی کشاورزی است که از این مقدار 24 هزار هکتار آن آبی و ۵۶ هزار هکتار نیز به صورت دیم است.
 
 
 
وی افزود: تکمیل پروژه‌های نیمه تمام و توسعه طرح آبیاری دشت مهاباد از مطالبات شهرستان در بخش کشاورزی است و امیدواریم در این سفر با تخصیص اعتبارات بخشی از آنها تکمیل می‌شود.
خدرلو تصریح کرد: جلوگیری از اتمام پروژه‌هایی که دولت در آن سرمایه گذاری کلان کرده است، اتلاف بیت المال و بودجه دولت است، لذا امیدواریم تلاش‌های برای تکمیل پروژه‌های نیمه تمام بخش کشاورزی به منظور صرفه جویی از مصرف آب کشاورزی تسریع یابد.
فرماندار مهاباد با بیان اینکه هم اکنون 25 هزار تُن سیب در سردخانه های مهاباد انبار شده است، گفت: انتظار داریم وزارت جهاد کشاورزی ساز و کار مناسبی برای صادرات سیب مازاد کشاورزان در نظر بگیرد.
جعفر ایمانیان رییس اداره جهاد کشاورزی شهرستان مهاباد نیز در ادامه اظهار کرد: سطح کل اراضی زیر شبکه دشت مهاباد بالغ بر 18 هزار و 200 هکتار است و بدلیل کاهش حق‌آبه و افزایش شوره‌زار در خاک کشاورزی این منطقه، آبیاری اجرا شده برای 11 هزار و 942 هکتار است.
 

 
وی افزود: عمر شبکه آبیاری مهاباد به 50 سال رسیده و فرسودگی این شبکه موجب پرت آب و کاهش حقابه شده، به نحوی که آب کافی به مزارع آبی نمی‌رسد.
ایمانیان تصریح کرد: مبنای آب مصرفی کشاورزی از 140 میلیون متر مکعب ( 8 دوره آبیاری) به 90 میلیون متر مکعب آب کاهش یافته و در این شرایط طول دوره‌های آبیاری به 4 نوبت و گاها 3 نوبت کاهش یافته است.
وی اضافه کرد: فاصله 40 الی 45 روزه آبیاری مزارع دیمی، عملا به تهدید بخش کشاورزی دشت مهاباد تبدیل شده و در این شرایط بازدهی محصول نیز کاهش شدیدی یافته است.
رضا بابان‌زاده عضو مجلس خبرگان کشاورزی کشور نیز در این جلسه با انتقاد از سیاست‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه اظهار کرد: کشاورزی شهرستان با سیاست‌های نابجا درحال نابودی است.
 
 
وی افزود: مگر می‌شود یک درخت یا محصول کشاورزی را در این گرمای طاقت فرسا 40 الی 45 روز آب نداد و انتظار محصول داشت.
بابان‌زاده تصریح کرد: اگر کشاورزان شریک حق‌آبه هستند، لازم است در تعیین سهم از آنها هم نظرخواهی شود و یکجانبه و بدون کارشناسی مسائل در مورد حق‌آبه تصممات را اجرایی نکرد.